JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmandsforbundet tok ISS Facility Services til retten:

Renholderne Victor, Wilson og Maria jubler for full seier i retten. Nå får de beholde jobbene på Thon-hotellet

Med fagforeninga i ryggen gikk fire renholderne til kamp mot renholdsfirmaet ISS– og vant. – Folk må vite at de har rettigheter og ikke være redde for å si ifra når noe er galt, sier Maria Durinova.
Jubler: Victor Silva  (fra venstre), Wilson Gana og Maria Durinova jubler etter å ha fått tilbake  jobbene sine.

Jubler: Victor Silva (fra venstre), Wilson Gana og Maria Durinova jubler etter å ha fått tilbake jobbene sine.

Helle Østvik

De tre vi møtte etter arbeidstid, den fjerde var forhindret fra å komme, trives veldig godt i jobben som renholdere ved Thon hotell i Hammerfest. Victor Silva (51) har vært ansatt siden 2012, Maria Durinova (38) siden 2015 og Wilson Gana (43) siden 2015.

– Alt var bra. Vi hadde toppen 22 rom hver å vaske daglig, noe som er perfekt for å rekke å gjøre en grundig jobb. Arbeidsgiveren vår var dessuten veldig forståelsesfull om det var noe. Om vi var syke eller hadde syke barn, var det ikke noe problem å bruke egenmelding for å være hjemme.

Sweet Dreams Stay på Choice-hotella: Hotellgjestane trur dei gjer ei god gjerning, men reinhaldarane får ein verre dag på jobb

Endret seg

Det var da hotellet i september 2016 gjorde en avtale med ISS Facility Services AS om å drifte hotellets husøkonom- og renholdstjenestene, at arbeidsforholdene endret seg.

Kravene ble større og nærmest umulig å oppfylle.

– Vi fikk mange flere rom vi skulle vaske, noe som var umulig i løpet av den tiden vi skulle være på jobb. Om vi skulle rekke over alt, måtte vi bruke mindre tid på hvert rom, så kvaliteten gikk ned. Og da klagde vår nye sjef på det.

Høsten 2018 besluttet ISS å rasjonalisere driften, og de fire fikk oppsigelser, med tilbud om reduserte stillinger. Silva til 91 prosent, Durinova til 12 prosent, og Gana til 7. De hadde alle tre 100 prosents stilinger i utgangpunktet.

Umulig å leve av

– Jeg har to små barn som går i barnehage. Bare det koster over 6.000 kroner i måneden. Med bare sju prosent stilling ville det vært umulig for meg å betale alt hva det koster en småbarnsfamilie å leve og bo. Situasjonen var fryktelig fortvilende, sier Wilson Gana.

Samtidig så renholderne at arbeidsmengden var den samme som før, og at ISS ofte måtte hente inn renholdere andre steder fra.

Det var da han som hadde stått lengst i jobben, Victor Silva, tok kontakt med fagforeningen som alle de fire er medlem av; Arbeidsmandsforbundet.

Renholderne jubler: ISS vil fortsette å betale for reisetid mellom oppdrag

Utsatt gruppe

– Jeg følte på meg at her var det noe som ikke var rett, og ville få råd om hva vi kunne gjøre.

Hos forbundet fikk han kontakt med distriktssekretæren for Troms og Finnmark, Marit Nilsen.

For Nilsen var problemstillingen langt fra ukjent.

– Vi opplever dessverre altfor ofte at renholdere i dag er ei utsatt gruppe. Kravene er ikke sjelden umenneskelige, og når de ikke rekker over alt, får de advarsler fordi de ikke vasker godt nok. Det voldsomme anbuds-hysteriet som herjer i dag, er forferdelig ødeleggende for arbeiderne.

Full seier

Nilsen sendte saken til LOs juridiske avdeling, som tok saken til retten. I oktober i fjor møtte renholderne arbeidsgiveren ISS i Hammerfest tingrett.

I desember i fjor kom dommen: Full seier til de fire ansatte. Oppsigelsen av de ansatte ble dømt ugyldig, de fire får sine opprinnelige stillinger tilbake, de får betalt tilbake tapt arbeidsfortjeneste pluss en erstatning på 20.000 kroner hver.

– Med denne dommen har faktisk retten overstyrt styringsretten til bedriften. Den viser at nedbemanningen var en feilvurdering og at det ikke er opp til bedriften å legge egne kabaler for å nedbemanne. For oss var dette en stor seier. Det er også verd å merke seg at arbeidsgiver ikke anket dommen, sier Nilsen.

I Syria jobbet Motia Aljniat med regnskap. Nå vasker han lugarer på Hurtigruta og har fått stor respekt for yrket.

Fornøyde, men på vakt

De fire renholderne er lykkelige over resultatet og over å ha fått jobbene tilbake. Men de er fortsatt på vakt.

– Vi kan ikke få takket forbundet vårt nok. Uten innsatsen fra Marit som hjalp oss hele veien til og gjennom retten, hadde vi aldri vunnet. Da hadde vi nok mistet jobbene våre. Derfor vil vi bare oppfordre alle som jobber innen renhold om å organisere seg. Kanskje er du redd for at arbeidsgiveren din ikke liker det. Men du skal ikke være redd. Som arbeidstaker har du rettigheter, og med en organisasjon i ryggen står du ikke alene. Du skal ikke være redd for å si ifra, sier renholder Maria.

De tre vi møter etter arbeidstid denne stormfulle ettermiddagen tidlig i februar, innrømmer likevel at de ikke føler seg helt trygge.

– Vi er fortsatt på vakt for om de kanskje ikke er fornøyde med at vi gikk til sak, eller om de ønsker oss vekk. Men vi trives veldig godt i jobben og er veldig gode arbeidskolleger. Så alt i alt er vi sterke.

Tar dommen til etterretning

Konserndirektør Kommunikasjon i ISS, Ronny Pettersen, gir følgende kommentar til dommen i en e-post til Arbeidsmanden:

«Dette hotellet har stor variasjon i belegg gjennom uken.

Samtidig som det var et behov for nedbemanning innser vi at det her slår uheldig ut å basere bemanningen på et gjennomsnittsbelegg over måned og at det enkelte ukedager ville være behov for ekstraarbeid. Retten gir oss medhold i at det er behov for reduksjon/omorganisering av arbeidsstokken, men tar naturlig nok ikke stilling til hvordan eller i hvilken grad.

Vi tar dommen til etterretning.»

Annonse
Annonse