JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert budsjett gir ikke grunnlag for høyere rente, mener LOs sjeføkonom

– Jeg rett og slett uenig med Norges Bank, sier Roger Bjørnstad.
LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad, om revidert budsjett og rentebanen til Norges Bank.

LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad, om revidert budsjett og rentebanen til Norges Bank.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Torsdag morgen ble makrotallene og budsjettbalansen til revidert budsjett lagt fram. Regjeringen holder seg under handlingsregelen for oljepengebruk, og budsjettets virkning på norsk økonomi er minus 0,5 prosent.

Dette sier LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad, om oljepengebruken:

– Dette budsjettets oppgave er å samle trådene på alle utgiftsøkninger som har kommet, og funnet riktig dimensjonering av inndekningen på disse. Regjeringen varsler at omtrent halvparten av dette blir dekket inn. Det er en relativt fornuftig balansegang. Det er en ekstraordinær situasjon som har krevd ekstraordinære utgifter. Det å stramme inn krone for krone er uhensiktsmessig fordi utgiftene på statsbudsjettet går til viktige offentlige oppgaver, sier Roger Bjørnstad til FriFagbevegelse.

– Samtidig er det en sterk vekst i norsk økonomi og sysselsettingen. Det er et behov for ikke å stimulere for mye. At man har landet på å stramme inn halvparten av utgiftsdekningen, er en relativt god balansegang, legger han til.

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Økte utgifter

Når Norges Bank setter sin såkalte rentebane, legges det vekt på budsjettbalansen, ikke enkeltelementer.

– Høye drivstoffutgifter og høye strømpriser trekker inn kjøpekraft fra forbrukerne, og gjør jobben i stedet for økt rente. Den høye kostnadsveksten taler derfor for en lavere renteøkning enn det Norges Bank har varslet, mener Roger Bjørnstad.

– Stramt, eller ikke?

– Det er en innstramming. Alle utgiftskutt er en innstramming. I budsjettet som helhet er oljepengebruken satt til 2,9 prosentpoeng, mens handlingsregelen sier 3 prosent. Det innebærer at impulsen av norsk økonomi er på minus 0,5 prosent. Det er jo en innstramming totalt sett, forklarer han.

– Ville det gitt rom for støtte for andre økte utgifter?

– Strømstøtten er videreført. Jeg har ikke sett andre lekkasjer som går på dette. Vi har ikke opplevd noe stort press for å gi kompensasjon for økte drivstoffutgifter, sier Roger Bjørnstad.

Uenig med Norges Bank

Norges Bank har varslet en høyere rentebane. Renta skal enda høyere opp på grunn av høy importert prisvekst.

– Der er jeg rett og slett uenig med Norges Bank. Men så er det jo slik at det er Norges Bank som setter opp renta, ikke jeg. Men jeg ser ingen grunn til at Norges Bank skal sette opp renten grunn av dette reviderte budsjettet, sier Roger Bjørnstad.

Warning
Annonse
Annonse