Den vakre jernbanestrekningen gjennom Selja-kløften fra Metlaoui til Redeyef i Tunisia.
Scanpix/Ron Watts
Revolusjonens vugge er en oversett endestasjon
TEL AVIV: Den tunisiske revolusjonen startet ikke i 2010, men i 2008, fastholder man i Redeyef, som i dag lever videre med alle problemene.
frifagbevegelse@lomedia.no
Den lille byen Redeyef er endestasjon for en av de vakreste jernbanestrekningene i Tunisia. Toget kjører gjennom imponerende fjellandskap og den berømte Selja-kløften. Likevel har Redeyef aldri vært noen stor turistmagnet, for selve stedet er en trist ørkenby, som ligger innsotet i støv fra områdets store fosfatgruver.
Men i de senere år er Redeyef i enda høyere grad blitt en oversett endestasjon. Antallet fosfattog som kjører varene til utskipning på middelhavskysten, er nemlig skrumpet voldsomt inn, og både arbeidsløshet og forbitrelse er blitt kjennetegnende for stedet. Slik er Redeyef blitt symbol på baksiden av den tunisiske jasminrevolusjonen.
Rikdommens bivirkninger
– Velstanden beholder de inne i de store byene. Vi ser ingenting, sier beboeren Bashir Mabrouki til tunisisk presse.
I hele Gafsa-regionen hvor Redeyef ligger, finnes noen av verdens største fosfatforekomster. Regjeringen i hovedstaden Tunis etablerte Compagnie des Phosphates de Gafsa (CPG), som på et tidspunkt utvant 8 millioner tonn i året. Det gjorde Tunisia til verdens femte største produsent.
Fosfat brukes over alt. Landbruket bruker det som kunstgjødsel og som dyrefôr. Det brukes i vaskemidler til oppvaskmaskiner, i brus, is, pudding og hermetikk for bare å nevne noen få. Da er det ikke å undre seg på at Tunisia tjente store penger på utvinningen.
I Redeyef førte det til arbeidsplasser, men aldrig til stor rikdom. Og så har byen i årtier levd med bivirkningene. Fosfatutvinning griser til, og det svarte støvet trenger inn over alt. Det legger seg som et svart lag på fjellene omkring byen, og det er kreftfremkallende når det trenger ned i innbyggernes lunger.
I tillegg blir vannet som brukes til å vaske fosfaten, stengt inne i kunstige sjøer der det trenger ned i grunnvannet. Dette vannet, som en gang ble brukt til å overrisle marker og til drikkevann, er nå giftig med forhøyd innhold av radioaktive metaller som uran og cadmium.
Fosfatrevolusjonen
I mange år prøvde innbyggerne i Redeyef likevel å se den positive siden av industrieventyret. Om man var lojal overfor daværende president Ben Ali, så var det ikke vanskelig å skaffe seg jobb i de statseide gruvene, og da var det sikret mat på bordet i en by med få eller ingen alternative sysselsettingsmuligheter.
Men gradvis vokste likevel misnøyen med de dårlige arbeidsvilkårene og den elendige helsetilstand. I 2008 førte det til en stor arbeidsnedleggelse på CPG i Redeyef, og det eskalerte til dramatiske sammenstøt mellom gruvearbeidere og politistyrker på byens gater. Kort etter bredte protestene seg til resten av Gafsa.
I første omgang lyktes det myndighetene å gjenopprette roen. Men selv om arbeiderne gikk tilbake til gruvene, ulmet misnøyen videre, og da den tunisiske revolusjonen brøt ut i 2010, var arbeiderne i Redeyef blant de første som gikk ut på gaten igjen.
– Jasminrevolusjonen som ble til den arabiske våren, ble inspirert av våre aksjoner her i Redeyef og Gafsa, sier Ahmed, en annen stemme fra gruvebyen. – Derfor bør det snarere hett Fosfatrevolusjonen.
Protestene fortsetter
Som bekjent varte det ikke lenge, før Ben Ali og hans styre ga opp, og overgangen til den nye tiden gikk forbløffende glatt og ublodig. Alle regnet med at demokratiet ny ville komme, og verden så på Tunisia som det gode eksempelet.
Dette har imidlertid vist seg å skuffe, og i høy grad gjelder det Redeyef. De nye tidene ble til en vanskelig balanse mellom moderate islamister og sekulære krefter, og både demokratiet og respekten for den enkelte borgeren har trange kår.
Men dessuten skjedde det ting på fosfatområdet. Prisen falt på verdensmarkedet, og på grunn av de ustabile framtidsutsiktene i Tunisia og resten av regionen, gikk landets fosfateksport nesten i stå. Styret i hovedstaden reagerte med masseoppsigelser i CPG-gruvene, noe som igjen førte til enda vanskeligere tider i Redeyef. Og det er spesielt de unge som skal ut på arbeidsmarkedet som opplever nedturen. Ifølge Verdensbanken er ungdomsarbeidsløsheten i nabolandet 21 %. I Egypt ligger den på 25, i Marokko 18, mens hele 30 % av de unge tunisierne er uten arbeid.
Landets nye regjering har forsøkt å skape nye jobber. Den prøver å få fosfateksporten på beina igjen, og prøver samtidig å skaffe arbeidsplasser i servicefag og transport, men den lokale oppfatningen er at det går altfor langsomt. Da det nylig ble utlyst 2.700 nye jobber i hele Gafsa, var det 30.000 søkere, selv om lønna er vesentlig dårligere enn før revolusjonen.
– Protestene stopper aldrig, sier Ahmed, som er blant de arbeidsløse.
Han og hans like har nemlig gjenopptatt demonstrasjonene. Når et fosfattog i ny og ne er på vei mot byen, blir det ofte stanset underveis av demonstranter som blokkerer sporet med søppeldynger, og myndighetene er veldig tilbakeholdne med å gripe inn fordi situasjonen raskt kan eskalere. Redeyef er med andre ord stadig på barrikadene, og er blitt symbol på en revolusjon som aldrig har ført til de resultatene som befolkningen ønsket. Byen er blitt glemt, og gjør derfor oppmerksom på seg selv.
Oversatt fra dansk av Hanne Kullerud Nielsen
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier. 22 års erfaring som barnepleier teller ikke
Berit Roald / NTB
Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år
Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.
Pontus Lundahl / TT / NTB
Finansminister provosert av bonuser i dagligvarebransjen
– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.
Brian Cliff Olguin
Bonusene i næringslivet har økt kraftig: – Tydelig at det går veldig bra
Geir Olsen / NTB
LO advarer hopptopp: – Å nekte kvinnelige skihoppere å konkurrere er diskriminerende
Overskuddet for fjerde kvartal i fjor endte på hele 2,1 milliarder kroner for Eviny. (Illustrasjonsfoto)
Tormod Ytrehus