JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Etter at private barnehager fikk friere tøyler for å ta ut overskudd vil både Rødt og Arbeiderpartiet at venstresiden samles for en ny endring av barnehageloven - bare på hver sin måte.

Etter at private barnehager fikk friere tøyler for å ta ut overskudd vil både Rødt og Arbeiderpartiet at venstresiden samles for en ny endring av barnehageloven - bare på hver sin måte.

Colourbox

Profitt i barnehager:

Rødt ønsker svar fra Arbeiderpartiet om profitt i barnehagene

Rødts Seher Aydar vil samle venstresiden om å forby kommersiell drift av barnehager. Torstein Tvedt Solberg (Ap) mener Rødt er for opphengt i sitt eget forslag til gå for et felles mål.23.07.2020
08:35
23.07.2020 12:53

– At regjeringa er velferdsprofitørenes beste venner er ingen nyhet, men det er et problem at venstreopposisjonen ikke kan samle seg om et tydelig alternativ, Det gjelder både Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sier varastortingsrepresentant for Rødt, Seher Aydar.

Regjeringspartiene og Fremskrittspartiet fikk i juni flertall for at private barnehager fritt skal kunne disponere overskuddet. Kravet til at eierne kan ta ut utbytte fra barnehagene skulle fram til da være «rimelig», men denne formuleringen ble fjernet, ifølge NTB.

– Det vi ønsker er å samle venstreopposisjonen til å være med å sikre at alle penger bevilget til barnehager går til barnehage, ikke privat profitt, sier Aydar.

Varastortingsrepresentant for Rødt Seher Aydar ønsker klare svar fra Arbeiderpartiet i debatten om profitt i barnehagene. Foto: Ihne Pedersen / Rødt.

Varastortingsrepresentant for Rødt Seher Aydar ønsker klare svar fra Arbeiderpartiet i debatten om profitt i barnehagene. Foto: Ihne Pedersen / Rødt.

Ihne Pedersen / Rødt.

Likt som for privatskolene

Utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet Torstein Tvedt Solberg er ikke uenig, og mener at dagens barnehageloven er problemet.

– Vi har en lov som er utdatert og har for mange smutthull som gjør at pengene som skulle gått til barnehagene går til utbytter for eierne, og noen få store kommersielle konsern har erstattet de ideelle barnehagene, ifølge ham.

Utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet Torstein Tvedt Solberg mener at høyreregjeringen har forsinket prosessen med å få til en ny barnehagelov.

– Det vi vil gjøre er å få en helt ny lov og gjøre det som trengs for å få til et strengt og tydelig regelverk som hindrer utbytte og profitt i barnehager, slik at pengen går til barna framfor utbytte og profitt til eierne, sier Solberg.

Han forklarer at Arbeiderpartiet ønsker et regelverk som ligner det som allerede finnes for private skoler.

I friskoleloven heter det, alle offentlige tilskudd og skolepenger skal komme elevene til gode. Skolene kan ikke gi utbytte eller på annen måte overføre overskudd til eierne.

– Det finnes ikke noe forbud mot private skoler, men det er et så strengt og tydelig regelverk at en vet at pengene som bevilges til hver enkelt skole går til den skolen.

Vil ikke ha forbud

Rødt vil ha et klart svar på om Arbeiderpartiet kommer til å være med å støtte forslag om å forby kommersiell drift av barnehage hvis de fortsetter å fremme det. Hvordan stiller du deg til det?

– Nei, det gjør vi nok ikke. Vi er enige om mye i denne saken, men Arbeiderpartiet er uenige i Rødt sitt forslag om å forby kommersiell drift av barnehager, og jeg tror ikke det er løsningen for å løse problemene i sektoren.

Solberg mener at partiene kan komme til en enighet.

– Slik jeg har forstått Rødt så er vi er uenige om forbud mot private aktører, men hvis opposisjonen får flertall etter neste valget tror jeg vi kan bli enige om en god og strengere lov som hindrer utbytte og profitt, sier han.

Dere er uenige i profittforbudet, men vil hindre utbytte og profitt, hva mener du med det?

– Vi har ikke et forbud mot at private aktører kan drive skoler, men vi har et strengt regelverk som gjør at det blir umulig å ta ut profitt. Pengene som bevilges til skolen kan ikke bli tatt ut i utbytte. Det har vært Rødts forslag å forby private og forby profitt. Arbeiderpartiet vil ikke forby, men ha et strengt regelverk som sikrer at pengene går til barnehagene, sier Solberg.

Så når du sier hindre, så mener du regulere?

– Ja, et strengt og tydelig regelverk som det er for private skoler, svarer Solberg.

Saken fortsetter under bildet

Utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet Torstein Tvedt Solberg vil ha en helt ny barnehagelov.

Utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet Torstein Tvedt Solberg vil ha en helt ny barnehagelov.

Leif Martin Kirknes

Sosiale medier og mikkmakkeri

Aydar mener at Arbeiderpartiet har manglet en klar linje for hvor står i debatten om profittfrie barnehager.

– Arbeiderpartiet framstår nærmest som to forskjellige partier. Et parti på internett og et annet ute i det virkelige liv. På sosiale medier løfter de politikk Rødt kunne vært enig i, bare for å stemme mot det samme i Stortinget, sier Aydar.

Hun sikter blant annet til et innlegg på Arbeiderpartiets facebookside hvor Solberg uttaler «Skal eiere av private barnehager i Norge kunne ta ut flere titalls millioner av kroner i utbytte til sin egen lomme? Vi mener nei! Dessverre får Høyre, Frp og Krf flertall for dette i dag.»

På Stortinget kom Rødt med forslag til lovendringen, som la til at alle offentlige tilskudd og foreldrebetaling skulle gå til barnas beste, og strøk regjeringas formulering om å kunne «disponere et eventuelt overskudd fritt».

Kun Sosialistisk Venstreparti og Rødt stemte for forslaget.

Solberg, mener at diskusjonen om partiets retning i denne saken blir uinteressant hvis den skal dreie seg om hvem som er mest for eller mot utbytte i barnehager, fordi til syvende og sist er begge partiene imot det.

– Her har ikke Rødt fulgt med i timen. Arbeiderpartiet stemte mot hele lovendringen. Vi har konsentrert oss om er å få på plass et nytt oppdatert lovverk som hindrer utbytte og har ikke brydd oss med mikkmakkeri og Rødts enemarkeringer som ikke løser de utfordringene barnehagesektoren står i, sier han.

Rødts forslag til barnehageloven var en endring av en lov Arbeiderpartiet er mot, og det var ikke var godt nok, mener Solberg.

– Vi vil ha en helhetlig endring og en helt ny lov. Rødt bommer helt, deres forslag løser ikke problemet, og da ser jeg ingen grunn til å være med å støtte det, svarer han.

Ønsker en samlet front

Aydar mener at denne diskusjonen ikke nødvendigvis vil føre partiene fra hverandre.

– Jeg tror ikke spørsmålet vårt skaper en splittelse. Folk flest i Norge ønsker at velferden skal være profittfri. Her er det opp til Ap hvilken side de vil stille seg på. Vi har stilt en rekke forslag som både kan tette smutthull og sikre opptrapping av offentlig og ideelt eierskap. Det ønsker vi å samle venstresiden om, sier Aydar.

Solberg er enige med Rødt om at de ikke ønsker at partiene skal gå imot hverandre.

– Jeg håper ikke på en splittelse på noen som helst måte, for vi har det samme målet. Rødt må innse at det ikke er noen «quick fix» for å løse alle de utfordringene man ser i barnehagesektoren og at det som trengs er den samme løsningen vi har fått for private skoler, sier han.

Solberg mener at Arbeiderpartiet har et tydelig mål for hva vi vil, men det er mer uklart om Rødt kommer til å bli med på det målet eller bastant stå på sitt forslag. Og stiller spørsmålet til Rødt:

– Er Rødt villige til å være med i en diskusjon der målet er å lage en ny barnehagelov for å tette de smutthullene som eksisterer?

Aydar svarer på spørsmålet fra Solberg med at Rødt kommer vi til å samarbeide med alle de kan for å sørge for forbedringer.

– Vi kommer til å samarbeide med Arbeiderpartiet for alle forbedringer, men skal vi sikre at alle penger bevilget til barnehage kommer barna til gode, må vi få de kommersielle aktørene og profittmotivet ut av barnehagesektoren, legger hun til.

23.07.2020
08:35
23.07.2020 12:53Mest lest

Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.

Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.

Simen Aker Grimsrud

60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort

Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.

Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.

Sissel M. Rasmussen

Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen

Martin Guttormsen Slørdal

Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve

Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).

Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).

Anita Arntzen

Dette yrket har Norges høyeste sykefravær

Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.

Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.

Knut Viggen

Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord

Berit Roald / NTB

Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt

Aslak Bodahl

Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb

Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.

Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.

Colourbox

Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra

Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.

Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.

Anita Arntzen

I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge

Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.

Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.

Leif Martin Kirknes

Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene

Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix

Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen

BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.

BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.

Leif Martin Kirknes

200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide

Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.

Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.

Brian Cliff Olguin

Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje

– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.

– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.

Privat

Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av

Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie

Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve

Anita Arntzen

500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm

– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.

– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Eilin Lindvoll / Dagsavisen

Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk

Spørsmål og svar

Det kan absolutt tenkes at du er blitt utsatt for gjengjeldelse etter varsling, skriver LO-advokaten.

Det kan absolutt tenkes at du er blitt utsatt for gjengjeldelse etter varsling, skriver LO-advokaten.

Frøydis Falch Urbye

Jeg varslet om leder. Nå får jeg de dårligste vaktene. Hva gjør jeg?


Flere saker