JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Etter at private barnehager fikk friere tøyler for å ta ut overskudd vil både Rødt og Arbeiderpartiet at venstresiden samles for en ny endring av barnehageloven - bare på hver sin måte.

Etter at private barnehager fikk friere tøyler for å ta ut overskudd vil både Rødt og Arbeiderpartiet at venstresiden samles for en ny endring av barnehageloven - bare på hver sin måte.

Colourbox

Profitt i barnehager:

Rødt ønsker svar fra Arbeiderpartiet om profitt i barnehagene

Rødts Seher Aydar vil samle venstresiden om å forby kommersiell drift av barnehager. Torstein Tvedt Solberg (Ap) mener Rødt er for opphengt i sitt eget forslag til gå for et felles mål.23.07.2020
08:35
23.07.2020 12:53

– At regjeringa er velferdsprofitørenes beste venner er ingen nyhet, men det er et problem at venstreopposisjonen ikke kan samle seg om et tydelig alternativ, Det gjelder både Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sier varastortingsrepresentant for Rødt, Seher Aydar.

Regjeringspartiene og Fremskrittspartiet fikk i juni flertall for at private barnehager fritt skal kunne disponere overskuddet. Kravet til at eierne kan ta ut utbytte fra barnehagene skulle fram til da være «rimelig», men denne formuleringen ble fjernet, ifølge NTB.

– Det vi ønsker er å samle venstreopposisjonen til å være med å sikre at alle penger bevilget til barnehager går til barnehage, ikke privat profitt, sier Aydar.

Varastortingsrepresentant for Rødt Seher Aydar ønsker klare svar fra Arbeiderpartiet i debatten om profitt i barnehagene. Foto: Ihne Pedersen / Rødt.

Varastortingsrepresentant for Rødt Seher Aydar ønsker klare svar fra Arbeiderpartiet i debatten om profitt i barnehagene. Foto: Ihne Pedersen / Rødt.

Ihne Pedersen / Rødt.

Likt som for privatskolene

Utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet Torstein Tvedt Solberg er ikke uenig, og mener at dagens barnehageloven er problemet.

– Vi har en lov som er utdatert og har for mange smutthull som gjør at pengene som skulle gått til barnehagene går til utbytter for eierne, og noen få store kommersielle konsern har erstattet de ideelle barnehagene, ifølge ham.

Utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet Torstein Tvedt Solberg mener at høyreregjeringen har forsinket prosessen med å få til en ny barnehagelov.

– Det vi vil gjøre er å få en helt ny lov og gjøre det som trengs for å få til et strengt og tydelig regelverk som hindrer utbytte og profitt i barnehager, slik at pengen går til barna framfor utbytte og profitt til eierne, sier Solberg.

Han forklarer at Arbeiderpartiet ønsker et regelverk som ligner det som allerede finnes for private skoler.

I friskoleloven heter det, alle offentlige tilskudd og skolepenger skal komme elevene til gode. Skolene kan ikke gi utbytte eller på annen måte overføre overskudd til eierne.

– Det finnes ikke noe forbud mot private skoler, men det er et så strengt og tydelig regelverk at en vet at pengene som bevilges til hver enkelt skole går til den skolen.

Vil ikke ha forbud

Rødt vil ha et klart svar på om Arbeiderpartiet kommer til å være med å støtte forslag om å forby kommersiell drift av barnehage hvis de fortsetter å fremme det. Hvordan stiller du deg til det?

– Nei, det gjør vi nok ikke. Vi er enige om mye i denne saken, men Arbeiderpartiet er uenige i Rødt sitt forslag om å forby kommersiell drift av barnehager, og jeg tror ikke det er løsningen for å løse problemene i sektoren.

Solberg mener at partiene kan komme til en enighet.

– Slik jeg har forstått Rødt så er vi er uenige om forbud mot private aktører, men hvis opposisjonen får flertall etter neste valget tror jeg vi kan bli enige om en god og strengere lov som hindrer utbytte og profitt, sier han.

Dere er uenige i profittforbudet, men vil hindre utbytte og profitt, hva mener du med det?

– Vi har ikke et forbud mot at private aktører kan drive skoler, men vi har et strengt regelverk som gjør at det blir umulig å ta ut profitt. Pengene som bevilges til skolen kan ikke bli tatt ut i utbytte. Det har vært Rødts forslag å forby private og forby profitt. Arbeiderpartiet vil ikke forby, men ha et strengt regelverk som sikrer at pengene går til barnehagene, sier Solberg.

Så når du sier hindre, så mener du regulere?

– Ja, et strengt og tydelig regelverk som det er for private skoler, svarer Solberg.

Saken fortsetter under bildet

Utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet Torstein Tvedt Solberg vil ha en helt ny barnehagelov.

Utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet Torstein Tvedt Solberg vil ha en helt ny barnehagelov.

Leif Martin Kirknes

Sosiale medier og mikkmakkeri

Aydar mener at Arbeiderpartiet har manglet en klar linje for hvor står i debatten om profittfrie barnehager.

– Arbeiderpartiet framstår nærmest som to forskjellige partier. Et parti på internett og et annet ute i det virkelige liv. På sosiale medier løfter de politikk Rødt kunne vært enig i, bare for å stemme mot det samme i Stortinget, sier Aydar.

Hun sikter blant annet til et innlegg på Arbeiderpartiets facebookside hvor Solberg uttaler «Skal eiere av private barnehager i Norge kunne ta ut flere titalls millioner av kroner i utbytte til sin egen lomme? Vi mener nei! Dessverre får Høyre, Frp og Krf flertall for dette i dag.»

På Stortinget kom Rødt med forslag til lovendringen, som la til at alle offentlige tilskudd og foreldrebetaling skulle gå til barnas beste, og strøk regjeringas formulering om å kunne «disponere et eventuelt overskudd fritt».

Kun Sosialistisk Venstreparti og Rødt stemte for forslaget.

Solberg, mener at diskusjonen om partiets retning i denne saken blir uinteressant hvis den skal dreie seg om hvem som er mest for eller mot utbytte i barnehager, fordi til syvende og sist er begge partiene imot det.

– Her har ikke Rødt fulgt med i timen. Arbeiderpartiet stemte mot hele lovendringen. Vi har konsentrert oss om er å få på plass et nytt oppdatert lovverk som hindrer utbytte og har ikke brydd oss med mikkmakkeri og Rødts enemarkeringer som ikke løser de utfordringene barnehagesektoren står i, sier han.

Rødts forslag til barnehageloven var en endring av en lov Arbeiderpartiet er mot, og det var ikke var godt nok, mener Solberg.

– Vi vil ha en helhetlig endring og en helt ny lov. Rødt bommer helt, deres forslag løser ikke problemet, og da ser jeg ingen grunn til å være med å støtte det, svarer han.

Ønsker en samlet front

Aydar mener at denne diskusjonen ikke nødvendigvis vil føre partiene fra hverandre.

– Jeg tror ikke spørsmålet vårt skaper en splittelse. Folk flest i Norge ønsker at velferden skal være profittfri. Her er det opp til Ap hvilken side de vil stille seg på. Vi har stilt en rekke forslag som både kan tette smutthull og sikre opptrapping av offentlig og ideelt eierskap. Det ønsker vi å samle venstresiden om, sier Aydar.

Solberg er enige med Rødt om at de ikke ønsker at partiene skal gå imot hverandre.

– Jeg håper ikke på en splittelse på noen som helst måte, for vi har det samme målet. Rødt må innse at det ikke er noen «quick fix» for å løse alle de utfordringene man ser i barnehagesektoren og at det som trengs er den samme løsningen vi har fått for private skoler, sier han.

Solberg mener at Arbeiderpartiet har et tydelig mål for hva vi vil, men det er mer uklart om Rødt kommer til å bli med på det målet eller bastant stå på sitt forslag. Og stiller spørsmålet til Rødt:

– Er Rødt villige til å være med i en diskusjon der målet er å lage en ny barnehagelov for å tette de smutthullene som eksisterer?

Aydar svarer på spørsmålet fra Solberg med at Rødt kommer vi til å samarbeide med alle de kan for å sørge for forbedringer.

– Vi kommer til å samarbeide med Arbeiderpartiet for alle forbedringer, men skal vi sikre at alle penger bevilget til barnehage kommer barna til gode, må vi få de kommersielle aktørene og profittmotivet ut av barnehagesektoren, legger hun til.

23.07.2020
08:35
23.07.2020 12:53Mest lest

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

Hanna Skotheim

Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Simen Aker Grimsrud

Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

Tormod Ytrehus

Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Erlend Angelo

Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

Brian Cliff Olguin

Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund

Alf Ragnar Olsen

Oslo rammes først hvis det blir streik i staten

Kronikk

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Colourbox

«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»

Debatt

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Ole Palmstrøm

«Svar til Unio om lønn i staten»


Flere saker