JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fattigdom i velferdsstaten:

Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet

Man skal ikke være avhengig av privat veldedighet for å overleve. Men det er heller ikke flaut å be om hjelp, mener arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

I onsdagens muntlige spørretime ble han utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen.

– Hundrevis av personer sto forrige uke i kø i Grønlandsleiret i Oslo for å få gratis mat. Og pågangen hos Fattighuset har økt gjennom pandemien. Frelsesarmeen i Drammen måtte sende flere hjem uten mat fordi det ikke var nok til alle, sa Audun Lysbakken.

– En av dem som sto i køen i Bergen var, Ørjan André Ottesen som beskriver det sånn: Vi er desperate og lei av å føle oss på utsida. Vi gjør ALT for at barna skal slippe å føle det samme. Til slutt blir man avslørt når man ikke klarer å holde hode over vannet, og rentene etter ferien, parkdressen eller vaskemaskinen skal betales, viste Audun Lysbakken til.

– Ørjan Andre er en av mange eksempler som viser hvordan folk blir avhengige av den private veldedigheten når krisa rammer og hvilken skam de kjenner på. Men er det en velferdsstat verdig at folk blir avhengige av privat veldedighet for å overleve og hva vil arbeidsministeren og regjeringen iverksette av tiltak for å avhjelpe situasjonen?

Mye lest: Christine lever på 14.300 kroner i måneden: – Norge har råd til å gjøre dette på en bedre måte

– Supplement til det offentlige

Noe konkret svar på spørsmålet fikk han ikke. Arbeids- og sosialministeren lover ikke økte dagpengesatser eller å gjøre noe med arbeidsavklaringspenger.

– I Norge skal man ikke være avhengig av privat veldedighet for å få mat på bordet. Men det er også viktig å si at Fattighuset og andre institusjoner gjør en formidabel og veldig viktig jobb som et supplement til det offentlige, svarte Torbjørn Røe Isaksen.

Han har sett disse køene før. Flere er helt eller delvis ledige enn under finanskrisen.

– I Norge er det viktig at du kan få hjelp når du trenger det. Det skal ikke være flaut eller skambelagt å be Nav – som er grunnmuren i støttesystemet – om hjelp hvis du trenger det for å få mat på bordet, mener Røe Isaksen.

Fikk du med deg denne? Vanja måtte velge mellom å kjøpe mat til familien og betale regninger. Så ble strømmen kuttet

Færre ber om hjelp

Arbeidsministeren viste til økte dagpengesatser og lavere terskel for å få sosialhjelp.

– Ytelsene er bedre enn de var før koronaen. Og det er færre som ber om sosialhjelp, mener han.

Ferske tall fra Nav viser over 210.000 arbeidssøkere registrert hos Nav. Dette er det høyeste antallet siden september i fjor. Audun Lysbakken mener det understreker de alvorlige konsekvensene som koronakrisen har hatt på arbeidsmarkedet.

– Samtidig finnes det nå 44.000 ledige stillinger, registrert i Nav. Det er altså over 4,7 ganger så mange arbeidsledige som det er ledige jobber, påpeker han.

Tillitsvalgt i Nav advarer: Når folk ikke har inntekt, er det enda vanskeligere å hjelpe dem tilbake i jobb, mener

Warning
Annonse
Annonse