JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ryanair-piloter i Sverige og Tyskland slår følge med irske kolleger i streik for tariffavtale

Svenske Ryanair-piloter går 10. august ut i streik fordi det irske lavkostselskapet nekter å møte til forhandlinger om tariffavtale. Også tyske piloter varsler streik, mens irske piloter streiker på nytt fredag.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Tri Nguyen Dinh

tormod@lomedia.no

Sveriges Pilotforening (SPF) tar ut 40 medlemmer i en 24 timer lang streik for tariffavtale. Samtidig har tyske piloter varslet streik av samme grunn, mens irske piloter har varslet ny streik fredag 3. august.

Fagforeningen sier de har prøvd å starte forhandlinger med Ryanair de siste åtte månedene, men at selskapet har nektet med mindre de får velge fagforeningens forhandlingsdelegasjon.

Ryanair svarer på streik med å si opp ansatte og offentliggjøre lønn

– Angriper sine ansatte

Foreningen viser til at det ikke har blitt tegnet noen tariffavtale med piloter siden Ryanair i desember erklærte at de anerkjenner fagforeninger som motpart. De svenske pilotene mener selskapet igjen har begynt å angripe sine ansatte, blant annet ved å si opp streikende piloter i Irland.

– Vi har ikke sett noen tendens til at Ryanair lar sine piloter bli representert av fagforeninger noe sted i Europa. Alle forslag fra Ryanair som har blitt vist til SPF har betydd restriksjoner i hvordan våre medlemmer er organisert og representert, noe som er uakseptabelt for en fagforening, sier leder Martin Lindgren i SPF i en pressemelding.

Norske piloter om Ryanairs metoder: – Vil bare oppmuntre enda flere til å forlate dem

Streikevarselet omfatter 80 prosent av Ryanairs piloter, noe som tilsvarer rundt 40 ansatte. Til Expressen sier Lindgren at de håper Ryanair kommer til forhandlingsbordet, og at de vurderer ytterligere tiltak om det ikke skjer.

Det skal være snakk om 15–20 avganger som kan bli kansellert. Men Lindgren sier Ryanair imidlertid bruker å flytte piloter fra andre land til områder hvor det er streik. Dermed er konsekvensene av streiken uklare.

Tyske piloter varsler streik

Mandag varslet også tyske piloter i forbundet Vereinigung Cockpit (VC) streik. Dato for streiken blir varslet 24 timer i forkant, opplyser forbundet i en pressemelding.

– For å unngå streik, inviterer vi Ryanair til å komme med et akseptabelt forslag før 6. august. Uheldigvis har ikke Ryanair enda kommet med et slikt forslag, sier talsperson Ingolf Schumacher.

Forbundet har krevd tariffavtale i flere år. Siden januar har de forhandlet med Ryanair, etter at selskapet i desember erklærte at de anerkjenner fagforeninger som forhandlingsmotpart. En ny runde samtaler fredag førte imidlertid ikke fram.

Dermed slår de tyske pilotene følge med sine irske kolleger. Rundt hundre av pilotene ved Ryanairs base i Dublin streiket 12. juli, 20. juli og 24. juli, og varsler en ny streik fredag 3. august.

Tidligere i sommer måtte Ryanair kansellere 600 flygninger over hele Europa da kabinansatte i Belgia, Italia, Portugal og Spania streiket 25. og 26. juli med krav om høyere lønninger og bedre arbeidsforhold.

SAS får ikke tak i nok folk med innleie-modell – varsler trafikktrøbbel resten av sommeren

Annonse
Annonse