JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye regler for seriøst arbeidsliv

Ryddejobb i arbeidslivet: Dette skal Støre få til på 100 dager

Ulike seriøsitetsmodeller for arbeidslivet popper opp. Det vil Jonas Gahr Støre gjøre noe med nasjonalt.
Ap-leder Jonas Gahr Støre (f.v.), Steinar Krogstad fra Fellesforbundet og prosjektleder Heine Skogseid fra Veidekke.

Ap-leder Jonas Gahr Støre (f.v.), Steinar Krogstad fra Fellesforbundet og prosjektleder Heine Skogseid fra Veidekke.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Hvis Jonas Gahr Støre blir statsminister etter valget i 2021, skal alle lokale modeller med regler for innkjøp bli overflødige.

– Før det har gått 100 dager etter regjeringsskiftet, skal vi ha en nasjonal modell på plass, sier Ap-lederen til FriFagbevegelse.

Mange modeller

Det startet med Skiensmodellen. Den stiller blant annet krav til bruk av fagarbeidere. Det er en 14-punktplan mot sosial dumping i byggebransjen. Telemark og Vestfold fylke har gjort det samme.

Rogalandsmodellen setter blant annet krav til maksimalt ett ledd som underleverandør.

Nordlandsmodellen er blant annet et tiltak for flere lærlinger, med et systematisk arbeid for at det skal treffe behovet for arbeidskraft og kompetanse i næringslivet.

Oslomodellen stiller blant annet krav til bruk av fast ansatte, tarifflønn mellom oppdrag, og bruk av lærlinger og fagarbeidere.

p

Senest denne uka vedtok formannskapet i Stavanger nye og strengere regler for leverandører til Stavanger kommune. Seriøsitetsbestemmelsene gjelder alle byggeprosjekter hvor Stavanger kommune er byggherre.

Neste fylke ut er Viken.

Nasjonal plan

– Disse modellene er et uttrykk for at politiske flertall kommunalt og regionalt kan sette en kurs. Jeg synes det er fint at det er flere som har tatt sitt eget navn på gode modeller. Men vi må ha en nasjonal plan for det. Vi må sørge for et politisk flertall for å kunne si at vi skal ha en nasjonal modell som alle kan følge. Det er en del av vår 100 dagers plan, som vi skal ta tak i med en gang vi kommer i regjering, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Vi treffer ham på byggeplassen til Veidekke ved Storo-senteret i Oslo. 250 leiligheter er i ferd med å bli satt opp. Et prosjekt til over en halv milliard kroner.

Her er imidlertid alt på stell.

– Det er en kamp mot de useriøse, men ikke på slike store prosjekter. Her er det en seriøs byggherre og seriøse som er entreprenører. Slike prosjekter klarer ikke useriøse å ta, sier prosjektleder i Veidekke, Heine Skogseid til FriFagbevegelse.

Han får imidlertid stadig henvendelser fra useriøse aktører.

– Det får vi hele tiden. Men kravet om å være representert i en startbank hjelper oss. I tillegg til at vi i Veidekke også har en egen kvalifiseringskontroll slik at vi har oversikt over hvem som er seriøse eller ikke, legger han til.

Allerede i gang

Arbeidslivspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet på Stortinget, Arild Grande, lover partilederen at 100-dagersplanen kan realiseres.

– Det skal vi klare. Vi har allerede startet arbeidet, og skal gjøre alt klart for velgerne allerede før valget i 2021, sier han til FriFagbevegelse.

– Vi er i gang. Det er snakk om å bruke det beste av det beste fra de ulike modellene. Det er tydelig for alle at det må en ny regjering til for at det skal kunne skje, sier Arild Grande.

Støre får støtte fra Fellesforbundets nestleder, Steinar Krogstad.

– Seriøsitetsbestemmelsen er en suksess. Det etterspørres stadig flere lærlinger og stadig flere fagarbeidere. Fellesforbundet og BNL (Byggenæringens Landsforening) har nå forbedret bestemmelsene og vil jobbe for at det offentlige slutter seg til dem, sier Steinar Krogstad.

Han har ennå til gode å oppleve at noen stiller spørsmål ved lovligheten av noen av dem.

– Ingen bedrifter har klaget. ESA har heller ikke stilt spørsmål, sier Krogstad.

Han stiller seg derfor uforstående til at KS har laget en rapport og problematisert de ulike modellene.

– Her er det bare snakk om en politisk agenda for å sette dette på en politisk dagsorden for å svekke bestemmelsene, mener Krogstad.

Større forskjeller

Selv om innleieregelverket er noe styrket, og mange organiserte og seriøse virksomheter følger det nye regelverket, mener Arbeiderpartiet innsatsen for å håndheve regelverket er for dårlig.

En undersøkelse utført av lokale fagforeninger høsten 2019 viste at så mye som 80 % av innleie i byggebransjen i Oslofjord-området foregår ulovlig.

Spesielt i den uorganiserte delen av bransjen, hvor det fortsatt er arbeidsavtaler uten lønn mellom oppdrag og hvor det leies inn i strid med regelverket eller inngås fiktive entrepriser.

– Det virker nesten som markedet er i ferd med å deles i to. Den seriøse delen og den useriøse delen, sier Steinar Krogstad.

p

– Vi ser en klarere å klarere todeling innenfor byggebransjen. På den ene siden de seriøse der vi har tariffavtaler. Også de useriøse som ikke vil følge innleiebestemmelsene som derfor går til den useriøse delen av arbeidslivet. De seriøse slipper jo ikke inn dem, legger han til.

– Derfor mener vi Arbeidstilsynet må konsentrere seg om den seriøse delen av bransjen når de overtar ansvaret for oppfølgingen, sier Krogstad.

Denne oppfølgingen er ennå ikke på plass.

– Det har tatt altfor lang tid å få det på plass. Innstrammingen på innleie var det vi fikk til med KrF på laget. Det var noe som statsminister Erna Solberg kalte det største nederlaget for regjeringen det året, og som Høyre-representantene sa var trist. Nå har regjeringen vist sendrektighet i oppfølgingen. Det blir for dårlig fulgt opp. Da opplever vi at kontrastene mellom de seriøse og useriøse blir enda større, sier Jonas Gahr Støre.

– De useriøse blir stadig grovere. Samtidig har vi en allianse mellom det seriøse arbeidslivet og fagforeningene. Begge blir skadelidende av at arbeidslivet er useriøst. Det er viktig å holde fast ved denne alliansen, mener Jonas Gahr Støre.

Annonse
Annonse