JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prosess 21

Samarbeidsprosjekt for en mer klimavennlig industri

Solberg-regjeringen ville ikke videreføre tiltak for klimavennlig industri. Den nye regjeringen gir tiltaket tre millioner kroner over tre år.
Are Tomasgard er glad for at Prosess21 fortsetter.

Are Tomasgard er glad for at Prosess21 fortsetter.

Martin Guttormsen Slørdal

Saken oppsummert

helge@lomedia.no

I tilleggsproposisjonen til regjeringen Støre ligger det inne tre millioner kroner de tre neste årene til «Prosess 21».

LO-sekretær Are Tomasgard og Aps næringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani. er begge svært tilfreds med at regjeringen satser på «Prosess 21» de neste tre årene.

Prosjektet innehar det største kunnskapsgrunnlaget som noensinne er laget for prosessindustrien.

Har engasjert mange

Arbeidet har engasjert om lag 1600 kompetente ledere, fagfolk og tillitsvalgte. Det er utarbeidet flere temarapporter og en hovedrapport med en rekke anbefalinger om hvordan industrien skal utvikles og styrkes i det grønne skiftet.

Anbefalingene er rettet både til beslutningstakere i industrien og til politikerne.

Nå skal dette grunnlaget tas i bruk både for å utvikle eksisterende industri, og for å bygge ny industri de neste tiårene. Det handler om markedstilgang, råstoff, kraft, kompetanse, industriarealer, infrastruktur, teknologiutvikling, produktutvikling, forskning, myndighetskrav til utslipp og mye mer.

Virkemiddelapparat

 – Prosjektet skal bidra til å løfte fram konkrete klimavennlige industrielle satsinger med stort potensial for arbeidsplasser og eksportinntekter, sier Are Tomasgard til FriFagbevegelse.

Han viser til at industriarbeiderne er vår viktigste ressurs i utviklingen av industrien.

– De kan industriprosesser og har de beste forutsetningene for å sikre at rapporter og ord blir til handling, arbeidsplasser og inntekter til samfunnet, sier han.

Han poengterer at «Prosess 21» er et eksempel på den norske modellen, hvor arbeidsgiversiden, arbeidstakersiden og myndighetene sitter med i alle deler, både i styringsgruppen og alle ekspertgruppene.

– Det handler blant annet om å utvikle et virkemiddelapparat som treffer riktig i den store omstillingen norsk industri står overfor de neste tiårene. Nå vil vi forsterke arbeidet for å utvikle dagens industri og arbeidsplasser og sammen skape fremtidens prosessindustri i Norge, poengterer Tomasgard.

Den norske modellen

Ap-politikeren Masud Gharahkhani mener trepartssamarbeidet er en nøkkel om vi skal lykkes med grønn industribygging.

– Derfor har det vært viktig for denne regjeringen å redde «Prosess 21», sier han til FriFagbevegelse.

– Vi ønsker en mer aktiv næringspolitikk, der myndighetene jobber tett med arbeidstakerne og næringslivet. Vi har gjort endringer i budsjettet som vil kunne generere 3 milliarder til nye grønne investeringer. Skal vi lykkes med å kutte utslipp og skape nye jobber må vi heie på slike samarbeid, sier han.

 

 

 

 

 

 

 

 

Warning