VIL EFFEKTIVISERE: Moderniseringsminister Jan Tore Sanner vil fornye staten ved hjelp av mer samarbeid, mindre byråkrati og økt satsing på digitalisering.
Ole Palmstrøm
Sanner vil ha mindre byråkrati – ikke færre byråkrater
Den nye sjefen til de statsansatte vil ha mindre byråkrati – ikke færre byråkrater. Tirsdag er han på plass på Gol for å møte om lag 200 tillitsvalgte for offentlig ansatte fra hele landet.
morten.hansen@lomedia.no
I regjeringsplattformen til Høyre og Fremskrittspartiet står det at de vil «gjennomgå strukturen i departementene og direktoratene, med sikte på å forenkle og avbyråkratisere».
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) forklarer at regjeringen vil at staten skal bli en mer moderne arbeidsgiver.
– Vi er opptatt av å forenkle, fornye og forbedre. Staten skal være en moderne arbeidsgiver, og ha attraktive arbeidsplasser. Samtidig skal brukerne av offentlig sektor få bedre og raskere hjelp, sier Sanner.
Se programmet: Kartellkonferansen 2013
Han understreker at dette ikke handler om at de ansatte skal løpe raskere.
– Modernisering handler om å fjerne tidstyvene som arbeidstakerne møter i hverdagen. Det er for mye kontroll, rapportering og for mange møter. Man får for lite tid til å bruke sin kompetanse på kjerneoppgavene, fastslår Sanner.
Effektivt byråkrati
Han har brukt den første tiden til å lytte til det han selv karakteriserer som meget kompetente medarbeidere. Den nye kommunal- og moderniseringsministeren ønsker å være lyttende, og bruke kompetansen som finnes i og utenfor departementet.
Se samleside: Kartellkonferansen 2013
– Jeg skal lytte først, så foreta de politiske beslutningene etterpå. Til syvende og sist er det kvaliteten på tjenestene som er avgjørende – ikke ideologi, sier Sanner.
Han understreker at det er pragmatisme som er avgjørende for hvem som skal utføre de offentlige tjenestene.
– Det er ikke ideologi eller økonomi som er avgjørende. Vi vil sikre best mulig tjenester. Det er ikke privatisering å slippe private til. Det handler om å sikre mangfold, påpeker Sanner.
Han vil bruke både offentlig og privat sektor, samt frivillige organisasjoner, for å gi brukerne bedre tjenester.
For å klare det, mener Sanner det trengs det mindre byråkrati. Det betyr ikke færre byråkrater.
– Når vi snakker om å avbyråkratisere, så handler ikke det nødvendigvis om at det skal bli færre byråkrater. Det handler om å få et bedre byråkrati, sier Sanner.
Viderefører FAD
Han mener regjeringen allerede er i gang med å få det til. Fra nyttår blir Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD), Kommunal- og regionaldepartementet (KRD), samt Miljødepartementets planavdeling slått sammen.
Sanner er minister for et enormt departement som har ansvaret for både stat og kommune.
– Det er et historisk grep, og innebærer at vi får muligheten til å se fornyelse av stat og kommune i en helt annen sammenheng. Sammenslåingen er en illustrasjon på hva vi vil: Mer og bedre samordning – og økt gjennomføringskraft, fastslår Sanner.
Regjeringen har fått kritikk for dette grepet. LO Stats leder, Tone Rønoldtangen, har uttalt at hun tviler på at et superdepartement er den beste løsningen, siden staten står foran omfattende endringer de kommende årene.
Sanner er uenig med dem som mener at det å legge ned FAD, som ble opprettet av en borgerlig regjering i 2004, er feil vei å gå.
– Det handler ikke om å legge ned. Det handler om å gi økt kraft til oppgavene. Nå får vi mulighet til å se stat og kommune i en sammenheng. Tiden endrer seg. Det er ti år siden Morten Andreas Meyer ble moderniseringsminister. Jeg har ikke tenkt å se ti år tilbake, jeg vil se ti år framover. Jeg ser allerede nå at det er store muligheter ved sammenslåingen, konstaterer Sanner.
Behandler LO som de andre
Det som Sanner ser på som muligheter, vil bety endringer for de som jobber i de aktuelle departementene. Deres nye politiske sjef både håper og tror de vil få mer spennende arbeidsdager.
– Jeg har respekt for at endringer er krevende, men jeg er opptatt at vi nå må se på mulighetene. Mitt inntrykk er at det som skjer, så langt, er godt mottatt både i departementene og utenfor.
Han er opptatt av å ha et godt forhold til sine ansatte – og til deres organisasjoner. Den forrige regjeringen hadde et nært forhold til LO, med et formalisert fagligpolitisk samarbeid. Det har ikke den sittende regjeringen.
– Jeg er opptatt av å behandle alle likt. Det skal være et godt samarbeid med alle. Vi kommer ikke til å være enige om alt, men det er mye vi er – eller nesten er – enige om, sier statsråden.
Han poengterer at trepartssamarbeidet ligger fast – også under denne regjeringen, og understreker at videreføringen fagforeningsfradraget er en erkjennelse av at et velorganisert arbeidsliv er et gode.
– Jeg vil si at jeg har et godt forhold til LO, og oppfatter at de er opptatt av å finne løsninger. Vi må ikke gjøre alt til problemer og diskusjoner. La oss samarbeide der vi kan samarbeide, understreker Sanner.
KARTELLKONFERANSEN:
LO Stats kartellkonferanse på Gol samler årlig rundt 200 tillitsvalgte, innledere, presse og gjester fra inn- og utland.
Konferansen har tradisjonelt vært et tenkeloft der sentrale temaer debatteres og nye ideer lanseres.
Kartellkonferansen har vært arrangert årlig - med noen opphold - helt siden 50-tallet.
KARTELLKONFERANSEN:
LO Stats kartellkonferanse på Gol samler årlig rundt 200 tillitsvalgte, innledere, presse og gjester fra inn- og utland.
Konferansen har tradisjonelt vært et tenkeloft der sentrale temaer debatteres og nye ideer lanseres.
Kartellkonferansen har vært arrangert årlig - med noen opphold - helt siden 50-tallet.
Mest lest
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen
Irene sin jobb i Posten flyttes til Oslo: – Ikke særlig miljøvennlig
Berit Roald / NTB