Koronakrisen:
Sara slipper å bli beordret på jobb i mammapermisjon: – Beroligende
Verken Sara Fugledal Wiik eller andre jordmødre kan bli tilbakekalt fra foreldrepermisjon under koronakrisen, ifølge advokater i Norges Sykepleierforbund (NSF).
Sara Fugledal Wiik er gravid og jobber som jordmor og helsesykepleier.
Privat
aslak@lomedia.no
– Det tærer på samvittigheten ikke å trå til i en ekstraordinær situasjon, men samtidig er det nok av stressfaktorer med å være gravid, føde og produsere melk. Skulle jeg i tillegg ha vært stresset for å måtte jobbe i permisjonstiden med barnet mitt, ville det ødelagt hele opplevelsen. Den første tiden med barnet ditt får du ikke tilbake, sier Fugledal Wiik til FriFagbevegelse.
Bekymrede medlemmer
Etter koronautbruddet har Jordmorforbundet NSF fått veldig mange henvendelser fra bekymrede medlemmer. Usikkerheten og spørsmålene har dreid seg om jordmødre og annet helsepersonell som leger, hjelpepleiere, sykepleiere og helsesykepleiere kan bli beordret på jobb samtidig som de er i foreldrepermisjon og hjemme med barna sine.
– Arbeidsgiver har ikke anledning til å tilbakekalle ansatte fra foreldrepermisjon eller nekte uttak av ulønnet permisjon umiddelbart etter første del av foreldrepermisjonen. Retten til foreldrepermisjon etter arbeidsmiljøloven er ubetinget. Det er kun delvis permisjon som kan nektes av arbeidsgiver, sier leder Hanne Charlotte Schjelderup i Jordmorforbundet til FriFagbevegelse.
Jordmorforbundet har fått vurdert denne problemstillingen av advokater i forhandlingsavdelingen til Norsk Sykepleierforbund (NSF). Etter en gjennomgang av helseberedskapsloven, lovens forarbeider og annen relevant informasjon, er konklusjonen entydig, Det betyr at jordmødre som Sara kan fullføre sin planlagte foreldrepermisjon uten å avbrekk fra barnet som hun har omsorg for.
Venter barn nummer to
Beskjeden fra juristene i NSF er veldig beroligende for Sara Fugledal Wiik. Hun er gravid og har termin med sitt andre barn, en jente, i august.
Oppgaven hun har på helsestasjonen i Sande kommune i Møre og Romsdal er å følge opp kvinner som skal føde og som har født. Hun prøver å legge best mulig til rette for en god fødsels- og barselomsorg. Det er det viktig at hun selv også får oppleve.
– For meg er det veldig trygt og godt å vite at jeg kan få gitt barnet mitt den nødvendige oppfølgingen og omsorgen uten å være urolig. Relasjonen mellom mor og barn, og den nærheten de får det første året, er uvurderlig for barnets videre utvikling, understreker jordmoren som også er helsesykepleier.
Forskning viser også, ifølge Fugledal Wiik, at det tar et års tid fra fødsel før kroppen klarer å omstille seg til å jobbe igjen. Denne perioden er også essensiell for å gi barnet nærhet og trygghet, sier hun.
– Hele perioden fra graviditet via fødsel og barsel er en påkjenning for kroppen. Det er mange kvinner som fysisk og psykisk sliter med å gå ut i arbeid så tidlig etter fødsel på grunn den totale belastningen med svangerskap, fødsel og barseltid, sier Sara.
Saken fortsetter under bildet
Hanne Charlotte Schjelderup er leder i Jordmorforbundet NSF.
Pressebilde
Frykt for smitte
Helsepersonell har også vært bekymret for at det er en risiko for at små barn kan bli smittet av koronaviruset hvis mor må tilbake i jobb tidligere enn normalt og omgås syke mennesker, ifølge Schjelderup.
– Spedbarn har et dårlig utviklet immunforsvar, og morsmelk bidrar til å styrke babyers immunforsvar i vesentlig grad, påpeker hun.
Statistikken viser at få mødre greier å kombinere amming med arbeid, og for helsepersonell er det praktisk vanskelig å få til ammefri.
I Kina har det vært rapportert at noen små barn blir svært syke av koronaviruset. Schjelderup viser til en studie av 2.143 koronasyke barn i Kina, publisert i det medisinske tidsskriftet Pediatrics.
Av de 125 barna som ble alvorlig eller kritisk syke og fikk omfattende pustebesvær, var halvparten av under fem år, og 40 var spedbarn i sitt første leveår. Spedbarn i Norge har også vært innlagt på sykehus med alvorlig sykdom.
Lik praksis
Fugledal Wiik har i sin jobb som jordmor og helsesykepleier ved helsestasjonen blitt kontakt av flere av de hun følger opp som enten skal føde eller har født. Problemstillingen er den samme. Bekymringen er om de kan bli beordret på jobb eller bli nektet ulønnet permisjon.
– Dette har vært et stort tema blant jordmødre og annet helsepersonell som enten er gravide eller har født. Det skyldes at lovverket har vært ulikt tolket av arbeidsgiverne. Derfor er det viktig at vi nå får en lik praksis for helsepersonell, påpeker lederen i Jordmorforbundet.
Hvis arbeidsmiljølovens bestemmelser om rett til foreldrepermisjon skal settes til side, er det kun helsemyndighetene i kraft av sin fullmakt etter helseberedskapsloven som kan gjøre dette, presiserer Schjelderup.
Spesialisthelsetjenestelovens bestemmelse om beordring innenfor regionalt helseforetak gir heller ikke en rett til å bryte med den lovbestemte retten til foreldrepermisjon, ifølge Jordmorforbundet.