JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SAS-konflikten: – Støtten fra LO var avgjørende

Aleksander Wasland, leder i Norsk Flygerforbund, mener det er vanskelig å spå utfallet av uravstemningen i de fire fagforeningene.
Aleksander Wasland, leder i Norsk Flygerforbund ble rørt av all støtten pilotene fikk fra arbeidsfolk som kjente seg i igjen i kampen for et anstendig arbeidsliv.

Aleksander Wasland, leder i Norsk Flygerforbund ble rørt av all støtten pilotene fikk fra arbeidsfolk som kjente seg i igjen i kampen for et anstendig arbeidsliv.

Jan-Erik Østlie

nina.hanssen@lomedia.no

Wasland sier at 14 dagers streik var tøft for mange.

– Uten å ha LO og en LO-leder som Peggy Hessen Følsvik som forstår luftfarten, hadde det blitt mye vanskeligere. Støtten fra LO var avgjørende, sier Wasland noen dager etter at avtalen som skal gjelde til høsten 2027 ble signert i Stockholm.

Pilotene gikk med på en lønnsreduksjon på fem prosent i lønn første året, men de vil ha en vanlig lønnsutvikling i tråd med inflasjonen og lønnsutviklingen resten av avtaleperioden.

Men pilotene måtte samtidig gi fra seg muligheten til å reforhandle eller streike de neste fem årene.

– Våre medlemmer i SAS vil gå ned i lønn, men alle de 450 som ble oppsagt under pandemien får jobben sin tilbake. Stridens kjerne var at hovedselskapet etablerte SAS Connect og SAS Link med dårligere lønn og vilkår. Vi har ikke noe imot at selskapet lager mange underselskaper, men allerede inngåtte rettigheter og tariffavtaler skal de ikke tulle med, sier han.

Kommentar: «En gjenstridig SAS-ledelse har seg selv å takke for at det ble streik

Ilddåp som LOs vaktbikkje i lufta

Wasland, som nylig overtok som forbundsleder i LO-forbundet i Norge som organiserer norske piloter, sier at det har vært en tøff, men samtidig meningsfull sommer.

– Det er våre medlemmer som har stått i dette som er de virkelige heltene. Mange av dem har underveis kjent på følelsen at de har vært usikre på om de ville ha en jobb etterpå. De var spent på avtalen og på hva slags betingelser de eventuelt skulle få. De har virkelig tatt støyten, sier han.

– Hva slags reaksjoner har dere fått i etterkant?

– Vi hadde medlemsmøter denne uka der vi gikk igjennom hva som ligger i avtalen. Nå skal medlemmene ta en runde og sette seg inn i dette. Utfallet av en uravstemning er svært vanskelig å spå, sier han.

SAS-pilot Erling letta over at streiken er over: – Men det blir vanskelig å ha tillit til ledelsen etter dette

Ambivalent til avtalen

– Ansatte er først og fremst lettet over at konflikten kom til en ende. Avtalen har noen vesentlige prinsipielle seire, men det er en avtale som har en høy pris. Vi er vel litt ambivalente, alt er ikke rosenrødt, sier han.

Selv er forbundslederen usikkert på om de hadde mer å hente i den vanskelige situasjonen som oppsto.

– Nå er det medlemsdemokratiet som styrer resten av prosessen, sier han.

Wasland forteller at de ennå ikke har søkt om penger fra LOs streikekasse, men at det er noe de vil gjøre.

– Den viktigste støtten fra LO er den rent politiske, men det er også fint at medlemmene kan få litt kompensasjon etter den lange streiken, sier han.

Les også: Da Katinka hørte hvordan SAS-sjefen omtalte de ansatte, bestemte hun seg for å jobbe enda hardere for pilotene

Dyr, men nødvendig konflikt

Wasland sier at det ble en veldig dyr konflikt for alle parter, men han er glad de tok kampen for den norske modellen.

– Hvis vi hadde gitt etter, ville dette være et knefall for at bedrifter kunne organisere bort allerede inngått tariffavtale for arbeidstakere. Slik skal vi ikke ha det i Skandinavia eller andre steder heller, sa han.

– Nå fikk vi i alle fall sikret dette i denne bransjen, men kampen om våre rettigheter må kjempes igjen og igjen, sier han.

Selv synes Wasland det var meningsfylt å bli kastet inn i denne konflikten om helt grunnleggende rettigheter. Han er svært glad for den støtten pilotene har fått.

– Det rører meg at arbeidsfolk kjenner seg igjen og støtter oss i kampen om et anstendig arbeidsliv i luftfarten, sier han.

Resultat fra uravstemninger er klart 6. august

Etter at avtalen mellom SAS og pilotene ble undertegnet, ble den sendt ut på uravstemning til medlemmene i de fire forbundene i Sverige, Danmark og Norge.

En uravstemning betyr at alle medlemmene kan stemme ja eller nei til den avtalen som foregår. Slik som også skjer når forhandlingene i lønnsoppgjør er over.

Når det gjelder SAS-avtalen vil vi allerede 6. august vite om medlemmene har godkjent innholdet i avtalen de tillitsvalgte og SAS ble enige om. 

Annonse
Annonse