JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret:

Schenker-ansatte vil ha lik lønn for likt arbeid

Fra lørdag kan 400 lager- og sjåføransatte i Schenker være i streik. Torsdag starter meklingen for å prøve å unngå det.
TØFFE KRAV: Jeg kan ikke komme tilbake til medlemmene etter en mekling uten en forbedret lønnsavtale. Får vi ikke det, blir det streik, sier konstituert leder for landsutvalget i Schenker, Sten Rune Wold.

TØFFE KRAV: Jeg kan ikke komme tilbake til medlemmene etter en mekling uten en forbedret lønnsavtale. Får vi ikke det, blir det streik, sier konstituert leder for landsutvalget i Schenker, Sten Rune Wold.

Roy Ervin Solstad

roy@lomedia.no

Konstituert leder i landsutvalget av Schenker-tillitsvalgte i Fellesforbundet, Sten Rune Wold, sier til Magasinet for fagorganiserte, at kravene er de samme som i forhandlingene tidligere i september.

Seks år med økte forskjeller

Siden 2014 har lønnsnivået i resten av spedisjonsbransjen steget langt mer enn i Schenker. Wold forteller at de ansatte på PostNord og andre speditørbedrifter gjør akkurat den samme jobben som i Schenker, men at speditøroverenskomstens minstelønnsgaranti, den såkalte «februarreguleringa» har sendt speditøroverenskomstens lønn langt forbi Schenker.

– Kravet vårt er at vi skal ha lik lønn for likt arbeid. Dermed må vi ha på plass en ordning som gjør at vi kan nærme oss lønnsnivået i speditøroverenskomsten, sier Wold.

Tar ut alle

Totalt er det 466 ansatte i Schenker-systemet som er omfattet av tariffavtalen det skal mekles på fra torsdag formiddag. Blir det ikke enighet innen klokka 24 natt til lørdag, vil 415 av dem bli tatt ut i streik fra arbeidsdagens begynnelse på lørdag. Det er samtlige medlemmer i Fellesforbundet.

– Vi tar ut alle med en gang, så streiken kommer til å merkes, påpeker han.

Samleside: Alt om lønnsoppgjørene

Jobber mye skift

Etter 33 år som ansatt i Schenker og 25 år som tillitsvalgt, er han også godt forberedt på hva som kommer som motargumenter fra Schenker-ledelsen.

– De vil helt sikkert peke på at de best betalte hos oss tjener rundt 600.000 kroner, men såpass bør det jammen være når de jobber skift og mest på natt også, sier han.

At snittlønna ifølge Statistisk sentralbyrå ligger på over 270 kroner timen, mener han heller ikke kan brukes av arbeidsgiverne. Med mindre Schenker ønsker å legge ned driften på kvelden og natta.

– Den snittlønna skyldes at vi jobber døgnet rundt på tre skift, og at vi har over halvparten av de ansatte med fagbrev som også utløser tillegg, understreker han.

Debatt: «Fellesforbundet opptrer usolidarisk», skriver forbundslederen i FLT

Må nærme seg spedisjon

I dag er forskjellen på begynnerlønna omtrent 21 kroner timen, mens de med lengst ansiennitet i Schenker ligger i underkant av fem kroner bak.

– Vi har full støtte for en eventuell streik blant medlemmene, men både de og vi tillitsvalgte ser jo at det er urealistisk å få hevet minstelønna med 21 kroner i dette oppgjøret alene, sier han.

Det betyr imidlertid ikke at hovedkravet om å nærme seg speditøroverenskomstens lønnsnivå vil bli lagt vekk under meklingen.

– Jeg kan ikke komme tilbake til medlemmene etter en mekling uten en forbedret lønnsavtale som bringer oss nærmere det målet. Får vi ikke det, blir det streik, sier Sten Rune Wold bestemt.

Aksjonerte utenfor Schindler: Heismontørene i full klinsj med Norges største heisbedrift

Warning
Annonse
Annonse