JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

IFS-kongressen i København:

Sharan Burrow gjenvalgt til å lede internasjonal fagbevegelse

Det ble nesten 50-50, men generalsekretæren i IFS ble gjenvalgt med svært knapp margin.
Generalsekretær i IFS, Sharan Burrow, ble gjenvalgt på IFS-kongressen i København med svært kannp med margin. Motkandidaten, Sussana Camusso, fik 48 prosent av stemmene, Burrow fikk 52 prosent.

Generalsekretær i IFS, Sharan Burrow, ble gjenvalgt på IFS-kongressen i København med svært kannp med margin. Motkandidaten, Sussana Camusso, fik 48 prosent av stemmene, Burrow fikk 52 prosent.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Onsdag kveld offentliggjorde Susanna Camusso at hun hadde tapt valget om jobben som generalsekretær i IFS. På Twitter fortalte hun at hun hadde fått 48 prosent av stemmene. Det innebærer at sittende generalsekretær Sharan Burrow ble gjenvalgt med 52 prosent. Det skilte derfor «bare» fem millioner stemmer.

Da FriFagbevegelse spurte Burrow om en kommentar, bekreftet hun resultatet, men ville ikke kommentere resultatet før det var offisielt torsdag morgen.

Camussos twittermelding som ble lagt ut ved fire tiden var: «Vi gjorde en veldig relevant kampanje for å endre ITUC. I løpet av noen få måneder fikk vi 48 prosent av stemmene. Dette er et stort resultat for oss som engasjerte oss. Takk til alle fagforeninger organisasjon som støtter oss.»

To engasjerte damer holdt hver sin tale da IFS-kongressen i København startet valgprosessen onsdag morgen. Først ut var Sharan Burrow. Den australske læreren har vært generalsekretær i åtte år og vil gjerne fortsette. Etter henne kom italienske Susanna Camusso som er generalsekretær i den italienske fagbevegelsen CGIL.

Verdens fagbevegelse samles til kongress i København

Betydelig medlemsvekst

Burrows tale var i kjent stil. Hun roste det arbeidet IFS har utført de siste årene, og at organisasjonen har hatt en betydelig medlemsvekst.

Mens Burrow holdt talen sin på engelsk begynte Camusso på italiensk, gikk over til engelsk og avsluttet på spansk. Dette var i seg selv et signal til salen om at IFS ikke skal være en organisasjon kun for engelsktalende slik Burrow har blitt kritisert for.

Aggressive arbeidsgivere

Camusso har støttet fra land i Latin-Amerika, noen asiatiske land og europeiske land fra Sør-Europa. De klager over manglende demokrati, lite innsyn i prosessene og at det er en liten gruppe mennesker som fatter de endelige beslutningene. Et av deres fremste eksempler var hva som skjedde da arbeidsgiverne i FNs arbeidsorganisasjon ILO bestemte seg for å gå til angrep på streikeretten. Her etterlyser Camusso at spørsmålet skal diskuteres blant alle IFS’ medlemsorganisasjoner fordi dette er et så vesentlig spørsmål for alle arbeidstakere.

Camusso vil også styrke samarbeidet mellom IFS og de verdensomspennende føderasjonene.

Burrows på sin side fokuserer på sin gode resultater, og et av eksemplene hun trekker fram er kampanjen knyttet til slavearbeid i forbindelse med å bygge fotballstadioner i Qatar. I et intervju med det svenske nettstedet Arbetet global sier hun at IFS har klart å frigjøre 1,5 millioner fra slaveri i den siste perioden og enda en halv million vil blir frigjort neste år.

LO støtter Burrow

Norsk LO og alle fagforeningene i Norden er enig om å støtte at Burrow fortsetter. De kan være enige i en god del av kritikken mot Burrows lederstil og manglende innsyn og demokrati, men de tror ikke et bytte av generalsekretær vil hjelpe.

– Burrow har gjort en veldig god jobb med å synliggjøre IFS, og fremme medlemsorganisasjonens syn i FN, ILO, WTO og ikke minst i OECD, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Han føyer til at hvis en velger Camusso som er 63 år vil hun gå av om fire år, og at fire år er lite hvis en vil gjøre store reformer i en så stor organisasjon.

Avstemningen skjer i dag, og hver organisasjon har stemmer etter medlemstallet og det er lederen i organisasjonen som avgir stemme på vegne av alle. LO-leder Hans Christian Gabrielsen avgir stemmer på vegne av LO i Norge.

Prøveavstemning

Valgresultatet blir offentliggjort onsdag formiddag. Mye tyder på at det blir gjenvalg på Burrow. En avstemning i går om en teknisk detalj, ble kjørt fram av Camussos fløy. Mange betraktet denne avstemningen som en prøveavstemning før valget på generalsekretær. Der kunne det virke som om Camusso ikke hadde flertall.

Det endelige valgresultatet var at organisasjoner med 54,8 millioner stemte for Burrow og 50,2 millioner for Camusso.

Saken ble oppdatert da valgressultatet ble kjent.

MER FRA IFS-KONFERANSEN:

LO kjemper for Israel-boikott

IFS-leder: – Amazon presser livet ut av arbeidsfolk

LO reiser Palestina-spørsmålet når verdens fagbevegelse samles i København

Når fagforeningstopp Japhet Moyo vender tilbake til Zimbabwe etter IFS-kongressen, risikerer han ti års fengsel

Annonse
Annonse