JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verdens fagbevegelse er samlet i København

Når fagforeningstopp Japhet Moyo vender tilbake til Zimbabwe etter IFS-kongressen, risikerer han ti års fengsel

Ledelsen i fagbevegelsen i Zimbabwe kan bli hardt straffet for å arrangere lovlige demonstrasjoner mot regjeringa.
Når Japhet Moyo, generalsekretær i ZCTU (Zimbabwe Confederation of Trade Unions) vender tilbake til Harare, hovedstaden i Zimbabwe, venter en rettssak med alvorlige anklager.

Når Japhet Moyo, generalsekretær i ZCTU (Zimbabwe Confederation of Trade Unions) vender tilbake til Harare, hovedstaden i Zimbabwe, venter en rettssak med alvorlige anklager.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Når Japhet Moyo vender tilbake til Zimbabwe etter en uke på verdenskongressen for den internasjonale fagbevegelsen, venter en rettssak og en tiltale som kan sende ham i fengsel for ti år.

«Krokodillen»

Moyo er generalsekretær i ZCTU (Zimbabwe Confederation of Trade Unions). For et år siden støttet de opp om demonstrasjonene som førte til at Robert Mugabe måtte gå av som president. Han hadde vært president siden 1980. Visepresident Emmerson Mnangagwa, med tilnavnet «Krokodillen», overtok.

Selv om maktkampen i fjor var en intern kamp i regjeringspartiet Zanu-PF, valgte fagbevegelsen å støtte opp om de som vil kaste Mugabe.

LO-Aktuelt intervjuet Japhet Mojo i 2011. Les intervjuet her

Enorm utenlandsgjeld

Fagbevegelsen ventet at nå ville det bli slutt på vanstyret. De trodde det ville bli orden på økonomien og at de ville få innført faglige rettigheter og demokrati.

– Men vi ble skuffet, sier Moyo.

Mnangagwa hadde møter med mange ulike grupper, men ikke med fagbevegelsen, og vanstyret fortsatte.

Zimbabwe har en enorm utenlandsgjeld. 9 milliarder dollar skylder landet. Dette er et enormt beløp for et land nesten uten eksportinntekter, og uten egen valuta.

Etter hyperinflasjonen fram til 2010 ble zimabwe-dollaren ikke lenger et gyldig betalingsmiddel. Zimbabwe er et land uten valuta. Derfor skjer all betaling elektronisk med et Vipps-lignende system.

IFS-leder: – Amazon presser livet ut av arbeidsfolk

Gitt til partimedlemmer

For å betjene utenlandsgjelda, bestemte regjeringa seg for å innføre en skatt på to prosent på alle elektroniske overføringer. Men i stedet for å bruke pengene til å betale gjeld, ble pengene betalt ut til medlemmer av Zanu PF, regjeringspartiet, forteller Mojo.

Dette førte til at fagbevegelsen vedtok å arrangere demonstrasjoner. Det er lovlig å demonstrere i Zimbabwe. Det er til og med nedfelt i grunnloven.

Dette er verdens 10 verste land for arbeidstakere

Offentlig ro og orden

11. oktober var Mojo på ZCTU-kontoret i Harare, hovedstaden i Zimbabwe. Han sto og snakket med noen journalister da politiet stormet kontoret og banket ham opp. Senere ble de tatt med til politistasjonen.

Den opprinnelige tiltalen var at de skulle ha «forstyrret offentlig ro og orden». De ble ilagt en bot, som de nektet å betale da ble de holdt i varetekt over natta.

Da de kom i retten neste dag, fikk de høre at tiltalen var forandret til «oppfordring til vold» og det å spre fordommer.

Tiltale etter denne lovparagrafen kan gi ti års fengsel, og det er det som venter Mojo og hans fagforeningskamerater når de møter i retten i Harare 11. desember.

Jukse med bevis

Til sammen var det 40 fagforeningsledere som ble arrestert i oktober.

– Er du redd?

– Nei, for det jeg har gjort er ikke ulovlig. Vi brøt ingen lov da vi organiserte denne demonstrasjonen, sier Mojo.

Men han ser ikke bort fra at myndighetene vil jukse med bevis eller la bevise forsvinne.

Verdens fagbevegelse samles til kongress i København

Annonse
Annonse