JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
International Domestic Workers Federation (IDWF) er tildelt årets Arthur Svensson-rpis. Lita Anggraini fra Indonesia og Shirley Pryce fra Jamaica er i Oslo for å ta imot prisen.

International Domestic Workers Federation (IDWF) er tildelt årets Arthur Svensson-rpis. Lita Anggraini fra Indonesia og Shirley Pryce fra Jamaica er i Oslo for å ta imot prisen.

Jan-Erik Østlie

Pris for faglige rettigheter

Shirley og Lita skal ta imot Arthur Svensson-prisen:– Vi er så stolte

Onsdag kveld deles Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter ut i Oslo.14.06.2023
13:04
15.06.2023 09:11

nina.hansen@lomedia.no

I år går prisen til fagforeningen International Domestic Workers Federation (IDWF) og deres generalsekretær Elizabeth Tang, som har kjempet for bedre vilkår og anerkjennelse for hushjelpere verden over.

Fagforeningsleder Lita Anggraini fra Indonesia og hushjelper Shirley Pryce fra Jamaica skal motta den gjeve prisen på vegne av IDWF og generalsekretæren i organisasjonen som ikke fikk mulighet til å reise ut av Hongkong.

Tang ble arrestert i Hong kong i mars i år, men slapp ut mot kausjon. Hun er fratatt pass og nektes utreise av myndighetene.

Kampklare hushjelpere

– Det er vår tur nå. Vi har jobbet hardt og lenge og under prisutdelingen skal jeg stolt representere Elisabeth Tang fra Hongkong som har viet hele sitt liv for å styrke rettighetene til kvinner og menn som er ansatt i private hjem (såkalte domestic Workers). Ingen fortjener denne prisen mer enn henne, sier Lita Anggraini.

I dag har IDWF 88 tilsluttede medlemsorganisasjoner fra 69 land og nesten 700.000 medlemmer i verden.

Lest denne? De krever rettigheter for hushjelperne. Nå får de pris

Jubel i Genève

– Vi er så stolte! Vi har oppnådd mye og organisert mange, men mye gjenstår, sier Pryce.

Hun kommer rett fra ILOs årlige arbeiderkongress som nå pågår i Genève. Der holdt hun også et flammende innlegg og la til at hun nå var på vei til Norge for å motta denne prisen.

– Det ble jubel i salen og folk fra hele verden kom bort og gratulerte meg. Prisen er så viktig og blir lagt merke til.

Hun presiserer at IDWF, som i år har eksistert i 10 år, spilte en sentral rolle for å få på plass ILO-konvensjon 189 om anstendig arbeid for ansatte i private hjem for noen år siden.

– Vårt fokus nå er å få flere land til å ratifisere og implementere konvensjon 189, men også ILO-konvensjon 190 om å eliminere vold og trakassering i arbeidslivet. Dette betyr mye for oss, sier hun.

Pryce har selv jobbet som hushjelp i over 31 år på Jamaica og havnet i noen tøffe situasjoner.

– Basert på egne erfaringer, meldte jeg meg som frivillig for å hjelpe andre å ikke havne i lignende situasjoner. Jeg ville bryte en barriere og kjempe for bedre vilkår for både meg selv og andre, forteller hun og er stolt over det arbeidet de har fått til i eget hjemland.

Jamaica viser vei

Shirley Pryce fra Jamaica tror det er viktig å lage lavterskel faste møteplasser for denne gruppa.

– Vår suksess ligger i at vi har regelmessige treff hver eneste fredag. På disse treffene er det sosialt, men vi legger også inn dialog og opplæring da det er et enormt behov for kompetanse både blant hushjelperne og arbeidsgiverne, sier hun.

På treffene og seminarer som forbundet arrangerer så prater de ofte om hva lovverket betyr i praksis.

– Vi har nå et godt samarbeid mellom regjering, arbeidsgivere og våre fagforeninger i et sånt trepartsamarbeid, sier hun. I dag er hushjelperne på Jamaica anerkjent som arbeidstakere på lik linje med annet arbeid. Og på årets ILO-konferanse sto en av deres ministre og snakket varmt om samarbeidet til fagforeningene. Slik er det dessverre ikke overalt, sier hun og ser på sin indonesiske fagforeningskollega som nikker.

Protesterer ved å vaske foran presidenten

Lita Anggraini innrømmer at det tar tid å få implementert konvensjoner og få løftet hushjelpernes status i Indonesia. Selv begynte hennes eget engasjement da hun og noen andre studenter laget en konvensjon i 1990. ILO-konvensjon 189 om anstendig arbeid for ansatte i private hjem som ble vedtatt i 2011 gjorde henne ekstra optimist.

– Det var et historisk øyeblikk som ga oss håp, forteller hun, men sier at det har vært en utfordring i hjemlandet at politikere og pressen i landet møtte seg selv litt i døra da de fleste har hushjelp og er dermed arbeidsgiver.

Under pandemien foregikk mye av rekrutteringen via en digital plattform lik Uber-modellen for å formidle hushjelpstjenester. Da ble det ekstra utfordrende å samle seg.

– Vi har uansett tro på dialog. Nå føler jeg de største mediehusene er vårt lag. Jeg har håp om gjennomslag i parlamentet i år, sier hun.

I 19 år har hennes fagforening stått bak en kampanje der de hver fredag står utenfor parlamentet og presidentens resident og protesterer ved å vaske klær. I tillegg har de dør-til-dør aksjoner der de oppsøkte hushjelperne hjemme på jobb i helgene.

– Det er ikke alltid vi får komme inn eller hushjelperne får forlate huset, men vi snakker med dem likevel, sier hun og viser oss bilder av en kvinne som prater med dem bak et jerngitter.  

En positiv bevegelse i Indonesia

Anggraini sier at det er en bevegelse nå. Hun håper Arthur Svensson-prisen kan føre til et ytterligere press på egen og andres regjering til å vedta bedre regelverk for dem som arbeider i private hjem.

– Jeg tror et lovverk vil bli vedtatt i Indonesia i år da det er nytt valg neste år, sier hun og smiler bredt.

Espen Løken i Industri Energi som er vert for de tilreisende berømmer kampviljen da han forstår det er vanskelig å organisere en slik sårbar gruppe.

Prisen er en sterk oppfordring til alle ILOs medlemsland om å ratifisere ILO-konvensjonene 189 og 190, som er avgjørende for en verdig arbeidssituasjon for arbeidstakere i private hjem. Kvinnene med knyttnevene er klar for både markering og litt feiring. I år skal de feire IDWFs 10-års jubileum og denne prisen.

– Dette er to ting som er verd å feire den 16. juni da vi markerer International Domestic Workers’ Day. Jeg tror mange vil legge merke til dette og kanskje klarer vi å rekruttere mange nye medlemmer, sier Pryce.

Gir styrke til sårbare arbeidstakere

Ifølge Løken vil priskomiteen gjennom denne tildelingen sette søkelys på det viktige arbeidet IDWF og Tang gjør for denne ekstremt sårbare gruppen arbeidere over hele verden.

– De gir dem som jobber i private hjem et nettverk, styrke og informasjon om rettighetene deres. Og de gir opplæring i å drive fagforeningsarbeid gjennom medlemsorganisasjonene, sier han.

Både Anggraini og Pryce takker Espen Løken i Industri Energi for støtten og gleder seg til å lære mer om det norske samfunnet.

– For nesten 150 år siden i 1886 ble Hushjelpenes fagforening dannet i Norge og kjempet for bedre rettigheter. Men nå fins verken organisasjonen eller hushjelpere her i Norge da det offentlige sørger for gode barnehager, eldreomsorg og andre tjenester, forteller Løken.

Han hyller IDWF for den kampen de har kjempet for de aller svakeste i mange år. Duoen Anggraini og Pryce blir positivt overrasket over at Norge ikke har hushjelpere og ønsker å lære mer om den norske velferdsmodellen.

– Det er ekstra stas for oss at vi mottar denne prisen i Oslo da den er viden kjent ute i verden, sier den kvinnesterke duoen.

Arthur Svensson-prisen

Den årlige Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter er en pris som er opprettet av LO-forbundet Industri Energi.

Siden 2010 har Arthur Svensson-prisen gått til personer og organisasjoner som har gjort en særlig innsats for å fremme fagorganisering og faglige rettigheter i verden.

Prisen er på NOK 500.000.

Halvparten går direkte til prisvinner og et tilsvarende beløp settes av til oppfølgingsarbeid knyttet til prisvinneren eller nærliggende prosjekter. 

Tidligere prisvinnere

2022: Det liberiske fagforbundet for helsearbeidere NAHWUL (National Health Workers Union of Liberia) og dets leder, George Poe Williams. De fikk prisen for sin kamp for grunnleggende arbeidstakerrettigheter for en arbeidstakergruppe som har vært særlig utsatt under de alvorlige pandemiene som har rammet Liberia de siste årene.

2021: Den uavhengige fagbevegelsen i Hviterussland, representert ved hovedorganisasjonen BKDP og medlemsforbund. Fikk prisen for sin fryktløse kamp for demokrati og grunnleggende fagforeningsrettigheter i Europas siste diktatur, Hviterussland.

2020: Chiles første kvinnelige LO-leder, Bárbara Figueroa Sandoval, fikk prisen for sin harde kamp for arbeidstakere i Chile. Den internasjonale faglige samorganisasjonen International Trade Union Confederation (ITUC) roser Sandoval for å ha gjort det chilenske LO til en mer åpen organisasjon og får å stå opp for arbeidstakerrettigheter under vanskelige forhold.

2019: Den filippinske fagforeningsaktivisten France Castro fikk prisen for sin mangeårige kamp for å organisere lærere og for å slåss for grunnleggende arbeidstakerrettigheter på Filippinene.

2018: Den uavhengige fagbevegelsen i Kasakhstan, representert ved Larisa Kharkova, Nurbek Kushakbaev og Amin Eleusinov, fikk prisen for sitt årelange engasjement for arbeidstakeres rettigheter i et svært undertrykkende regime.

2017: Prisen gikk i 2017 til den sørafrikanske fagforeningen CSAAWU (Commercial, Stevedoring, Agricultural and Allied Workers Union). CSAAWU vant prisen for sin ustoppelige kamp for anstendige arbeidsvilkår for en særdeles utsatt gruppe i arbeidslivet og for sin evne til omfattende grasrotorganisering på tross av meget knappe ressurser.

2016: LabourStart, et uavhengig nyhets- og kampanjenettsted for den internasjonale fagbevegelsen, fikk prisen for deres mange bidrag til promoteringen av arbeidstakeres rettigheter i hele verden.

2015: Lærerfagforeningen i Bahrain (BTA) og lederne Mahdi Abu Dheeb og Jalila al-Salman fikk prisen for deres kamp for grunnleggende fagforeningsrettigheter i et svært undertrykkende regime.

2014: Napoléon Gómez Urrutia, generalsekretær i Los Mineros, metall- og gruvefagforeningen i Mexico (SNTMMSRM), fikk Svenssonprisen for kampen for frie og demokratiske fagforeninger og for anstendige lønninger og trygge arbeidsforhold.

2013: Valentin Urusov ble prisvinner for sin kamp for faglige rettigheter og organisasjonsfrihet i Russland. Urusov ledet fagforeningen Profsvoboda ved Alrosa, verdens nest største diamantgruveselskap. Han har sittet flere år i fengsel etter å ha ledet en streik mot farlige arbeidsforhold og dårlig lønn i diamantindustrien.

2012: Det kambodsjanske fagforbundet Coalition of Kambodsja Apparel Workers Democratic Union (C. CAWDU) ble tildelt prisen for deres kamp for å forbedre arbeidsforhold og arbeidsbetingelser i klesindustrien gjennom massemobilisering og grasrotarbeid.

2011: Shaher Sae'd mottok Arthur Svensson Internasjonale Pris for Faglige Rettigheter for sitt arbeid for palestinsk fagbevegelse og for palestinske arbeideres rettigheter, sitt pågangsmot og for å stå i denne kampen under særdeles vanskelig politiske forhold.

2010: Den aller første Arthur Svensson-prisen ble delt ut i 2010 til Wellington Chibebe for hans uredde engasjement for faglige rettigheter og demokrati i Zimbabwe.

Kilde: Svenssonstiftelsen

14.06.2023
13:04
15.06.2023 09:11

Arthur Svensson-prisen

Den årlige Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter er en pris som er opprettet av LO-forbundet Industri Energi.

Siden 2010 har Arthur Svensson-prisen gått til personer og organisasjoner som har gjort en særlig innsats for å fremme fagorganisering og faglige rettigheter i verden.

Prisen er på NOK 500.000.

Halvparten går direkte til prisvinner og et tilsvarende beløp settes av til oppfølgingsarbeid knyttet til prisvinneren eller nærliggende prosjekter. 

Tidligere prisvinnere

2022: Det liberiske fagforbundet for helsearbeidere NAHWUL (National Health Workers Union of Liberia) og dets leder, George Poe Williams. De fikk prisen for sin kamp for grunnleggende arbeidstakerrettigheter for en arbeidstakergruppe som har vært særlig utsatt under de alvorlige pandemiene som har rammet Liberia de siste årene.

2021: Den uavhengige fagbevegelsen i Hviterussland, representert ved hovedorganisasjonen BKDP og medlemsforbund. Fikk prisen for sin fryktløse kamp for demokrati og grunnleggende fagforeningsrettigheter i Europas siste diktatur, Hviterussland.

2020: Chiles første kvinnelige LO-leder, Bárbara Figueroa Sandoval, fikk prisen for sin harde kamp for arbeidstakere i Chile. Den internasjonale faglige samorganisasjonen International Trade Union Confederation (ITUC) roser Sandoval for å ha gjort det chilenske LO til en mer åpen organisasjon og får å stå opp for arbeidstakerrettigheter under vanskelige forhold.

2019: Den filippinske fagforeningsaktivisten France Castro fikk prisen for sin mangeårige kamp for å organisere lærere og for å slåss for grunnleggende arbeidstakerrettigheter på Filippinene.

2018: Den uavhengige fagbevegelsen i Kasakhstan, representert ved Larisa Kharkova, Nurbek Kushakbaev og Amin Eleusinov, fikk prisen for sitt årelange engasjement for arbeidstakeres rettigheter i et svært undertrykkende regime.

2017: Prisen gikk i 2017 til den sørafrikanske fagforeningen CSAAWU (Commercial, Stevedoring, Agricultural and Allied Workers Union). CSAAWU vant prisen for sin ustoppelige kamp for anstendige arbeidsvilkår for en særdeles utsatt gruppe i arbeidslivet og for sin evne til omfattende grasrotorganisering på tross av meget knappe ressurser.

2016: LabourStart, et uavhengig nyhets- og kampanjenettsted for den internasjonale fagbevegelsen, fikk prisen for deres mange bidrag til promoteringen av arbeidstakeres rettigheter i hele verden.

2015: Lærerfagforeningen i Bahrain (BTA) og lederne Mahdi Abu Dheeb og Jalila al-Salman fikk prisen for deres kamp for grunnleggende fagforeningsrettigheter i et svært undertrykkende regime.

2014: Napoléon Gómez Urrutia, generalsekretær i Los Mineros, metall- og gruvefagforeningen i Mexico (SNTMMSRM), fikk Svenssonprisen for kampen for frie og demokratiske fagforeninger og for anstendige lønninger og trygge arbeidsforhold.

2013: Valentin Urusov ble prisvinner for sin kamp for faglige rettigheter og organisasjonsfrihet i Russland. Urusov ledet fagforeningen Profsvoboda ved Alrosa, verdens nest største diamantgruveselskap. Han har sittet flere år i fengsel etter å ha ledet en streik mot farlige arbeidsforhold og dårlig lønn i diamantindustrien.

2012: Det kambodsjanske fagforbundet Coalition of Kambodsja Apparel Workers Democratic Union (C. CAWDU) ble tildelt prisen for deres kamp for å forbedre arbeidsforhold og arbeidsbetingelser i klesindustrien gjennom massemobilisering og grasrotarbeid.

2011: Shaher Sae'd mottok Arthur Svensson Internasjonale Pris for Faglige Rettigheter for sitt arbeid for palestinsk fagbevegelse og for palestinske arbeideres rettigheter, sitt pågangsmot og for å stå i denne kampen under særdeles vanskelig politiske forhold.

2010: Den aller første Arthur Svensson-prisen ble delt ut i 2010 til Wellington Chibebe for hans uredde engasjement for faglige rettigheter og demokrati i Zimbabwe.

Kilde: Svenssonstiftelsen
Mest lest

Fagbevegelsen har hatt oppmerksomhet mot AFP og lønn, men vi må ikke glemme pensjonen gjennom folketrygden, mener Tor Rønning (til venstre) og nestleder Roger Olsen i Fellesforbundets klubb på grossistlageret til Astrup AS i Oslo.

Fagbevegelsen har hatt oppmerksomhet mot AFP og lønn, men vi må ikke glemme pensjonen gjennom folketrygden, mener Tor Rønning (til venstre) og nestleder Roger Olsen i Fellesforbundets klubb på grossistlageret til Astrup AS i Oslo.

Roy Ervin Solstad

Lagerarbeidere advarer: – Mange kommer til å få pensjonssjokk

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Erlend Angelo

500 Ringnes-arbeidere sto klare til å streike. Da satte LO foten ned

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Tipset Arne fikk av en kollega, var verdt over en million kroner i pensjon

Etter pandemien hadde ikke tillitsvalgt Gro Enger og kollegene noe kontor å komme tilbake til.

Etter pandemien hadde ikke tillitsvalgt Gro Enger og kollegene noe kontor å komme tilbake til.

Herman Bjørnson Hagen

Gro fikk valget mellom sluttpakke, fem timers pendling eller hjemmekontor for alltid

Hjelpepleier May Brit Bang (f.v.), helsefagarbeider Silje Eike og lærling Madelen Mæland henter ut medisin. Det er tre ansatte på vakt på natta. I dag får de hjelp av en lærling i tillegg.

Hjelpepleier May Brit Bang (f.v.), helsefagarbeider Silje Eike og lærling Madelen Mæland henter ut medisin. Det er tre ansatte på vakt på natta. I dag får de hjelp av en lærling i tillegg.

Jan Kåre Næss

På dette sykehjemmet må alle ansatte jobbe nattevakt

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Brian Cliff Olguin

Anne var på toppen av karrieren. Så kom overgangsalderen

– Jeg møter mange unge som er redde for å om de har råd til å bli gamle, sier NTL Ung-leder John Magne Pedersen Tangen.

– Jeg møter mange unge som er redde for å om de har råd til å bli gamle, sier NTL Ung-leder John Magne Pedersen Tangen.

Guro Gulstuen Nordhagen

– Mange blir utbrent før de passerer 35. Det skremmer vettet av meg

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

Helge Rønning Birkelund

Han kjempet for et godt naboskap med Russland. Nå er Rune (69) bare fortvilet

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

Brian Cliff Olguin

Nicholay ble redningsmann da Teslaen havna i fjorden

To oljearbeidere jobbet store deler av arbeidstiden sin som innleid på et flerbruksfartøy, men fikk ikke like vilkår som de fast ansatte. Nå har de fått medhold i retten om at de skulle fått det. Bildet er av flerbruksfartøyet «North Sea Gigant» og er kun ment som illustrasjon.

To oljearbeidere jobbet store deler av arbeidstiden sin som innleid på et flerbruksfartøy, men fikk ikke like vilkår som de fast ansatte. Nå har de fått medhold i retten om at de skulle fått det. Bildet er av flerbruksfartøyet «North Sea Gigant» og er kun ment som illustrasjon.

Arkivfoto: Vigdis Askjem (Illustrasjon)

To oljearbeidere fikk lavere lønn enn kollegaene. Nå får de flere hundre tusen i erstatning

– Sosialarbeidere kan godt være en litt stoltere profesjon, sier Hilma Nikolaisen.

– Sosialarbeidere kan godt være en litt stoltere profesjon, sier Hilma Nikolaisen.

Fartein Rudjord

«Systemet» har ikke gjort det lett for alenemor Hilma

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

Leif Martin Kirknes

Hvis Statnett-sjefen fikk velge, hadde strømstøtten blitt fjernet

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

Brian Cliff Olguin

20 millioner arbeidere fra 150 land med Palestina-krav til Oljefondet

Kommentar

Her er vi vitne til en prosess hvor det er svært vanskelig å reversere arven etter Erna Solberg, skriver Kjell Werner.

Her er vi vitne til en prosess hvor det er svært vanskelig å reversere arven etter Erna Solberg, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

Erna splittet fagbevegelsen

Drytech er best kjent gjennom produktet Real Turmat: Frysetørkede middagsmåltider til å ha i tursekken. Nå varsler bedriften permitteringer. – Surt, sier tillitsvalgt i den lokale NNN-klubben, Patrik Solberg.

Drytech er best kjent gjennom produktet Real Turmat: Frysetørkede middagsmåltider til å ha i tursekken. Nå varsler bedriften permitteringer. – Surt, sier tillitsvalgt i den lokale NNN-klubben, Patrik Solberg.

Erlend Angelo

Turmat-produsent må permittere når Forsvaret ikke fornyer kontrakten

Debatt

Mange av LOs medlemmer klarer så vidt å være i arbeid til fylte 62 år. Disse medlemmene står nå i fare for å bli presset over på den lange og tunge vegen til uføretrygd, skriver Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Mange av LOs medlemmer klarer så vidt å være i arbeid til fylte 62 år. Disse medlemmene står nå i fare for å bli presset over på den lange og tunge vegen til uføretrygd, skriver Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Tormod Ytrehus

Uforståelig at ledelsen i LO godtar en økning av pensjonsalderen

Kristiansund snur om kravet til bedrifter med skjenkebevilling.

Kristiansund snur om kravet til bedrifter med skjenkebevilling.

Sissel M. Rasmussen

Ansatte i utelivet skulle få bedre kår. Nå snur kommunen

Hovedtillitsvalgt i Store Norske, Rune Mjelde (t.v.), og Svein Jonny Albrigtsen har kjempet for å bevare kullarbeidsplasser på Svalbard i årevis. Mjelde etterlyser en plan for hva som vil skje når Gruve 7 etter planen skal stenges neste år. (Arkivfoto)

Hovedtillitsvalgt i Store Norske, Rune Mjelde (t.v.), og Svein Jonny Albrigtsen har kjempet for å bevare kullarbeidsplasser på Svalbard i årevis. Mjelde etterlyser en plan for hva som vil skje når Gruve 7 etter planen skal stenges neste år. (Arkivfoto)

Katharina Dale Håkonsen

– Regjeringen tar bort livsgrunnlaget til 70 ansatte

Colourbox

Hjemmekontor på heltid ga symptomer på depresjon og angst

KREVER MER LØNN: Nå er det vår tur, sier NTL-erne Jorid Ness (f.v.), Nina Nygård, Therese Aune Nøtnes og Gard Grande på Ørland flystasjon.

KREVER MER LØNN: Nå er det vår tur, sier NTL-erne Jorid Ness (f.v.), Nina Nygård, Therese Aune Nøtnes og Gard Grande på Ørland flystasjon.

Nina Hanssen

Ansatte i Forsvaret: – Det er vår tur nå. Lønna må opp


Flere saker