Fagbrev:
Siri og Bjørn tok fagbrev, men får ikke lønnsøkning
– Får jeg et annet tilbud, går jeg, sier Bjørn Ingvar Borge. Han og Siri Sagen har tatt fagbrev som barne- og ungdomsarbeidere, men får ikke bedre lønn av den grunn.
Siri Sagen og Bjørn Ingvar Borge har tatt fagbrev, men får ikke lønnsøkning.
Eivind Senneset
sidsel.hjelme@fagbladet.no
Økt kompetanse gir økt lønn, tenker du kanskje. Virkeligheten er annerledes. I alle fall for assistentene i Læringsverkstedets barnehager.
– Jeg følte nesten at jeg hadde plikt til å ta fagbrev når jeg jobber i barnehage, sier Siri Sagen. Hun er assistent i Læringsverkstedet Straume, og kastet seg på muligheten for fagbrev da fylkeskommunen bevilget penger til det i 2017.
– Det er mye snakk om kompetanse, så jeg syntes det var viktig å ta det, sier Siri.
At fagbrev og økt kompetanse også ville gi uttelling på lønnskontoen, tok hun for gitt. Flere kolleger hadde tatt fagbrev tidligere, og rykket opp til fagarbeider med ditto lønn. Slik gikk det ikke for verken Siri eller kollegene som startet løpet mot fagbrev i 2017.
I Læringsverkstedet Straume sitter fire ferske og skuffede barnehageassistenter som hadde håpet å rykke opp til fagarbeidere for flere måneder siden.
Kunne det bli krav om fagbrev?
Bjørn Ingvar Borge begynte i barnehagen som sivilarbeider i 1992 – og siden har han blitt der. Med årene kjente han på en økende uro for at det kunne komme nye krav til formell kompetanse:
– Jeg tenkte at jeg kanskje kunne komme i en situasjon der jeg måtte ha fagbrev for å jobbe med barn. Derfor var det viktig for meg å ta fagbrev da jeg fikk muligheten, sier Bjørn Ingvar som også er Fagforbundets tillitsvalgte i barnehagen.
Men med bemanningsnormen for barnehagene som ble innført i 2018 ble det brått et nytt fokus for de barnehageansatte. Nå lå oppmerksomheten på pedagogenes rolle.
Bjørn Ingvar og Siri jobber for bartnehagekjeden Læringsverkstedet.
Eivind Senneset
Slutt på opprykk
Plutselig var det stopp på at ansatte med fagbrev rykket opp i fagarbeiderstillinger.
– Bare noen måneder etter at vi hadde startet opp med fagbrevet var det stopp. Det var som å bli satt tilbake i tid, forteller Bjørn Ingvar.
Først fikk de ansatte bare beskjed om at Læringsverkstedet skulle gjøre en vurdering av opprykkene. Så ble det stille i et helt år før det endelige svaret kom. Svaret hadde arbeidsgiver funnet i en tidligere dom fra PBL-området (Private Barnehagers Landsforbund) der det ble slått fast at de ansatte ikke har krav på fagarbeiderlønn selv om de tar fagbrev.
Det Læringsverkstedet ikke var pålagt i avtaleverket, ville de dermed heller ikke betale for.
Skuffelsen blant de ansatte var selvsagt stor.
– Det handler om anerkjennelse når du tar initiativ for økt kompetanse, og i tillegg bruker din egen fritid, sier den tillitsvalgte.
Ingen konflikt i hverdagen
De barnehageansatte er opptatt av å få fram at konflikten ikke foregår på deres egen arbeidsplass. Læringsverkstedet har over 200 barnehager rundt om i landet, og avgjørelsen er tatt sentralt.
Styrer i den enkelte barnehage har ikke mulighet til å overprøve dette, og ingen vet hvor mange ansatte som er i samme situasjon som de fire i Læringsverkstedet Straume.
– Jeg kjenner likevel på at dette berører meg i hverdagen. Jeg jobber side om side med kolleger som har samme kompetanse og samme arbeidsoppgaver, men høyere lønn. Det er en situasjon jeg ikke vet hvordan jeg skal løse, sier Siri.
– Jeg er skuffet over selve Læringsverkstedet, for at de tråkker på oss nederst på rangstigen. Det handler om yrkesstolthet. Jeg vil gjerne ha anerkjennelse for den profesjonen jeg har utdannet meg til.
Enda større forskjell?
Siri og Bjørn Ingvar ser for seg at de vil komme enda dårligere ut etter årets lønnsoppgjør:
– Jeg leste at barne- og ungdomsarbeidere skal få enda litt mer i år. Det er kjempefint at de øker lønna til denne gruppa, men det gjør også at lønnsforskjellen til oss som er i assistentstillinger vil øke. Forskjellen var på cirka 20.000 i året, og nå blir den enda større. Men lønna er en ting. Tenk på all den pensjonen vi taper, sier Siri.
– Hvordan tror dere utsiktene til å få medhold er?
– Nå ligger saken hos kompetansesenteret i Fagforbundet, så får vi se. Men for å sikre at alle får betalt for kompetansen de får med fagbrev, må vi få det inn i tariffavtalen.
I mellomtiden er de barnehageansatte i ferd med å miste tålmodigheten. Etter 28 år i Læringsverkstedet Straume er Bjørn Ingvar Borge på utkikk etter ny jobb.
– Når du tar kompetansehevende utdanning og likevel ikke får lønn for den kompetansen, så er det ikke noe annet alternativ enn å bytte jobb. Får jeg et annet tilbud, går jeg, sier han.
– Jeg jobber side om side med kolleger som har samme kompetanse og samme arbeidsoppgaver, men høyere lønn.
Siri Sagen, assistent i barnehage