JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivet under koronakrisa:

Skammer du deg over at du må søke støtte hos Nav under krisa? Her er psykologens råd

Usikkerhet og endring i arbeidslivet kan gi mentale utfordringer. I en ny episode av podkasten Rørsla gir psykolog Aksel Inge Sinding råd til hvordan vi kan takle endringene som oppstår under koronakrisa.
FØLELSER: Psykolog Aksel Inge Sinding ved Institutt for Psykologisk Rådgiving holder foredrag om følelser i arbeidslivet.

FØLELSER: Psykolog Aksel Inge Sinding ved Institutt for Psykologisk Rådgiving holder foredrag om følelser i arbeidslivet.

IPR

ida.bing@lomedia.no

Koronakrisa fortsetter å ramme arbeidslivet. I løpet av de to første ukene i april har Nav mottatt 56.000 søknader om dagpenger. Til sammenligning fikk etaten inn 11.500 søknader om dagpenger gjennom hele april måned i fjor.

Mange logger seg på Nav sine sider for aller første gang.

Psykolog Aksel Inge Sinding ved Institutt for psykologisk rådgiving (IPR) sier at det kan oppleves problematisk for mange.

– Det er mye stigma knyttet til det å motta sosialstønad i Norge. Selv om dette er en høyst forståelig grunn, så kan mange kjenne på at det ikke føles greit å ikke få jobbet.

I en ny episode av podkasten Røsla snakker Sinding om hva en endret arbeidshverdag og usikkerhet knyttet til personlig økonomi, gjør med psyken vår.

Du kan høre hele episoden her:

podkast3

– I situasjonen vi er i nå blir mange konfrontert med følelsene sine veldig raskt, sier Sinding.

Sinding holder kurs og foredrag i emosjonell kompetanse i arbeidslivet. Han trekker fram særlig to følelser som kan oppstå under koronakrisa: tristhet og skam.

Fire av fem synes det er tyngre å jobbe hjemmefra

– Mange vil kjenne på en sorg over hverdagen de har mistet. De savner hverdagen slik den var, det å være på jobben, møte kolleger og bruke seg selv. Og det er her følelsen av skam kommer inn. Når man ikke føler seg nyttig og eller får brukt seg selv, så kan mange kjenne på følelsen av å ikke være god nok, og det er en skamfølelse.

FØLELSER: Psykolog Aksel Inge Sinding ved Institutt for Psykologisk Rådgiving holder foredrag om følelser i arbeidslivet.

FØLELSER: Psykolog Aksel Inge Sinding ved Institutt for Psykologisk Rådgiving holder foredrag om følelser i arbeidslivet.

IPR

Skambelagt

Ifølge fersk statistikk opplyser nær 9 av 10 nye arbeidssøkere i mars permittering som årsak til at de melder seg hos Nav.

I episoden snakker Sinding om at mange kan oppleve permittering som et slags personlig nederlag, og at det kan oppleves fremmed å skulle motta for eksempel dagpenger.

– Det å motta sosial støtte er litt ekstra skambelagt i nordiske land, fordi sosialdemokratiet står veldig høyt, at vi blir så opptatt av å bidra til fellesskapet, sier Sinding.

Barnehageansatte frykter for egen helse: − Plutselig vil et lite barn sitte på fanget, og da kan jeg ikke avvise det

Reell frykt

I dag er over 400.000 personer registrert som arbeidssøkere hos Nav. Likevel berøres ele arbeidsmarkedet, både med nedgang i økonomien, men også ved situasjoner hvor de ansatte må tilpasse seg arbeidslivet og hverdagen på en helt ny måte. Det kan vekke frykt, sier Sinding.

– Dette er faktisk en høyst reell frykt. Vi er i en krise. Det er usikkerhet. Du vet ikke om du har jobb og hvordan økonomien blir fremover.

Mange lurer kanskje på om de har økonomi til å betale faste utgifter hvis dette fortsetter i et halvt år, forklarer Sinding.

– Blir du redd, så skal du bli redd. Det er kroppen din som fungerer som den skal. Frykt skal varsle oss om at nå er vår trygghet berørt, og vi må samle informasjon og finne ut hva vi må gjøre for å overkomme dette, sier Sinding.

Du kan abonnere på Rørsla i iTunes, Spotify og der du ellers hører på podkaster.

Warning
Annonse
Annonse