Arbeidslivskriminalitet:
Skattedirektøren avviser Civitas påstand om overdrevet kriminalitet i arbeidslivet
– Det vil være et alvorlig feilgrep å slakke av på arbeidet mot arbeidslivskriminalitet, mener skattedirektør Hans Christian Holte.
Skattedirektør Hans Christian Holte er sterkt uenig med høyresidens tenketank.
Leif Martin Kirknes
torgny@lomedia
Skattedirektør Hans Christian Holte er sterkt uenig i Civitas framstilling av arbeidslivskriminalitet. Jurist i Civita, Torstein Ulserød hevder at problemet med arbeidslivskriminalitet er sterkt overdrevet. Ulserud ble intervjuet av FriFagbevegelse om dette i oktober, og han gjentok det onsdag i Dagens Næringsliv og på konferansen om svart arbeid som NTL og Fagforbundet arrangerte onsdag.
• – «Alle» i debatten overdriver problemet med arbeidslivskriminalitet
Problemet ikke borte
– Vi deler ikke Civitas oppfatning. Arbeidslivskriminalitet er et område der problemet ikke har blitt borte selv om innsatsen har blitt trappet opp, sier skattedirektøren til FriFagbevegelse.
Holte mener at nettopp Civita, som er opptatt av gode og rettferdige konkurranseforhold, også burde være opptatt av å stoppe arbeidslivskriminalitet. Denne kriminaliteten bidrar ikke bare til at det offentlige taper skatteinntekter, men også at seriøse bedrifter blir utkonkurrert.
Alvorlig feilgrep
– Dette er et seiglivet problem i det norske samfunn, og det vil være et alvorlig feilgrep å slakke av på arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Det er tvert imot viktig at vi holder trykket opp, sier Holte.
Han mener at fordi innsatsen er trappet opp, kan en se noen tegn til bedring. Han trekker fram bygg og anleggsbransjen der det er viktig å sørge for at det er de seriøse som er dominerende, og ikke de useriøse.
Ulserød hevder at de sentrale aktørene i debatten om arbeidslivskriminalitet overdriver hvor stort problemet er.
• Lite støtte til Civita: – Kampen mot arbeidslivskriminalitet er viktig
Ikke grunnlag i analyser
– Det er et problem at «alle» i debatten overdriver problemet med arbeidslivskriminalitet. Alle er enige om at vi har et kjempeproblem som stadig øker i omfang. Dette er det ikke grunnlag for å si ut fra de analysene som foreligger om omfanget av arbeidslivskriminalitet. Men debatten har blitt en konkurranse om hvem som kan beskrive problemet på en mest mulig dramatisk måte, hvem som kan lansere flest tiltak, sa Ulserød da FriFagbevegelse intervjuet ham i oktober om Civita-rapporten som han har skrevet.
Overtidssjekk
I Dagens Næringsliv og på konferansen onsdag trakk Ulserød fram et eksempel som skal illustrere problematikken: Rett før jul troppet 14 representanter for politi, Skatteetaten og Arbeidstilsynet opp på «topprestauranten» Credo i Trondheim for å gjennomføre et tilsyn. Tilsynet ble gjennomført på kvelden med restauranten full av gjester. Ifølge Ulserød var formålet med tilsynet å undersøke om det foregikk ulovlig overtidsarbeid.
Spurv med kanon
– Hva synes du om dette?
– Jeg har ikke anledning til å gå inn på akkurat det eksempelet på en kontroll som a-krimsenteret gjennomførte. Men han peker på noe som jeg også synes er viktig. Vi skal ikke skyte spurv med kanon. Vi må treffe der det virkelig har betydning, og vi skal konsentrere oss om de virkelig useriøse når vi jobber og ikke legge for stor byrde på de seriøse, sier Holte.
• Nå kommer både regjeringen og Ap med nye planer mot arbeidslivskriminalitet
Støtte fra de seriøse
Men han mener Civita og Ulserød overser et viktig poeng i sin analyse: at disse bransjene støtter arbeidet mot arbeidslivskriminalitet.
– Vi har de seriøse i de utsatte bransjene med oss. NHO-foreningen Byggenæringens Landsforening og NHO Service og Handel er opptatt av de samme temaene som vi for å bekjempe dette her. Også innenfor restaurantbransjen er det seriøse aktører som ønsker ryddige forhold.
Ny strategi
Tirsdag legger regjeringa fram en ny strategi mot arbeidslivkriminalitet. Det er den tredje strategien, og det er lite som tyder på at det kommer til å bli en nedtrapping av arbeidet mot denne typen kriminalitet.