JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

#metoo: Rødt og SV fikk ikke flertall for forslag mot seksuell trakassering i arbeidslivet

Skuffet over at regjeringen ikke støtter tiltak mot seksuell trakassering i arbeidslivet

En seier var likevel at ofre for seksuell trakassering nå skal få hjelp hos Likestillingsombudet.
Partiet Rødts Seher Aydar er skuffet over at regjeringen ikke støtter forslag om tiltak mot seksuell trakassering i arbeidslivet.

Partiet Rødts Seher Aydar er skuffet over at regjeringen ikke støtter forslag om tiltak mot seksuell trakassering i arbeidslivet.

Rødt (pressefoto)

yngvil@lomedia.no

Stortinget vedtok torsdag forrige uke at Likestillings- og diskrimineringsombudet skal etablere en ordning for å behandle saker om seksuell trakassering. Ombudet får gjennom ordningen myndighet til å gi oppreisning og erstatning i disse sakene, noe som tidligere var domstolenes ansvar.

Hele opposisjonen på Stortinget ville at regjeringen tar dette med i statsbudsjettet for neste år, men regjeringen fikk med seg KrF på å utsette det med ett år og sikret dermed flertall.

Det er riktig å utsette dette til 2020 for å få til «en god og sikker organisering av lovarbeidet og ordningen, i stedet for et forhastet arbeide», sier leder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Kristin Ørmen Johnsen (H), til FriFagbevegelse.

Dette er lønna i over 300 yrker

Ny lov skal på høring

Barne- og likestillingsdepartementet har begynt å utrede ny organisering. Ny lov skal på høring, opplyser Johnsen. Hun påpeker at statsbudsjettet skal legges fram i oktober, og at det ikke er tid nok til å bli ferdig til det.

Det er både en erstatningsordning som skal utredes og et institutt som har legitimitet til å ivareta begge partene i saker om seksuell trakassering.

Ikke støtte til Rødt og SVs forslag

Partiet Rødt er skuffet over at de ikke fikk nok støtte til sitt og SVs forslag om tiltak mot seksuell trakassering i arbeidslivet. Arbeiderpartiet støttet forslagene, men det holdt ikke.

Det ene forslaget gikk blant annet ut på å gjennomføre en nasjonal kartlegging av omfanget av seksuell trakassering i arbeidslivet, og det andre forslaget handlet om å få forebygging og oppfølging av seksuell trakassering inn i arbeidsmiljøloven.

– Jeg spurte hva regjeringen ville gjøre for å bekjempe seksuell trakassering i arbeidslivet, når de valgte å stemme ned forslagene våre, sier Seher Aydar fra Rødt til FriFagbevegelse. Hun er vararepresentant for Bjørnar Moxnes på Stortinget.

– Regjeringen har ingen plan rettet mot arbeidslivet i denne saken og det er skuffende, mener Aydar.

Slik går du fram hvis du blir seksuelt trakassert på jobb

Høyre: – Uklart forslag

– Det var et litt uklart forslag, svarer Høyres Kristin Ørmen Johnsen når hun skal forklare hvorfor Høyre ikke støttet forslaget om den nasjonale kartleggingen av omfanget av seksuell trakassering i arbeidslivet. Johnsen mener det viktigste er å begynne med skolene.

Stortinget vedtok med alle partiers støtte at de nye læreplanene skal sikre at seksualundervisningen i skolen inkluderer grensesetting og respekt for andres grenser. Videre fikk regjeringen i oppgave å avklare hvordan spørsmål om seksuell trakassering skal tas inn i Elevundersøkelsen eller andre relevante undersøkelser i skolen.

Barne- og familieminister Linda Hofstad Helleland understreket i Stortingets debatt at saker om seksuell trakassering på arbeidsplassen først og fremst er et arbeidsgiveransvar.

– Det er arbeidsgivers ansvar å forebygge, følge opp og se på disse sakene. Derfor er jeg veldig glad for at mange bransjer nå går så offensivt ut, iverksetter tiltak og peker på forslag som kan sørge for at alle arbeidsplasser og organisasjoner er trygge – for alle, sa statsråden.

Få nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook og Twitter

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse