LO-økonom Knut A. Thonstad og statssekretær Kristian Dahlberg Hauge (Frp) har lest den samme OECD-rapporten, men kommet til stikk motsatte konklusjoner.
Terje Pedersen, ANB
Slår tilbake mot Frp-kritikk
Statssekretær Kristian Dahlberg Hauge, FrP, mener midlertidge ansettelser vil være et springbrett inn i arbeidslivet. Feil, sier LO-økonom Knut A. Thonstad og viser til OECD-rapporter.
stig@lomedia.no
LO-økonomene hadde nylig et presseseminar, der et hovedpoeng var at det ikke blir flere sysselsatte totalt av å åpne opp for flere midlertidige stillinger. De mener det som skjer er at faste stillinger blir flyttet over til midlertidige.
Statssekretær i Arbeidsdepartementet, Kristian Dahlberg Hauge gikk sterkt ut i et intervju med Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) i helga og kalte dette skivebom fra LOs side. Hauge sier til ANB at konklusjonene i en OECD-rapport fra september i år ikke kan overføres til norsk arbeidsliv. Han vil innrette reformene i Norge slik at «vi unngår at dette blir en svingdør inn og ut av arbeidslivet».
Ikke springbrett
Begge parter har tatt for seg rapporten fra OECD, Employment Outlook 2014. Mens Hauge mener forhold i sør-europeiske land ikke kan overføres direkte til Norge, mener LO at forskningen også fra andre steder i Europa viser manglende positive resultater. Thonstad viser til flere OECD-rapporter helt fra 2002, som viser at antallet midlertidige jobber øker, men ikke samlet sysselsetting. Allerede på 90-tallet sa politikere i mange land at reformer med økt adgang til midlertidig ansettelser ville gi flere i arbeid. I den mest omfattende studien pekes det på at løftene om flere jobber, som reformene ble lansert med, ikke har slått til.
– Forskning etter reformene har lett etter positive effekter på sysselsettingen, men ikke funnet det, sier LO-økonomen.
Regjeringen viser til undersøkelser som peker i retning av at det er lettere å få fast stilling hvis en er midlertidig ansatt enn om en er arbeidsledig. Også Thonstad er enig i at det kan være sånn, men mener at dette, som er regjeringens hovedargument, ikke sier noe om virkningen av en reform. Han viser til Employment Outlook side 182. Der sier OECD at dette dreier seg om det smale spørsmålet om hva som er det beste valget for den arbeidsledige under de eksisterende institusjonelle forholdene. OECD skriver det er «feilaktig» å bruke dette til å vurdere reformer i arbeidsmarkedet.
Større usikkerhet
OECD-undersøkelsen av 23 land viste at midlertidig ansatte har lavere lønn, større usikkerhet i jobben og dårligere arbeidsmiljø enn fast ansatte. FrP-statssekretæren mener imidlertid at dette ikke blir resultatet i Norge, på grunn av rammeverket her. Thonstad peker på at Norge og Norden var blant landene i undersøkelsen og at resultatene er i tråd med det vi ellers vet om midlertidige stillinger i Norden. Både i Norden og ellers i Europa har midlertidig ansatte fem ganger større risiko for å bli arbeidsledige enn fast ansatte.
Statssekretæren mener forslaget om midlertidige ansettelser er fulgt opp med sterke begrensninger. Det skal ikke være adgang til å ansette midlertidige flere ganger etter hverandre for å utrette samme arbeid. Det skal heller ikke være anledning til å erstatte en midlertidig ansatt med en annen for å utføre samme arbeid.
Til dette sier Thonstad at et slikt regelverk blir komplisert.
– Hva er for eksempel «samme stilling»? OECD påpeker da også på at karanteneregler er svært vanskelig å håndtere, i motsetning til regler om fast ansettelse, hevder han.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen
Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen