JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slår tilbake mot Frp-kritikk

Statssekretær Kristian Dahlberg Hauge, FrP, mener midlertidge ansettelser vil være et springbrett inn i arbeidslivet. Feil, sier LO-økonom Knut A. Thonstad og viser til OECD-rapporter.
LO-økonom Knut A. Thonstad og statssekretær Kristian Dahlberg Hauge (Frp) har lest den samme OECD-rapporten, men kommet til stikk motsatte konklusjoner.

LO-økonom Knut A. Thonstad og statssekretær Kristian Dahlberg Hauge (Frp) har lest den samme OECD-rapporten, men kommet til stikk motsatte konklusjoner.

Terje Pedersen, ANB

stig@lomedia.no

LO-økonomene hadde nylig et presseseminar, der et hovedpoeng var at det ikke blir flere sysselsatte totalt av å åpne opp for flere midlertidige stillinger. De mener det som skjer er at faste stillinger blir flyttet over til midlertidige.

Statssekretær i Arbeidsdepartementet, Kristian Dahlberg Hauge gikk sterkt ut i et intervju med Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) i helga og kalte dette skivebom fra LOs side. Hauge sier til ANB at konklusjonene i en OECD-rapport fra september i år ikke kan overføres til norsk arbeidsliv. Han vil innrette reformene i Norge slik at «vi unngår at dette blir en svingdør inn og ut av arbeidslivet».

Ikke springbrett

Begge parter har tatt for seg rapporten fra OECD, Employment Outlook 2014. Mens Hauge mener forhold i sør-europeiske land ikke kan overføres direkte til Norge, mener LO at forskningen også fra andre steder i Europa viser manglende positive resultater. Thonstad viser til flere OECD-rapporter helt fra 2002, som viser at antallet midlertidige jobber øker, men ikke samlet sysselsetting. Allerede på 90-tallet sa politikere i mange land at reformer med økt adgang til midlertidig ansettelser ville gi flere i arbeid. I den mest omfattende studien pekes det på at løftene om flere jobber, som reformene ble lansert med, ikke har slått til.

– Forskning etter reformene har lett etter positive effekter på sysselsettingen, men ikke funnet det, sier LO-økonomen.

Regjeringen viser til undersøkelser som peker i retning av at det er lettere å få fast stilling hvis en er midlertidig ansatt enn om en er arbeidsledig. Også Thonstad er enig i at det kan være sånn, men mener at dette, som er regjeringens hovedargument, ikke sier noe om virkningen av en reform. Han viser til Employment Outlook side 182. Der sier OECD at dette dreier seg om det smale spørsmålet om hva som er det beste valget for den arbeidsledige under de eksisterende institusjonelle forholdene. OECD skriver det er «feilaktig» å bruke dette til å vurdere reformer i arbeidsmarkedet.

Større usikkerhet

OECD-undersøkelsen av 23 land viste at midlertidig ansatte har lavere lønn, større usikkerhet i jobben og dårligere arbeidsmiljø enn fast ansatte. FrP-statssekretæren mener imidlertid at dette ikke blir resultatet i Norge, på grunn av rammeverket her. Thonstad peker på at Norge og Norden var blant landene i undersøkelsen og at resultatene er i tråd med det vi ellers vet om midlertidige stillinger i Norden. Både i Norden og ellers i Europa har midlertidig ansatte fem ganger større risiko for å bli arbeidsledige enn fast ansatte.

Statssekretæren mener forslaget om midlertidige ansettelser er fulgt opp med sterke begrensninger. Det skal ikke være adgang til å ansette midlertidige flere ganger etter hverandre for å utrette samme arbeid. Det skal heller ikke være anledning til å erstatte en midlertidig ansatt med en annen for å utføre samme arbeid.

Til dette sier Thonstad at et slikt regelverk blir komplisert.

– Hva er for eksempel «samme stilling»? OECD påpeker da også på at karanteneregler er svært vanskelig å håndtere, i motsetning til regler om fast ansettelse, hevder han.

Annonse

Flere saker

Annonse