Trygdemisbrud i utlandet
Slik oppdager Nav trygdesvindel i utlandet
På fem år har Nav anmeldt 678 tilfeller av trygdesvindel i utlandet.
Nordmenns favorittreisemål topper statistikken over trygdesvindel i utlandet.
NTB scanpix/ANB
Nordmenns favorittreisemål topper statistikken.
– Nav har spesialisert arbeidet med å avdekke trygdesvindel i utlandet. Vi har en gruppe på i overkant av ti årsverk som jobber med det nå.
Dagsavisen har fått tilgang til statistikken for anmeldt trygdemisbruk i utlandet de siste fem årene. Til sammen har Nav anmeldt svindel for nær 160 millioner kroner i utlandet siden 2011.
Dagpenger og arbeidsavklaringspenger
Misbruk av dagpenger og arbeidsavklaringspenger er der det syndes mest.
– Det er her vi ser de store mengdene. Du skal i prinsippet oppholde deg i landet for å få disse ytelsene. Dersom vi har mistanke om svindel, utreder vi saken nærmere for å framskaffe dokumentasjon før vi krever pengene tilbake og eventuelt anmelder til politiet, sier han.
Blant flere kontrolltiltak kan Nav sjekke om meldekort er sendt inn fra en datamaskin i Norge eller utlandet. Etaten kan også få innsyn i kontobevegelser, og se om bankkortet brukes på en strandpromenade i varmere i strøk.
• Renholder Inger Synnøve (59) ble fratatt 1,3 millioner i pensjon.
Sverige på topp
Vårt naboland i øst topper listen over hvor i utlandet det svindles mest med norske trygdepenger. Siden 2011 har Nav anmeldt 71 trygdemottakere for svindel av til sammen 17 millioner hos søta bror.
Sverre Lindahl mener den store arbeidsinnvandringen fra Sverige de senere år kan være noe av forklaringen bak dette.
– Det er mange fra Sverige som har opptjent rettigheter her i landet. Disse sakene kan dreie seg om at noen har flyttet tilbake til Sverige, eller kanskje kommet i arbeid der uten å si fra til Nav, sier direktøren.
På andre- og tredjeplass finner vi to norske feriefavoritter. Thailand er i en soleklar andreplass på lista. Hele 66 personer er anmeldt de siste fem årene. Til sammen er de anmeldt for å ha svindlet til seg 14,5 millioner kroner, mens de har oppholdt seg i smilets land.
Et stykke bak ligger nordmenns kjæreste solkyst, Spania. Her ble det anmeldt svindel av 8,7 millioner kroner de siste fem årene.
Det blir dog for bastant å påstå at dette kun er nordmenn som bytter et traurig jobbsøkerliv mot soldager på playaen.
– Vi fører ikke statistikk over opprinnelseslandet til de som anmeldes for trygdesvindel. Derfor kan jeg ikke si noe om hvor de som anmeldes kommer fra, forteller Lindahl.
• Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge
Lov med ferie og jobbsøk
Det er ikke ulovlig for arbeidssøkere å ta ferie, men også her er regelen at Nav må få beskjed.
– Dersom du avvikler ferie, må du krysse av for det på meldekortet. Da stopper stønaden for den perioden, sier Lindahl.
Han legger til at det er spesialregler for personer som har mottatt dagpenger i mer enn 52 uker. Disse kan ta ferie i inntil fire uker og beholde dagpengene også i utlandet.
Det er også mulig å oppholde seg i Spania som arbeidssøker.
Men da må man melde ifra til norske myndigheter, og forholde seg til det spanske regelverket som arbeidssøkende.
– Du må søke før du drar ut, og da kan du være arbeidssøker i inntil tre måneder. Det gjelder alle EU/EØS-land.
• De ansatte går opp 100.000 i lønn etter at de fikk tariffavtale
Mange kontrollrutiner
Nav har tilgang til et bredt utvalg metoder for å forhindre trygdesvindel, de gangene egen saksbehandling ikke er nok.
Etaten har tilgang til en rekke offentlige register, som a-ordningen med inntektsopplysninger, arbeidsgiver- og arbeidstakerregister. Nav samarbeider også med skattemyndigheter, arbeidstilsynet og politiet.
– Videre mottar vi også tips fra publikum, forteller Lindahl.
Nav Kontroll om lag 125 medarbeidere som passer på at de ulike stønadene ikke misbrukes. Ifølge Lindahl er det en effektiv gjeng.
– Om lag 85 prosent av anmeldelsene våre blir etterforsket av politiet, og det blir tatt ut tiltale. Av disse blir 98 prosent dømt.
• 370.000 nordmenn får rett til gratis briller
Store summer
I sakene som omhandler svindel til utlandet, svindlet hver av de anmeldte i snitt Nav for over 230.000 kroner. Det sier noe om alvoret i de sakene som blir anmeldt.
– Her dreier det seg om flere måneder med uberettiget stønad, sier Lidahl.
Nav anmelder de groveste sakene, men det kan også koste dyrt å svindle mindre beløp.
– Når det er snakk om mindre beløp, kan vi kreve tilbake pengene uten å anmelde. I de sakene hvor vedkommende har opptrådt grovt uaktsomt eller forsettlig, krever vi tilbake pengene med et påslag på ti prosent.
Grensen for å være nærmest garantert plass i buret, går ved grunnbeløpet i folketrygden. Det utgjør per dags dato drøye 92.000 kroner.
– Høyesterett har slått fast at trygdesvindel som er høyere enn grunnbeløpet i folketrygden normalt skal straffes med ubetinget fengsel, forteller Lindahl.
– Velferdssystemet vårt er basert på tillit, og da er det viktig at samfunnet reagerer når den tilliten er brutt.
• Karina er helt utslitt etter 16 år som hjelpepleier
• Seks polakker krevde lønn mellom oppdrag. Vant på alle punkter i retten
• Så mye kan du få i uføretrygd