JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommersiell eller kommunal velferd:

Slik skal Arbeiderpartiet og Senterpartiet bruke makta: Tar velferden tilbake i kommunal regi

Partiene som sier ja til å konkurranseutsette velferdstjenester, gjorde et elendig valg. I stedet for kommersialisering, blir det rekommunalisering i flere kommuner.
Kari Nessa Nordtun blir første Ap-ordører i Stavanger siden 1994 - og hennes far Tore Nordtun.  Her er hun sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Kari Nessa Nordtun blir første Ap-ordører i Stavanger siden 1994 - og hennes far Tore Nordtun. Her er hun sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Mandag ble Stavanger-plattformen presentert. Arbeiderpartiet får ordføreren i oljebyen for første gang siden 1994. Det får konsekvenser: Når kontrakten på Boganes sykehjem utløper, skal videre drift reserveres kommunen eller ideelle aktører, heter det i den politiske plattformen til Arbeiderpartiet. Folkeaksjonen Nei til mer bompenger, MDG, Rødt, Senterpartiet og SV.

p

I Stavanger-plattformen heter det at «kommunen skal ha egne, faste vikarer i hjemmebaserte tjenester, slik at en møter kjente ansikter. Vi vil gi ansatte i helse- og omsorg mer tid og tillit til å utøve sitt faglige skjønn. Derfor vil vi øke grunnbemanningen fordi dette løfter kvaliteten samtidig som det reduserer sykefravær og øker trivsel hos både ansatte og beboere».

– Våre sykehjem skal være kommunale eller ideelt drevet, poengteres det.

Plattformen går inn for gratis skolemat i områder med levekårsutfordringer, barnetrygden skal holdes utenfor beregning av sosialhjelp, og Stavanger vil nå oppfylle Helsedirektoratets helesykepleiernorm.

Rødgrønne kommuner

Mens Senterpartiet og Arbeiderpartiet får nesten 250 ordførere i landet etter høstens kommunevalg, står de fire regjeringspartiene nærmest ribbet igjen. Høyre satt med 74 ordførere i forrige periode, men skal slite med å nå 40 ordførere etter høstens valg. Nesten alle fylker blir i tillegg rødgrønne.

Arbeiderpartiet gjorde også et elendig valg, men sitter likevel etter alt å dømme igjen med ordføreren i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Bodø, Tromsø, Kristiansand og Drammen.

Fremskrittspartiet står på sin side tilbake med en ordfører - mot fem i forrige periode.

Det får altså konsekvenser. Hjemmehjelp. Renhold. Søppelhenting. Matlaging. Det meste bør over på offentlige hender, mener Ap-ordførere vi har snakket med.

Monica Berg Myrvold blir Arbeiderpartiets nye ordfører i Drammen. Hun vil ikke kommentere framdriften i de politiske samtalene om Drammen-plattformen.

p

Men i Arbeiderpartiets valgprogram het det at «flest mulig av tjenestene innbyggerne har behov for skal leveres av det offentlige. Det skal ikke være profitt på velferd. Nye tjenester skal ikke privatiseres. Vi vil føre så mange som mulig av de tjenestene som er privatisert i dag tilbake til kommunen. Tekniske tjenester skal tilbakeføres til kommunen».

Et nytt borgerlig styre i Tromsø hadde planer om blant annet å sette ut renhold til private aktører for å kutte kostnader hvis de fikk styre byen.

Arbeiderpartiets sekretær, Kjersti Stenseng, mener Ap-ordførere er det sikreste som finnes for å unngå kommersialisering av velferden.

– Det har vi sett mange eksempler på de fire siste årene. Ap-ordførere konkurranseutsetter ikke eldreomsorgen og velferden, sier hun til FriFagbevegelse.

Bodø, Moss, Tromsø, Bergen og Oslo har allerede rekommunalisert tjenester. Nå kommer også Stavanger etter.

– Det kommer vi til å fortsette med. Der du får Høyre-styre, kommer det til å bli mer privatisering og det motsatte vil skje, legger hun til.

Hun viser blant annet til Granavolden-erklæringen til regjeringen som gir en helt annen retning, med privatisering og konkurranseutsetting av kommunale tjenester.

I Oslo programfestet Fremskrittspartiet å konkurranseutsette alle sykehjem. Høyre ville privatisere to sykehjem.

Det ble imidlertid rødgrønt flertall i fire nye år.

I stedet vil nå byrådet i Oslo sitte igjen uten konkurranseutsatte sykehjem i 2021. Da skal 75 prosent være kommunale, mens 25 prosent skal drives av ideelle organisasjoner.

Ammerudlunden er neste sykehjem som skal drives av ideell virksomhet. Ullernhjemmet blir kommunalt i desember. Manglerudhjemmet blir kommunalt igjen i 2020.

Ideologisk skillelinje

Heidi Greni er kommunalpolitisk talsperson for Senterpartiet. Hun er klar på at denne ideologiske skillelinjen var med på å føre mange kommuner over på rødgrønn side.

– Det primære for oss er at kommunale tjenester skal drives av kommunen. Det gjelder barnehage, skole og eldreomsorg, sier Heidi Greni til FriFagbevegelse.

– Vi har sett utviklingen. I enkelte kommuner der det har gått den andre veien, har det ikke gått veldig bra. I tillegg er det styringssignaler fra EU som sier at det ikke vil bli tillatt i framtiden å rekommunalisere tjenester. Derfor er det utrolig viktig at kommunene selv driver tjenestene, sier Heidi Greni.

Kommunalpolitiker for Høyre, Mari Holm Lønseth, er dypt uenig.

– Det er dårlig nytt for folk at venstresiden setter ideologi foran å gi folk et best mulig tilbud, sier hun i en kommentar til FriFagbevegelse.

– Det er forferdelig at vi nå kommer til å få en nedleggelse av tilbud folk er godt fornøyde med, som for ekempel private sykehjem. En blanding av private, ideelle og kommunale tjenestetilbydere gir folk bedre tilbud og mer valgfrihet, legger hun til.

– For Høyre er tilbudet til folk det viktigste. Ikke hvilken logo de har på jakka, sier Mari Holm Lønseth.

I kommersielle konsern som driver på oppdrag fra kommunen, er det heller ingen jubel å spore over valgresultatet.

– Det er trist, kommenterer Unicares nye konsernsjef, Christoffer Sundby overfor Fagbladet.

Han overtok konsernsjef-stolen etter at investor Tom Tidemann-Andersen trappet ned i sommer.

I en e-post til Fagbladet skriver Sundby:

p

– På vegne av mange beboere, pårørende og medarbeidere synes vi det er trist at den politiske styringen synes å ville avvikle det gode samarbeidet private kommersielle har med Sykehjemsetaten i Oslo.

Unicare drifter fem sykehjem i Oslo: Manglerudhjemmet, Hovseterhjemmet, Fagerborghjemmet, Smestadhjemmet og St. Hanshaugen omsorgssenter.

Annonse
Annonse