JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nå er det mange ledige stillinger for utviklingshemmede, men nesten ingen søkere. Ansatte må på banen, mener FO og HELT MED.

Nå er det mange ledige stillinger for utviklingshemmede, men nesten ingen søkere. Ansatte må på banen, mener FO og HELT MED.

colourbox.com

Sliter med å få utviklingshemmede til å søke på jobber i ordinært arbeidsliv

Nå er det mange ledige stillinger for utviklingshemmede, men nesten ingen søkere. Ansatte må på banen, mener FO og HELT MED.03.09.2021
09:14
03.09.2021 12:50

solfrid.rod@lomedia.no

136 personer med utviklingshemming har fått fast jobb gjennom HELT MED. I fire år har organisasjonen jobbet med å opprette stillinger i det ordinære arbeidslivet og følge opp både arbeidstakere og arbeidsgivere. I starten gikk det litt trått, men nå har arbeidsgivernes iver virkelig skutt fart, forteller Jarle Eknes, daglig leder i HELT MED.

Nylig ble det – i godt samarbeid med Nav Ålesund – opprettet 15 nye stillinger bare der. Disse kommer i tillegg til de 15, i fire ulike fylker, som allerede ligger ute på nettsiden.

Problemet er at det er veldig få som søker på disse jobbene. Et paradoks med tanke på at personer med utviklingshemming i stor grad står utenfor arbeidslivet.

– Problemet er sammensatt. For det første er kandidatene ikke vant til å søke jobb, og de leter ikke etter ledige stillinger. Så noen må gjøre dem oppmerksomme på at jobbene finnes. For det andre har mange ikke troen på at de kan mestre en jobb. Og det er heller ikke uvanlig at foreldre er skeptiske, forteller Eknes.

Ansatte i tjenester for og rundt personer med utviklingshemming kan derfor spille en viktig rolle med å informere og motivere, fastslår Eknes.

– Det er så viktig at de engasjerer seg, at de tenker «dette er noe for Gunnar».

Haran fikk en sjanse: – Uten en jobb å gå til, hadde jeg blitt deprimert

Drømmer og muligheter

Eknes og kollegene erfarer at bevisste ansatte gir gode resultater.

– Vi får knallgode søkere fra de få skolene der lærere engasjerer seg i dette, sier Eknes.

Han synes det er trist at mange etter videregående går rett ut i uføretrygd uten å vite om de mange mulighetene som finnes, enten man drømmer om å jobbe i butikk, på sykehjem, i brannvesenet eller på kino.

– Det kan ha stor betydning at tjenesteytere tar den praten. I de 25 kommunene HELT MED finnes kan vi også bidra med en uformell prat. Kandidatene trenger ikke engang å søke, de kan fortelle om sine drømmer, og så kan vi fortelle om mulighetene. Om de ønsker, kan de legges inn i banken vår, og så gir vi beskjed når det dukker opp en aktuell stilling, sier Eknes.

Han oppfordrer ansatte i ulike tjenester kan abonnere på ledige stillinger i sitt fylke.

Samarbeid med FO

FO og HELT MED skal nå samarbeide om å få flere til å søke på de ledige jobbene. Eknes og hans kolleger har erfart at suksesshistorier fungerer på arbeidsgivere. For eksempel ble det sett på som litt vågalt da et sykehjem i Bergen var det første i landet som ansatte en person med utviklingshemming, men den gode historien om hvor bra det gikk spredde seg raskt til sykehjem over hele landet. Nå skal FO sørge for at filmer fra HELT MED når ut til sine medlemmer ute i ulike tjenester. Håpet er at de vil inspireres til å spre jobbmulighetene videre.

– Våre medlemmer i skolen, i omsorgstjenestene og andre steder kan bidra til å identifisere mulige kandidater, veilede dem og sette dem i kontakt med HELT MED, som igjen har kompetanse på dette med å lage CV, skrive søknad og møte på intervju, sier Marit Selfors Isaksen, som sitter i FOs politiske ledelse.

Mye lest: Odd-Martin (58) flyttet tilbake til hjemstedet for å jobbe. Nå legger hjørnesteinsbedriften ned

– Nav må gjøre mer

FO har selv lyst ut en HELT MED-stilling nå, som servicevert på hovedkontoret. Søknadsfristen har ikke gått ut, men så langt har det bare kommet en søknad.

– Veldig rart med tanke på hvor mange mennesker som bor i Osloområdet, mener Isaksen.

FOs Marit Isaksen har en oppfordring til medlemmene: – Bidra aktivt til at personer med utviklingshemming får ta del i det ordinære arbeidslivet.

FOs Marit Isaksen har en oppfordring til medlemmene: – Bidra aktivt til at personer med utviklingshemming får ta del i det ordinære arbeidslivet.

Hanna Skotheim

Forbundet vil i første omgang rette seg mot medlemmer i hovedstaden, for eksempel ved å bruke klubbsiden til FO Oslo. Hvis det fungerer, vil filmen fra HELT MED spres videre utover i landet.

– Jeg har en klar oppfordring til FOs medlemmer: Bidra aktivt til at personer med utviklingshemming får ta del i det ordinære arbeidslivet, sier Isaksen.

Hun mener også at Nav burde ta et langt større ansvar. Nav er lite interessert i å teste ut arbeidsevnen til personer med utviklingshemming. Det er nærmest automatikk i at de får innvilget uføretrygd den dagen de fyller 18, mener Isaksen.

– Nav burde teste arbeidsevnen, slik at de med et par tastetrykk kan få opp aktuelle kandidater til ulike stillinger. Men de prioriterer dessverre ikke denne gruppa.

Jarle Eknes er enig i at Nav må gjøre mer, og mener bestemt at det vil skje endringer i etaten i tida framover. Tradisjonelt har Nav tenkt i retning av skjermede virksomheter, men det er altfor smalt i forhold til bredden i ønsker og behov personer med utviklingshemming har, mener han.

Les svaret fra Nav lenger ned i saken.

Eknes understreker at han ikke mener at ansatte i varig tilrettelagt arbeid nødvendigvis må søke seg over i det ordinære arbeidslivet.

– Det viktige er at de vet om de mulighetene som finnes og, som de fleste av oss, kan skifte jobb om de ønsker det, sier han.

100 nye stillinger i året

HELT MED har som mål å skaffe 100 nye arbeidsplasser hvert år. Eknes legger vekt på at jobbene er nye, det er ingen som går inn og overtar jobber som finnes fra før.

De som ansettes gjennom HELT MED har de samme rettighetene og pliktene som andre. Kontrakten er lik den andre ansatte har, bortsett fra det som har med lønn å gjøre. Personer som ansettes gjennom HELT MED beholder uføretrygden, og får i tillegg en lønn fra arbeidsgiver som skal være minst 20 prosent av sammenlignbar tariff. I praksis utgjør det gjerne rundt 35 kroner i timen.

– Noen er kritiske til det, men det er viktig å erkjenne at dette er personer som har nedsatt arbeidsevne. Vi løfter de gode historiene og påpeker at dette er veldig verdifullt, men vi sier ikke at de gjør en lik jobb som andre. Hvis vi skulle kreve full lønn fra arbeidsgiver, ville det ikke fungere, sier Eknes.

Er fast ansettelse en hindring hos arbeidsgivere fordi det da blir vanskelig å bli kvitt folk hvis det ikke fungerer?

– Vi møter den innvendingen fra kommunene, men ikke fra næringslivet. Vi har jobbspesialister som er inne og veileder, eventuelt får folk over i en annen jobb. Hvis det ikke fungerer, sender vi ikke folk ut i ingenting. Vi har gode erfaringer med dette, avslutter Eknes.

Helt med: Slik fikk Caroline (33) jobb på sykehjemmet

Nav: – En gruppe vi prioriterer

Vi har bedt Nav om å kommentere påstanden om at personer med utviklingshemming nærmest automatisk innvilges uføretrygd, og at etaten ikke prioriterer arbeid for denne gruppa.

«Nav har et stort ansvarsområde og mange prioriterte målgrupper. Personer med utviklingshemming er en av de gruppene vi prioriterer. Målet er at så mange som mulig skal jobbe, helt eller delvis. Det å være i arbeid har stor betydning for de fleste av oss, både fordi vi bidrar og fordi vi er sammen med andre. Vi tror at alle som har lyst til å jobbe, kan jobbe, gitt at de får riktig støtte. Brukere som har særlige behov for hjelp er prioritert for oppfølging fra Nav, men utviklingshemmede er ingen homogen gruppe, og vi vurderer derfor ut fra den enkeltes behov», skriver arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik i en epost.

– Viktig supplement til Nav

Hugvik mener at hele Navs virkemiddelapparat i utgangspunktet er tilgjengelig for personer med varig nedsatt arbeidsevne. Han ramser opp flere muligheter:

• Varig tilrettelagt arbeid i ordinært arbeidsliv (VTO)

Varig tilrettelagt arbeid i skjermet sektor (VTA)

• Oppfølgingstiltak hos Navs tiltaksleverandører

• Utvidet oppfølging i Nav

• Mentortiltak, ofte i kombinasjon med andre tiltak

Hugvik understreker at Nav ser svært positivt på at stiftelser, sosiale entreprenører og private aktører bidrar til et mer inkluderende arbeidsliv. «Private aktører/sosiale entreprenører/private stiftelser kan tilby andre veier inn i arbeidslivet og bidra til sosial inkludering og deltakelse i samfunnsliv. Dette er i tråd med politiske føringer. (...) Vi synes HELT MED gjør en flott jobb med å bistå utviklingshemmede med uføretrygd ut i deltidsjobber kombinert med uføretrygd. Dette er et viktig supplement til Navs tiltak og virkemidler», skriver Hugvik.

Han fastholder videre at det er enkelt å kombinere arbeid og uføretrygd.

«Den som har uføretrygd, kan jobbe så mye en har mulighet til. Det lønner seg å jobbe fordi uføretrygd og inntekt er høyere enn uføretrygd alene. Nav samarbeider med arbeidsgivere med rekrutteringsbehov og formidler arbeidssøkere med ulike oppfølgingsbehov. HELT MED kan også ta kontakt med Nav lokalt for samarbeid».

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.09.2021
09:14
03.09.2021 12:50Mest lest

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Flere tusen kan miste AAP-støtten neste uke. Se hvem som rammes

 Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Privat

Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

Brian Cliff Olguin

LO sier opp avtale med Elkjøp verdt 30 millioner: – De må endre holdning og bonusordning

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Geir Vinnes/MarineTraffic.com

Fisker ble forlatt på kaia og mista 230.000 i lønn da flyet hans ble kansellert

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

Jan Richard Kjelstrup / ASD. Innfelt: Skjermdump av frifagbevegelse.no

Hva gikk galt da Geir ble mistrodd? Nå vil Nav-sjefen finne svar

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

Jan-Erik Østlie. Innfelt: privat

Rajas ordvalg skaper kraftige reaksjoner: – Helt hårreisende

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

pressefoto jysk

Jysk-ansatte føler seg presset til å skaffe kundevurderinger. Se hva ledelsen svarer

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

Tormod Ytrehus

I dag blir EUs jernbanepakke 4 en del av norsk lov: – Regjeringen gir blaffen i at de nettopp har tapt

Kroppen og arbeidslivet:

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

Sissel M. Rasmussen

Ole Martin kan aldri ta fri på vakt i fengselet: – Det er den konstante årvåkenheten som sliter mest

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

Merete Jansen

Nav-drapet rystet tillitsvalgte Elisabeth: Her er hennes melding til engstelige ansatte

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Martin Guttormsen Slørdal

Nuo šiol naujienas apie darbuotojų gyvenimą Norvegijoje galite skaityti ir lietuviškai

Debatt

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Leif Martin Kirknes

«Elvestuens grenseløse avsporingsforsøk»

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Arkivfoto: Saipem

Etter at oljearbeideren fikk benprotese, startet konflikten. Nå får han 3,2 millioner i erstatning

Kroppen og arbeidslivet:

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

Sissel M. Rasmussen

Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Anne Myklebust Odland

Stine ble psykisk syk etter vold på jobben. Nå har hun vunnet en viktig seier i Trygderetten

SVENSKE ANER: Kanskje kan det svenske rallarblodet ha påvirket yrkesvalget til Krister Andersson. Det var harde tider den gangen rallarene regjerte, mens dagens industriarbeidere har arbeidsmiljøloven å støtte seg på.

SVENSKE ANER: Kanskje kan det svenske rallarblodet ha påvirket yrkesvalget til Krister Andersson. Det var harde tider den gangen rallarene regjerte, mens dagens industriarbeidere har arbeidsmiljøloven å støtte seg på.

Sissel M. Rasmussen

Krister (45) har vært industriarbeider i 27 år. Han er usikker på om han holder til pensjonsalder

LANG ERFARING: Svein B. Skarsbø har vært med på både kraftutbyggingen i Alta og Mongstadutbyggingen.

LANG ERFARING: Svein B. Skarsbø har vært med på både kraftutbyggingen i Alta og Mongstadutbyggingen.

Sissel M. Rasmussen

En gang fikk tunnelborer Svein 20 kilo stein i hodet: – Det har vært et hardt liv, men jeg har valgt det sjøl

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

Eivind Senneset

75 renholdere jagde anbudsspøkelset på dør for tredje gang: – Det var helt magisk

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

Håvard Sæbø

Hva betyr det at ansatte SKAL tjene mer enn minstelønn? Nå skal saken avgjøres i retten

I JOBB: Ahmad Mubashir har fortsatt 20 prosents stilling som radiograf ved Akershus universitetssykehus.

I JOBB: Ahmad Mubashir har fortsatt 20 prosents stilling som radiograf ved Akershus universitetssykehus.

Sissel M. Rasmussen

Da pakistanerne kom i 1971, fryktet nordmenn for jobbene. Her er Ahmads historie


Flere saker