JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sliterne i privat sektor får et nytt tillegg, for å gjøre det lettere å gå av tidlig

Sliterne får et nytt tillegg. Og dette kan være redningen for den omstridte sluttvederlagsordningen.
Riksmekler Nils Dalseide, NHO-sjef Kristin Skogen Lund og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

Riksmekler Nils Dalseide, NHO-sjef Kristin Skogen Lund og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

Sluttvederlagsordningen har vært en egen ordning for de som må kaste inn håndkleet i arbeidslivet før de oppnår avtalefestet pensjon (AFP).

Solberg-regjeringen har sammen med flertallet på Stortinget utvannet ordningen gjennom å skattlegge den og avkorte trygdeutbetalinger for de som har fått ta del i ordningen.

Nå skal ordningen gjenoppstå, og etterhvert overføres til LO-systemet.

Dagens beholdning i sluttvederlagsordningen på 1,8 milliarder kroner skal bli til 3 milliarder når NHO slutter å betale inn til ordningen i 2023.

Pengene skal brukes til å gi det såkalte slitertillegget og fjerne hull i AFP-ordningen.

3,50 kroner mer i timen til blant andre renholdere, vektere, skianlegg og privat parkering

Dette mener LO-lederen om resultatet av tariffoppgjøret

Nye forhandlinger

– Vi har valgt å bruke fondet til sluttvederlagsordningen som grunnlag for et nytt slitertillegg. En av de tingene vi skal jobbe sammen med NHO om, er å sørge for at dette tillegget blir gitt på en slik måte at det også skattlegges som pensjonsinntekt, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.no.

– Dette er en del av det vi skal jobbe sammen med NHO opp mot myndighetene når vi skal designe løsninger. Det skal vi i gang med om ikke alt for lenge, slik at vi får på plass rammene og at dette kan innføres allerede fra 1. januar 2019, legger han til.

Fellesforbundet fikk gjennomslag for å stoppe bedrifter som ikke betaler reise, kost og losji

NHO er med

NHO-direktør Kristin Skogen Lund bekrefter at NHO skal være med å etablere den

«nye» sluttvederlagsordningen, nå kalt slitertillegget.

– Vi skal delta i arbeidet med å danne sluttvederlagsordningen om til et slitertillegg. Men så trekker vi oss helt ut av det og gir det over til LO. Men vi støtter LO i å anmodningen om at det skal skattlegges som pensjonsinntekt, sier Kristin Skogen Lund til FriFagbevegelse.no.

Det var helt uaktuelt for NHO å være med på en endring av obligatorisk tjenestepensjon.

– Helt fullstendig. Det var det tøffeste, svarer NHO-sjefen.

– Da måtte dere gi en del andre ting?

– Sånn er det jo alltid. Det er alltid en total som gjelder. Men vi sikter mot en AFP som begge håper å få ordne. Hadde vi ikke blitt enige her, ville nok ikke myndighetene tatt imot oss for å hjelpe oss. Fagbevegelsen har jobbet for å få en sosial profil på selve lønnsoppgjøret. Det har vi fått til. Også er det sliterordningen og tettingen av AFP-hullene. Også er det selvsagt reise, kost og losji som har vært kjørt i en egen prosess. men det har også vært en stor brikke i puslespillet, ser Kristin Skogen Lund.

LO på sin side har mange seire, men altså et stort tap.

– Er det slik man kan oppsummere resultatet, Hans-Christian?

– Vi har fått resultater på nesten alle områder som vi gikk inn i forhandlingene og senere meklingen med. Det er riktig at vi ikke kom i mål med NHO på punktet om obligatorisk tjenestepensjon. Men vi kommer ikke til å la dette spørsmålet ligge. Snart kommer det opp til politisk behandling i Stortinget. Da vil vi jobbe overfor det politiske miljøet for å sikre at disse siste brikkene faller på plass. Da er pensjon fra første krone sikret lovmessig, oppsummer Hans-Christian Gabrielsen.

Transport-sjefen: Dette resultatet i lønnsoppgjøret hadde vi ikke klart alene

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse