Sliterne i privat sektor får et nytt tillegg, for å gjøre det lettere å gå av tidlig
Sliterne får et nytt tillegg. Og dette kan være redningen for den omstridte sluttvederlagsordningen.
Riksmekler Nils Dalseide, NHO-sjef Kristin Skogen Lund og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen
Håvard Sæbø
helge@lomedia.no
Sluttvederlagsordningen har vært en egen ordning for de som må kaste inn håndkleet i arbeidslivet før de oppnår avtalefestet pensjon (AFP).
Solberg-regjeringen har sammen med flertallet på Stortinget utvannet ordningen gjennom å skattlegge den og avkorte trygdeutbetalinger for de som har fått ta del i ordningen.
Nå skal ordningen gjenoppstå, og etterhvert overføres til LO-systemet.
Dagens beholdning i sluttvederlagsordningen på 1,8 milliarder kroner skal bli til 3 milliarder når NHO slutter å betale inn til ordningen i 2023.
Pengene skal brukes til å gi det såkalte slitertillegget og fjerne hull i AFP-ordningen.
• 3,50 kroner mer i timen til blant andre renholdere, vektere, skianlegg og privat parkering
• Dette mener LO-lederen om resultatet av tariffoppgjøret
Nye forhandlinger
– Vi har valgt å bruke fondet til sluttvederlagsordningen som grunnlag for et nytt slitertillegg. En av de tingene vi skal jobbe sammen med NHO om, er å sørge for at dette tillegget blir gitt på en slik måte at det også skattlegges som pensjonsinntekt, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.no.
– Dette er en del av det vi skal jobbe sammen med NHO opp mot myndighetene når vi skal designe løsninger. Det skal vi i gang med om ikke alt for lenge, slik at vi får på plass rammene og at dette kan innføres allerede fra 1. januar 2019, legger han til.
• Fellesforbundet fikk gjennomslag for å stoppe bedrifter som ikke betaler reise, kost og losji
NHO er med
NHO-direktør Kristin Skogen Lund bekrefter at NHO skal være med å etablere den
«nye» sluttvederlagsordningen, nå kalt slitertillegget.
– Vi skal delta i arbeidet med å danne sluttvederlagsordningen om til et slitertillegg. Men så trekker vi oss helt ut av det og gir det over til LO. Men vi støtter LO i å anmodningen om at det skal skattlegges som pensjonsinntekt, sier Kristin Skogen Lund til FriFagbevegelse.no.
Det var helt uaktuelt for NHO å være med på en endring av obligatorisk tjenestepensjon.
– Helt fullstendig. Det var det tøffeste, svarer NHO-sjefen.
– Da måtte dere gi en del andre ting?
– Sånn er det jo alltid. Det er alltid en total som gjelder. Men vi sikter mot en AFP som begge håper å få ordne. Hadde vi ikke blitt enige her, ville nok ikke myndighetene tatt imot oss for å hjelpe oss. Fagbevegelsen har jobbet for å få en sosial profil på selve lønnsoppgjøret. Det har vi fått til. Også er det sliterordningen og tettingen av AFP-hullene. Også er det selvsagt reise, kost og losji som har vært kjørt i en egen prosess. men det har også vært en stor brikke i puslespillet, ser Kristin Skogen Lund.
LO på sin side har mange seire, men altså et stort tap.
– Er det slik man kan oppsummere resultatet, Hans-Christian?
– Vi har fått resultater på nesten alle områder som vi gikk inn i forhandlingene og senere meklingen med. Det er riktig at vi ikke kom i mål med NHO på punktet om obligatorisk tjenestepensjon. Men vi kommer ikke til å la dette spørsmålet ligge. Snart kommer det opp til politisk behandling i Stortinget. Da vil vi jobbe overfor det politiske miljøet for å sikre at disse siste brikkene faller på plass. Da er pensjon fra første krone sikret lovmessig, oppsummer Hans-Christian Gabrielsen.
• Transport-sjefen: Dette resultatet i lønnsoppgjøret hadde vi ikke klart alene
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.