JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Søreide advarer mot «ønsketenkning» om EØS

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener det er ren ønsketenkning å tro at vi kan beholde EØS-avtalen og samtidig forhandle med EU om en ny avtale. 
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

CC BY-NC EU / Mauro Bottaro

I sin halvårige redegjørelse til Stortinget om viktige EU- og EØS-saker advarte Søreide kraftig mot å sette EØS-avtalen på spill.

– Det er ren ønsketenkning å tro at vi kan beholde EØS-avtalen mens vi skulle forhandle en alternativ tilknytningsform til EU, for så å ta stilling når vi ser hva forhandlingene leder til. Noen har ment at dersom vi melder oss ut av EØS, kan vi forhandle en skreddersydd avtale hvor vi kan velge det vi vil, og vrake det vi ikke liker. Storbritannia forsøk på å finne en best mulig tilknytning til EU utenfor EU viser altså at så enkelt er det ikke, sa Søreide.

– EU har gjort det helt klart at det ikke går an å være halvveis innenfor og halvveis utenfor det indre marked, sa hun.

SV ønsker veto-debatt om EUs veipakke nå

Fire friheter

Det betyr at Norge ikke kan velge bort én av de fire friheter og beholde resten, fastholdt utenriksministeren.

De fire friheter vil si fri flyt av varer, tjenester, penger og mennesker på tvers av landegrensene i det indre marked, som dekker samtlige medlemsland i EU samt de tre EFTA-landene Island, Liechtenstein og Norge.

Ifølge Søreide gir EØS-avtalen oss unik tilgang til europeiske markeder.

– Vi, som et land med cirka fem millioner mennesker, får altså tilgang til et hjemmemarked på rundt 500 millioner mennesker. Det gir unike muligheter for norske bedrifter, sa hun.

– Ap har altfor stor lojalitet til EU og agerer motvillig mot sosial dumping når de må

«Fullstendig passiv»

SVs partileder Audun Lysbakken mener redegjørelsen vitner om passivitet fra regjeringens side.

– Regjeringen er fullstendig passiv i møte med brexit. Nå er en ny form for samarbeid mellom EU og utenforland i ferd med å vokse fram. Samtidig velger Norges regjering å insistere på at endringer i Norges forhold til EU er umulig, uten å ha gjort et eneste forsøk på å ta opp spørsmålet om en bedre avtale for Norge, sier Lysbakken.

Han beskylder samtidig regjeringen for å overse problemene med sosial dumping i det indre markedet.

– Regjeringen er blind for at EØS brukes til å bryte ned lønns- og arbeidsvilkår for både norske og utenlandske arbeidere i Norge, sier Lysbakken.

Stortinget skal debattere redegjørelsen torsdag.

LO-økonom frykter EØS-avtalen blir brukt som brekkstang for mer privatisering

Annonse
Annonse