JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Sp kan bli størst»

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har løftet partiet til nye høyder.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har løftet partiet til nye høyder.

Nanna Aanes Wolden

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Senterpartiet går forbi Høyre og puster Arbeiderpartiet i nakken.

kjell.werner@anb.no

Det er tallenes tale i den ferske partimålingen som Opinion har utført for Dagsavisen, FriFagbevegelse og ANB. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fortsetter sin seiersgang. Sp har doblet oppslutningen siden stortingsvalget i 2017. Ap, Sp og Høyre får henholdsvis 21,7, 20,9 og 20,6 prosent. Vi snakker altså om tre jevnstore partier. Ap fortsetter å tape terreng etter det historisk svake resultatet ved høstens lokalvalg. Også Høyre går tilbake.

Følg oss på Facebook

Ap, Sp og SV ville ha fått et solid flertall på Stortinget dersom Opinion-målingen var valg i dag. Bare et politisk jordskjelv kan hindre at det blir regjeringsskifte i 2021. Det er imidlertid mer åpent hvem som blir statsminister i en slik rødgrønn regjering, for det er ikke lenger utenkelig at Senterpartiet kan bli største parti. Da vil i tilfelle Trygve Slagsvold Vedum bli statsminister. Ap-leder Jonas Gahr Støre må kanskje ta til takke med finansministerposten. Lenge trodde mange at det ville bli omvendt, men nå må vi venne oss til tanken om en ny historisk virkelighet.

To år er imidlertid lang tid i politikken. Mye kan skje fram til høsten 2021. Ti prosent av Arbeiderpartiets tidligere velgere sitter på gjerdet. Enda flere tidligere Høyre-tilhengere er i samme bås. Også Frp har et stort potensial blant skuffede sympatisører. Det er lettere å få tilbake tidligere velgere som er usikre enn å kapre dem som har pekt seg ut et annet parti. I den siste kategorien finner vi flest nyfrelste Sp-velgere.

Da Trygve Slagsvold Vedum tok over som Sp-leder i 2014 hadde han et lønnlig håp om å passere Frp og dermed bli det tredje største partiet. At Sp skulle gå forbi Høyre og puste Ap i nakken, var det bare de færreste Sp-strategene som drømte om. Den forrige glansperioden til Sp var før og etter folkeavstemningen om EU i 1994. Så ble det en nedtur da denne ene saken ikke lenger dominerte på den politiske arenaen.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

I dag har Sp en tryggere base, siden det politiske sakseierskapet spenner over et bredere register. Stikkordet er nærhet til tjenestene. Her har Sp fått gratis drahjelp av regjeringens reformer som på flere områder fører til sentralisering. Vedum har klart å vinne politisk tillit ved å plassere Sp som et tydelig opposisjonsparti. I tillegg kommer partilederens brede smil og rungende latter.

På den annen side har Senterpartiet et problem som kan bli forsterket. Sp-budskapet er i stor grad nei, nei og atter nei. Vedum & co må derfor bli flinkere til å få fram hva partiet sier ja til. Hvis ikke, kan fallhøyden bli stor.

Warning
Annonse
Annonse