JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Splittelse i Sør-Afrikas fagbevegelse

Det sørafrikanske metallarbeiderforbundet, NUMSA, har blitt kastet ut av sørafrikansk LO, Cosatu.
Cosatus generalsekretær Zwelinzima Vavi mener han har løst en langvarig hodepine med å kvitte seg med det sørafrikanske metallarbeiderforbundet, Numsa.

Cosatus generalsekretær Zwelinzima Vavi mener han har løst en langvarig hodepine med å kvitte seg med det sørafrikanske metallarbeiderforbundet, Numsa.

torgny@lomedia.no

Bakgrunnen er at Numsa har ønsket å løsne opp i de tette båndene Cosatu har til regjeringspartiet ANC og det sørafrikanske kommunistpartiet SACP.

Trepartsalliansen har vært den bærende politiske alliansen i det sørafrikanske samfunnet etter apartheidregimets fall i 1994.

Numsa mener at ANC nå fører en politikk som skader den sørafrikanske arbeiderklassen og at bindinger mellom Cosatu-ledelsen og ANC gjør at det ikke er mulig å føre en politikk som hjelper Cosatus 2,2 millioner medlemmer.

350 000 medlemmer

Beslutningen om å utelukke Numsa fra Cosatu ble tatt lørdag morgen på et ekstraordinært møte i Cosatus sentralkomité. Det var 33 som stemte for utelukkelsen og 24 mot. Numsa har 350 000 medlemmer. Det er ventet at det blir flere fagforbund som kommer til å følge Numsa ut hvis det ikke blir en enighet om saken.

Det har lenge vært stridigheter innad i Cosatu. Lørdag etter Cosatus eksklusjonsvedtak holdt Numsas generalsekretær, Irvin Jim, en pressekonferanse.

Den største skandalen

«Cosatu har blitt spist opp av interne kamper mellom to krefter; de som vil fortsette å støtte ANC og SACP med deres neoliberale agenda og de som til tross for sin forståelse for ANC som en felles klasseorganisasjon, konsekvent kjemper for en uavhengig og militant fagbevegelse.»

Sørafrikanske aviser omtalen av splittelsen som den største politiske begivenheten siden apartheidens fall i 1994.

Det er krefter i Numsa som vil bruke utelukkelsen til å danne et nytt politisk parti. Det har lenge vært misnøye med ANCs styre. Levekårene for flertallet i Sør-Afrika har ikke blitt bedre etter 20 år med ANC-styre.

ANC lever høyt på den tilliten de fikk under kampen mot apartheid-systemet. Nesten uansett hvilke skandale som bli avslørt, blir ANC gjenvalgt. Et nytt politisk parti vil kunne riste litt i ANCs grunnvoll, men vil samtidig grave grøften mellom Cosatu og Numsa enda dypere.

Ikke overrasket

At Numsa nå er kastet ut av Costu kommer ikke som en stor overrakselse etter lengre tid med dype politiske uenigheter innad i landsorganisasjonen, sier Tuva Bugge i en kommentar. Bugge er ansvarlig for kontakten med sørafrikansk fagbevegels i LOs internasjonale avdeling.

– LO er bekymret for hva dette vil bety for samholdet og styrken til fagbevegelsen i Sør-Afrika. Cosatu har alltid vært opptatt av styrken som ligger i samhold og enighet. Likevel har det lenge hersket en sterk ideologisk uenighet om det historisk nære forholdet til ANC. Denne uenigheten har i lengre tid ført til en lammelse av fagbevegelsen. LO håper derfor at denne prosessen vil føre til en forløsning og økt debatt videre om Cosatus rolle og plass i det sør-afrikanske samfunnet, sier Bugge.

Annonse
Annonse