Starbucks og fagorganisering:
Starbucks-eier brukte fanger i tyske konsentrasjonsleirer som argument mot fagorganisering
For første gang kan kaffebarer eid av Starbucks i USA bli organisert. Men motstanden er tøff og veien lang.
NEI TIL FAGORGANISERING: Starbucks-sjefen Howard Schultz har skapt forvirring med sin uttalelse om fagorganisering og konsentrasjonsleire.
Elaine Thompson / AP / NTB
sym@lomedia.no
Ansatte ved tre kaffebarer i den amerikanske byen Buffalo i staten New York, kan skrive historie hvis de får flertall i den pågående avstemningen om det skal dannes en fagforening for de Starbucks-ansatte. I USA er det rundt 8000 Starbuck-eide kaffebarer; ingen har tariffavtale.
Pledd og fanger
De rundt hundre arbeidstakerne ved de tre kaffebarene eid av Starbucks skal innen 8. desember ha avgitt sin stemme som kan åpne for at arbeidsplassene blir organisert.
De møter beinhard motstand fra ett av USA mest profilerte selskap. Det toppet seg da Starbucks stengte kaffebarene i Buffalo for at de ansatte kunne delta på et møte med milliardæren og hovedeieren Howard Schultz. Ifølge Starbucks eget referat fra møtet fortalte Schultz at bare et fåtall av fangene i de tyske konsentrasjonsleirene hadde egne pledd, mange av dem valgte derfor å dele sitt pledd med andre fanger.
Schultz mente at det var akkurat det samme Starbucks prøvde å gjøre overfor sine ansatte. Dele pleddet med dem, skriver New York Times.
Sammenligningen med konsentrasjonsleire har skapt forvirring, men i etterkant har Starbucks-sjefen uttalt at forsøket på fagorganisering er usolidarisk overfor resten av de ansatte.
#Striketober: – Viser at landet beveger seg i riktig retning
Sosial profil
Starbucks er blant de store arbeidsgiverne i USA som har et relativt godt rykte. Deltidsansatte mottar helseforsikringer og bare for noen dager siden varslet selskapet at de skal innføre en nasjonal minstelønn på 15 dollar. Ifølge magasinet Time er gjennomsnittslønna rundt 17 dollar timen.
Starbucks har også bygget opp en sosial profil og skolert ansatte i tema som diskriminering.
De ansatte blir ikke omtalt som arbeidstakere, men partnere.
Like fullt opplever mange ansatte at arbeidsvilkårene er krevende og at kaffebarene er underbemannet. Forholdene har forverret seg under pandemien
– Jeg har fått høre om forhold i butikkene som jeg ikke har hørt om før. Jeg har lovet lederne at alt det vil bli fikset, sa Schultz til de Starbucks-ansatte i Buffalo.
Amazon-ansatte i USA kan juble: Får etterbetalt millionbeløp
Utålmodige
Tålmodigheten er derimot slutt for mange av dem som jobber i kaffebarene til Starbucks. De mener også at dersom Starbuck virkelig mener noe med å bruke begrepet partner om sine ansatte, så må det også inkludere medbestemmelse.
«Partners becoming partners», er mottoet til dem som har tatt initiativet til å danne Starbucks Workers United.
– Vi har alle en ting felles; vi vil at selskapet skal lykkes og vi vil at våre arbeidsliv skal bli så gode som de kan, heter det i et opprop.
Jaz Brisack som har vært faglig aktiv og har jobbet for fagforbundet Workers United for å organisere andre kaffebarer, sier det slik til Time:
– Du kan ikke fortelle oss at vi er livsviktige arbeidere og samtidig si at vi ikke skal ha en stemme og medbestemmelse.
Thomas Seltzer: Den amerikanske draumen står sterkare i Norge enn i USA
Kraftig motstand
Starbuck har over lang tid motarbeidet de ansatte som har jobbet for å organisere sine arbeidsplasser.
I USA må minst 30 prosent av de ansatte undertegne et såkalt «Union card» for å få lov til å foreta en avstemning om det skal dannes en fagforening på arbeidsplassen. Starbuck krevde at denne avstemningen skulle skje ved samtlige av Stabucks kaffebarer i hele Buffalo-område. De ansatte ønsket at det skulle være separate avstemninger ved hver av de tre kaffebarene. Til slutt bestemte The National Labor Relations Board at de ansatte hadde rett. Det innebærer at det er flertallet av de ansatte ved hver enkelt kaffebar som bestemmer hva som skal skje på sin arbeidsplass.
Utvanner aktivistene
Ifølge Workers United var det et stort flertall for å si ja til organisering ved alle de tre stedene. Problemet nå er at Starbuck har økt bemanningen. Ved ett av stedene var utgangspunktet 20 ansatte. Nå skal det ifølge Starbucks være 46 ansatte der, skriver New York Times.
Det kan føre til at de ansatte som har jobbet for å danne en fagforening nå er i mindretall.
I utgangspunktet er det ulovlig for en arbeidsgiver å ta et slikt grep som «packing», hvis de nye ansatte ikke har ordinære arbeidsoppgaver. Starbucks argumenterer med at dette er ansatte som skal sørge for at kaffebaren ikke lenger er underbemannet, og derfor har de stemmerett. De opprinnelige ansatte forteller at det nå er overbefolket bak disken.
Lang vei fram
Skulle det bli et flertall ved en eller flere av de tre kaffebarene, vil det være et oppsiktsvekkende gjennombrudd for fagbevegelsen.
Men veien fram til en tariffavtale er lang og kronglete. Den kan ta år og krever store ressurser. Blir det en fagorganisering vil de ansatte bli medlemmer av Workers United som er ett av forbundene hos Service Employees International Union (SEIU), som igjen er en del av amerikansk LO – AFL-CIO.
SEIU har de siste årene drevet en omfattende kampanje for å løfte lønns- og arbeidsbetingelsene ved amerikanske serveringssteder. Resultatene har vært gode, men uten at det har ført til medlemsvekst, ifølge Time.
ORGANISERING: I Buffalo kan for første gang Starbucks-ansatte bli fagorganisert. Svaret kommer i desember.
Workers United