OFFENSIVEN: Fagbevegelsen har styrket seg i den amerikanske befolkningen; selv om medlemstalle fremdeles er svært lavt i forhold til storhetstiden på 50- og 60-tallet. AFL-CIOs president Liz Shuler mener de mange streikene viser at USA går i riktig retning.
flickr/transportworkers (CC BY 2.0)
#Striketober
Streikene i USA: – Viser at landet beveger seg i riktig retning
Oktober har fått hashtagen #Striketober i USA. Offensive arbeidere og desperate arbeidsgivere kan være begynnelsen på en ny vår for fagbevegelsen.
sym@lomedia.no
Ti-tusenvis av amerikanske arbeidere har i høst brukt streikevåpenet i kampen for høyere lønn og bedre arbeidsbetingelser.
– Streikene viser at landet beveger seg i riktig retning, mener den amerikanske LO-lederen (AFL-CIO) Liz Shuler.
Men det er svært langt igjen til fagbevegelsens storhetstid hvor én til to millioner amerikanere streiket årlig.
Den gangen var nesten én av tre amerikanske arbeidstakere organisert. I dag er bare én av ti medlem av et fagforbund.
Amazon-ansatte i USA kan juble: Får etterbetalt millionbeløp
Solid støtte
Selv om det er langt igjen til nivået på 50- og 60-tallet, så er det all grunn for AFL-CIOs president til å glede seg over ferske meningsmålinger som viser at fagbevegelsen styrker seg.
Hele 68 prosent av amerikanerne har et positivt syn på fagbevegelsen. Tre av fire støtter også de pågående streikene, mens bare 20 prosent er sterk motstander av konfliktene.
Vi må helt tilbake til 1965 for å finne tilsvarende positive tall for amerikanske fagbevegelse. Men også her er befolkningen sterkt delt mellom demokrater og republikanere. Grovt sett viser tallene fra Data for Progress og Gallup, at nesten alle demokrater står bak fagbevegelsen, mens rundt halvparten av republikanerne er positive.
Thomas Seltzer: Den amerikanske draumen står sterkare i Norge enn i USA
Endret arbeidsliv
En rekke eksperter og kommentatorer mener at noe er i ferd med å skje i amerikanske arbeidsliv etter pandemien. Til tross for at millioner av arbeidsplasser står tomme, velger mange å ikke søke på de ledige jobbene som ofte er lavlønte og midlertidige.
– Arbeiderne holder ut så lenge de har sparepenger igjen. Arbeidsgiverne holder ut helt til kundene forsvinner, skriver Ben Casselman, kommentator i New York Times.
Utfordringen for arbeidstakerne er at de har lite oppsparte penger å leve av når pandemi-støtten nå forsvinner. I gjennomsnitt dreier det seg bare om rundt tusen oppsparte dollar (8500 kroner) for den fjerdedelen husholdninger som tjener minst.
Fagforeninger i USA: Liz Shuler er amerikansk LOs første kvinnelige leder
Streikene ansatte
Men også blant dem som har en jobb å gå til er misnøyen stor. En rekke streiker over hele landet viser at mange nå ser muligheten til å få gjort noe med både lave lønninger og dårlige arbeidsbetingelser. Det bare styrker streikeviljen at mange virksomheter har klar seg svært godt under pandemien, uten at de ansatte har fått sin del av overskuddene.
– Arbeiderne streiker fordi de har kommet til et punkt hvor de ikke har noe annet valg. Blant streikevaktene er det arbeidere i samfunnskritiske jobber som har holdt økonomien i gang og levert livsviktige tjenester det siste ett og et halvt året. De streiker fordi at tross alt de har ofret, så nekter fremdeles arbeidsgiverne å sørge for trygge arbeidsplasser og rettferdige lønninger, understreker Liz Shuler i et innlegg i The Washington Post.
Hun avviser at alt oppstyret rundt mangel på arbeidskraft er problemet. Det virkelig problemet er mangelen på trygge, godt betalte og bærekraftige jobber, mener AFL-CIOs president Liz Shuler.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
Kronikk
Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.
Leif Martin Kirknes
Etter å ha vært tillitsvalgt i 35 år har jeg gjort meg noen tanker
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt