Næringsminister Jan Christian Vestre:
Statlige bedrifter skal oppfordre til organisering og være lærebedrifter
Regjeringens eierskapsmelding er en klar beskjed til de 70 statlige selskapene om å oppfordre sine ansatte til å organisere seg.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) mener det vil komme veldig mye bra ut av Eierskapsmeldingen som regjeringen presenterer fredag. Ikke minst for fagbevegelsen.
Det vil bli stilt to nye, klare krav til de statlige selskapene:
* De skal aktivt fremme medlemskap i en fagorganisasjon. Det skal gjelde i hele næringskjeden, det vil si også hos underentreprenører.
* De skal være godkjente lærebedrifter og aktive i fag- og yrkesopplæringen gjennom å tilby læreplasser der det er relevant.
Dermed bringer Vestre videre sin egen praksis fra sitt tidligere lederskap i Vestre AS, hvor han stilte krav til leverandørene om ordnede arbeidsforhold og oppfordret de ansatte til å være organisert.
De aller fleste statlige selskapene har tariffavtaler og ordnede forhold.
Nylig ble blant annet sjåførene i Bring fast ansatt, etter tidligere å ha vært selvstendige. Men hos statlige underleverandører vil et slikt krav få stor betydning.
Mange godbiter
Vestre lover mange godbiter og varsler et linjeskifte fra regjeringen i fredagens eierskapsmelding.
– Meldingen skal innebære et grønnere og mer aktivt eierskap. Vi skal være en aktiv eier, og øker forventningene til selskapene.
Det er ikke snakk om noen «filleselskap». De 70 statlige selskapene representerer en tredjedel av Oslo Børs.
– Det er betydelige bedrifter som skaper store verdier. Det er helt klart at det har noe å si hva de gjør og at det viktig at vi som eier har tydelige forventninger, sier Vestre til FriFagbevegelse.
Han forventer at selskapene nå skal oppfordre alle egenansatte til å fagorganisere seg. Og lover at de skal følges opp med tanke på nettopp det. Og han mener helt klart at dette signalet burde kommet før. Vestre er også stolt over at regjeringen nå kommer med slike krav.
– Vi skal være helt klare og tydelige i forventningene. Så vil det bli fulgt opp i praksis i eierdialogen. Selskapene skal konkret redegjøre for hvordan de følger opp disse forventningene, sier Vestre.
Han presiserer at organisasjonsfriheten selvsagt ligger i bunn. Han bedyrer likevel at han sterkt vil oppfordre selskapene til organiserte ansatte og et partssamarbeid.
– Det gir høyere produktivitet. Det vil tjene bedriftene. Det er ikke uten grunn at NHO-direktør Ole Erik Almlid så sterkt predikerer det samme og med like stor entusiasme som meg, sier Jan Christian Vestre.
Mer pragmatisme
Vestre varsler nå et mer pragmatisk syn på statlig eierskap, til forskjell fra den forrige regjeringen som hadde et dogmatisk syn.
– Det kan gå opp og det kan gå ned. Forskjellen fra den forrige regjeringen er at vi har et mer positivt grunnsyn i forhold til det. Det står seg bedre hvis målet er å tjene landet vårt best mulig. Vi bereder grunnen for å ta større ansvar og en fortgang i omstillingen og ta hele landet i bruk, mener Vestre.
I det siste har det blitt en stor diskusjon knyttet til en sammenslåing av Flytoget og Vy, som begge er statlige selskap.
Meldingen sier etter det FriFagbevegelse erfarer ikke noe om dette. Det er imidlertid kjent at det er startet en prosess knyttet til dette spørsmålet, uten at det er konkludert.
– Det lønner seg
Nestleder i LO, Steinar Krogstad, mener høy organisasjonsgrad ikke bare er viktig for fagbevegelsen, men for hele den norske modellen.
– Det lønner seg å være fagorganisert, men det lønner seg jaggu meg for en bedrift å ha fagorganiserte ansatte også, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.
Han viser til forskning som slår fast at organiserte arbeidsplasser med tariffavtale gjør selskaper mer produktive.
– På godt norsk betyr det at det er svært lønnsomt for en bedrift å ha en stor og aktiv fagforening, poengterer han.
Ifølge LOs nestleder så har de fleste statlige selskapene høy organisasjonsgrad, tariffavtaler og ordnede forhold. Men kravene som regjeringens stiller i eierskapsmeldingen kan få stor betydning for de statlige selskapenes underleverandører.
– Det er viktig at de statlige selskapene også fremmer oppfordringen til organisering og tariffavtaler til sine underleverandører.
– Erfaringene er jo at lav organisasjonsgrad og useriøsitet er virkeligheten hos mange underleverandører. Det er bakgrunnen for at seriøsitetsmodellene innen bygg og anlegg har tak på ledd i underleverandørkjeden, sier Steinar Krogstad.
LO-nestlederen viser blant annet til at vi i det siste har fått mange avsløringer om forholdene i budbilbransjen hvor budfirmaene med Bring i spissen har benyttet både selvstendige sjåfører og budbilfirmaer med elendige vilkår.
– Økokrim har oppsummert problemene presist, når de sier budbilbransjen kjennetegnes med lav organisasjonsgrad, lave krav til etablering og kompetanse, sier Steinar Krogstad.
I meldingen legger regjeringen opp til økt moderasjon i lederlønningene. Ifølge E24 blir det betydelig høyere forventninger til moderasjon i statlige selskap. Da snakker vi om samlet godtgjørelse i form av lønn, bonuser og annen godtgjørelse.