JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om navn

Statssekretær Mette Gundersen klar for LO-jobb

Mette Gundersen (50) forlater regjeringsapparatet for å bli distriktssekretær for LO i Agder. Hun går dermed tilbake til røttene etter en lang politisk karriere.
NY JOBB: Tidligere statssekretær i Samferdselsdepartementet, Mette Gundersen, har fått jobb i LO.

NY JOBB: Tidligere statssekretær i Samferdselsdepartementet, Mette Gundersen, har fått jobb i LO.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Ansettelsen skjedde i sekretariatet i LO sist mandag. Hun får dermed det som heter avskjed i nåde i statsråd og forlater jobben som statssekretær i Samferdselsdepartementet.

Ringen er sluttet

På mange måter blir ringen sluttet for Mette Gundersen. Moren Lisbeth var historiens første kvinnelige forbundssekretær i Norsk Grafisk Forbund i 1991, og har en stor del av æren for at Gundersen organiserte seg i fagbevegelsen da hun var ung.

– Jeg fikk beskjed av mamma at hvis jeg fikk en jobb, måtte jeg organisere meg. Gjennom hennes engasjement som klubbleder for typografene i Fædrelandsvennen lærte jeg veldig mye om viktigheten av samhold på arbeidsplassen, sier Mette Gundersen til FriFagbevegelse.

Selv startet hun sin karriere som klubbleder og tillitsvalgt på Hotell Christian Quart i Kristiansand.

Gundersen er utdannet ved Høyskolen i Agder (statsvitenskap), Høgskulen i Volda (medievitenskap og journalistikk) og Næringsakademiet. I sitt godt voksne liv har hun beholdt medlemskapet i LO gjennom Handel og Kontor, i tillegg til at hun har gått LO-skolen.

– Jeg er godt skodd både praktisk og teoretisk til denne jobben, mener hun selv.

Hentet fra Fagbevegelsen

Det var nettopp fra fagbevegelsen hun i sin tid ble rekruttert til Arbeiderpartiet, hvor hun møtte i bystyret første gang i 1999.

I 2005 ble hun hentet inn som statssekretær i Kunnskapsdepartementet, hvor hun hadde Trond Giske som sjef.

Da hadde hun også rukket å møte et tresifret antall dager i Stortinget som vararepresentant mellom årene 2001 og 2005.

I 2007 ble hun varaordfører i Kristiansand, et verv hun hadde i fire år. Siden er det blant annet blitt åtte år som nestleder i KS-styret, før hun ble statssekretær i Samferdselsdepartementet 14. oktober i fjor.

Når vi spør henne om hvorfor hun søkte jobben nettopp som distriktssekretær i LO, svarer hun:

– Det er en helt fantastisk jobb hvor du kan kombinere både engasjementet for fagbevegelsen og det politiske. Du kan jobbe både organisatorisk og politisk. Det er bare en av den type jobber på Sørlandet. Sjansen bød seg nå eller aldri, sier Mette Gundersen.

Samtidig roser hun sin forgjenger opp i skyene.

– Agnes (Norgaard) har gjort en formidabel jobb, poengterer hun.

Hjemlige trakter

Etter et år som ukependler til Oslo, blir arbeidshverdagen nå på hjemlige trakter i Kristiansand.

Det er opp til karantenenemnda å bestemme når hun kan tiltre.

– Det har vært fantastisk å være pendler for å jobbe for regjeringen i et år. Men ingen steder er som hjemme, sier hun.

Der kan hun også være tettere på familien, med to egne barn, fire bonusbarn og en ektemann.

Store utfordringer

Nettopp på Sørlandet er det utfordringer å ta fatt i for den påtroppende distriktssekretæren. Blant annet i forhold til levekår og få flere kvinner inn i hele og fulle stillinger, er saker det blir viktig å holde fanen høyt på.

– Det skjer også mye innenfor næringsutvikling, med havvind, det grønne skiftet, stor satsing på batteri. Dette er LO en støttespiller for og følger opp på en veldig god måte. Det blir et bredt spekter av saker å jobbe med, sier Mette Gundersen.

Mye er endret

Mye har endret seg i LO siden moren var forbundssekretær i Grafisk og hun selv var tillitsvalgt i hotell- og restaurantforbundet. De to forbundene eksisterer heller ikke lenger – begge er tatt inn i Fellesforbundet. LO har vokst til nesten en million medlemmer, og blitt en stor og robust organisasjon.

– LO fremstår som en moderne og viktig aktør på mange plan, og våger å være i endring. Det blir ekstra spennende å få være en del av det store laget, sier hun.

Annonse
Annonse