JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tips i serveringsbransjen:

Steinar og kollegene protesterte da Color Line brukte tipsen til å dekke arbeidsgiveravgift. Nå får de pengene tilbake

Sjømannsforbundet og LO truet med rettssak. Nå får bartender Steinar og kollegene tipspenger tilbake fra Color Line.
SEIER: Bartender Steinar Gundersen og de andre cateringansatte i Color Line har klart å stanse arbeidsgiverens urettmessige trekk av tipspengene de får av gjestene.

SEIER: Bartender Steinar Gundersen og de andre cateringansatte i Color Line har klart å stanse arbeidsgiverens urettmessige trekk av tipspengene de får av gjestene.

Privat

tri@lomedia.no

Steinar Gundersen er bartender på Kiel-fergen Color Magic. En viktig del av lønnen hans er tipsen han får av fornøyde gjester. Men siden de nye tipsregler kom 1. januar 2019, har selskapet konfiskert deler av tipsen for å betale arbeidsgiveravgift av tipspengene.

– Vi synes dette var veldig urettferdig og har vært uenig med Color Line fra dag en, sier Gundersen til Maritim Logg.

En regelendring fra nyttår gjort at den ansatte ikke skal rapportere inn tipspenger, men at bedriften får dette ansvaret. Da har mange bedrifter benyttet anledningen til å legge beslag på deler av tipspengene.

p

Uenighetsprotokoll

Straks selskapet begynte å legge beslag på deler av tipspengene, reagerte de tillitsvalgte for Norsk sjømannsforbund i Color Line:

– Jeg er svært uenig i måten Color Line har tolket regelverket på. Allerede 18. Januar 2019 ble det skrevet uenighetsprotokoll der vi mener arbeidsgiver skal stå for arbeidsgiveravgiften, sier hovedtillitsvalgt i Color Line, Erina Bryn Kjær.

Color Line på sin side mente at de ikke gjorde noe ulovlig ved å trekke 12,36 prosent av de ansattes tipspenger for å betale den ekstra arbeidsgiveravgiften det medfører når tips regnes som lønn.

Både LO og Sjømannsforbundet var sterkt uenig med Color Lines praksis så de sendte søksmål mot rederiet i september. Der krevde de blant annet at Color Line skulle stanse dette trekket for arbeidsgiveravgift. LOs advokater krevde hele summen som er blitt trukket i denne forbindelsen, siden 1. januar, tilbakebetalt for alle medlemmer som er berørt.

De ansatte vant fram

Søksmålet har gitt resultater. I et brev fra Bahr Advokatfirma, Color Lines advokater, skriver de: «Til tross for at Color Line ikke deler LOs faktiske eller rettslige vurderinger, anser Color Line det ikke hensiktsmessig eller ønskelig å ha en rettslig tvist med sine ansatte nå. Derfor vil det fra og med utbetalingen i november ikke gjøres trekk med 12,36 % i tipsen som fordeles blant de ansatte. Tilbakebetaling av allerede foretatt trekk i tips vil også skje på lønnsutbetalingen i november for medlemmene av Norsk Sjømannsforbund.»

Kun en delseier

– Dette var utrolig gode nyheter, veldig bra og positivt av Color Line å etterkomme våre ønsker, sier en lettet Steinar Gundersen.

Men han understreker at dette kun er en delseier. For fremdeles får ikke de cateringansatte trygderettigheter slik som pensjon, sykepenger og feriepenger av tipspengene de skatter av. Dette fordi Color Line ikke melder inn tipspenger slik de skal, mener Gundersen.

LOs advokater og Sjømannsforbundet har krevd en redegjørelse for hvorfor det er slik.

– Det nye lovverket er problematisk. Når loven blir tolket så forskjellig fra bedrift til bedrift så kan vi ikke være fornøyd slik den står i dag. Noen bedrifter betaler arbeidsgiveravgift, andre ikke. Noen ansatte får trygderettigheter av tipspenger, andre ikke, sier Gundersen.

– Vi er alle glade for denne seieren, jeg er fornøyd med at Color Line velger å tilbakebetale trukket arbeidsgiveravgift. Men fortsatt er det flere spørsmål vi må få en avklaring på. Color Line redegjør ikke for om de har tenkt å innraportere tips til NAV, slik at det blir med i sykepengegrunnlaget. Det kommer heller ikke frem om vi får andre trygderettigheter på tipsen. Nå når prosessen er startet juridisk blir dette noe vi jobber videre med sammen med Sjømannsforbundet og LO juridisk. Det blir også spennende å se hva utfallet blir av Fellesforbundet sitt varsel om søksmål til Hotell Bristol, sier Erina Bryn Kjær.

Utydelige regler

– Lovverket er så utydelig at det er forskjellige praksis i hele bransjen. Hvem er det som egentlig holder de ansatte for narr? Er det finansministeren og lovverket eller er det bedriftene, spør Color Fantasy-servitøren Kim Mathisen.

Utydeligheten startet da finansministeren skrev i et innlegg at «dette er et spørsmål om arbeidsgivers rett til å bestemme over slike inntekter, og at dette må avgjøres på bakgrunn av privatrettslige forhold og vil bero på hvor langt arbeidsgivers styringsrett går i det konkrete tilfellet».

– Reglene er ikke utydelige

Statssekretær i finansdepartementet, Jørgen Nesje (Frp), er ikke enig i at reglene er utydelige.

– Plikter knyttet til skatteplikt, rapporteringsplikt og arbeidsgiveravgift for tips er blitt avklart gjennom denne endringen. Det er ingen tvil om at tips den ansatte mottar er skattepliktig inntekt. Det nye fra 2019 er at arbeidsgiver er pålagt en generell plikt til å rapportere inn og betale arbeidsgiveravgift av tips, på samme måte som for annen lønn. Tips som er innrapportert som lønn, gir grunnlag for å opptjene rettigheter til trygdeytelser, har Nesje sagt i en tidligere reportasje i Frifagbevegelse.

Ingen kommentar

Kommunikasjonssjef i Color Line, Helge Otto Mathisen, bekrefter at de har mottatt prosessvarsel fra LO i henhold til tvisteloven. Han melder at Color Line er i dialog med LO og vil svare på alle spørsmål som LO stiller. Han ønsker ikke å kommentere denne saken i media på nåværende tidspunkt.

p

Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse