JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Støre advarer regjeringen mot soloshow

Arbeiderpartiet vil ha mer kommunikasjon med regjeringen om inngripende tiltak. Helseministeren stenger ikke døra.
Ap-leder Jonas Gahr Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre

Terje Bendiksby / NTB scanpix

helge@lomedia.no

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det ikke kan være slik at all kommunikasjon om de mest inngripende krisetiltakene etter andre verdenskrig utelukkende skal foregå på en pressekonferanse, og kun med regjeringsmedlemmer til stede.

Daglig har regjeringen pressekonferanser hvor de snakker om kompenserende tiltak, andre tiltak og stoda i forhold til korona-pandemien. Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol og Ap-leder Jonas Gahr Støre, må som resten av befolkningen følge med på denne pressekonferansen for å holde seg oppdatert.

Det vil de ha en slutt på. Nå krever de å få være med å debattere tiltakene i Stortinget.

Viktig med debatt

– Det er viktig å gi en informasjon fra helsemyndigheten til folket. Men det er også viktig at vi har en debatt om strategien i dette og konsekvensen av denne krisen. Konsekvensen er enorm ute i samfunnet. Vi er på vei mot en halv million arbeidsledige. Vi har stått sammen i dugnaden og den kraftfulle nedstengningen av landet etter at smitten traff oss. Nå er det sagt at det er kontroll over viruset og det er startet en exitstrategi. Da er det naturlig at dette diskuteres bredere i Stortinget, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

– Det er nedsatt en granskningskommisjon. Den skal jobbe i et år, men det kan ikke stenge debatten om de valgene vi nå tar. Regjeringen tar valg basert på innspill fra folkehelsemyndighetene. Det er klokt. Men vi vet også at folkehelsemyndighetene har kommet med råd som regjeringen ikke har fulgt. Regjeringen har tatt sine egne valg, sier Støre.

– Selvsagt skal vi ha debatt, også politisk debatt. Og når det gjelder etterpåklokskap, mener jeg at det faktisk er en god idé å trekke lærdom av hvordan man var forberedt. For vi kommer til å møte pandemier igjen. Og dette var en varslet krise. Stortingsmeldingen fra 2013 som oppsummerte svineinfluensaen sa at en slik pandemi kunne komme i løpet av de neste ti årene, poengterer Ap-lederen.

Den kom etter bare sju år.

Er ikke kritikk

Både Støre og helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol, mener det er underlig at dette oppfattes som en kritikk av regjeringen.

– Å lære av feil er en kontinuerlig prosess. Å avvise dette med å si at granskningskommisjonen skal se på dette, holder ikke vann. Vi skal ha tilpasninger i samfunnet i halvannet år framover. Derfor må vi ha en åpen og levende debatt rundt det faglige beslutningsgrunnlaget som regjeringen legger til grunn før beslutningene tas, ikke etter slik som har skjedd til nå, mener Ingvild Kjerkol.

– Vi har innført smitteverntiltak som kan gjøre mer skade enn pandemien. Det må være legitimt å by opp til en diskusjon om veien videre, mener Kjerkol.

Hun mener for eksempel at det må innføres lokale tilpasninger der det er kritisk, men mindre inngripende tiltak der smitten har vært vesentlig mindre. Hun påpeker at også den store ledigheten kan være sykeliggjørende.

– Å spørre en regjering om veien videre etter at landet har vært stengt ned i sju uker, er ikke grove angrep. Det er Stortingets rett og plikt. Det må vi legge til grunn for veien videre. Alle land diskuterer nå hvordan de skal opprette et snev av normalitet i en situasjon der det vil være smitte i samfunnet i opptil halvannet år framover, skyter Jonas Gahr Støre inn.

Hva mener Ap?

Helseminister Bent Høie mener definitivt at Arbeiderpartiet skal få lov til å ha meninger.

– Men det skulle vært interessant å vite hva de mener. Det er vanskelig å forstå om de egentlig har en annen strategi eller en annen plan, eller om de bare ønsker å stille spørsmål ved regjeringens handling. Det siste er fullt ut legitimt, og en diskusjon jeg gjerne deltar i. Om de stiller kritiske spørsmål om hva som ligger bak beslutningene, har jeg ingen grunn til å reagere på det. Men hvis de hadde ment at vi burde hatt en annen strategi, hadde det vært interessant å vite hva det gikk ut på, sier Bent Høie til FriFagbevegelse.

– Jeg har ingenting imot diskusjon, men man må også tåle at når man inviterer til diskusjon, får man svar tilbake. Og angrepet fra Ap sist tirsdag handlet ikke om veien videre, det handlet om det som var gjort 12. mars. Når man skal diskutere veien videre, må man helt klart ha en åpen og god diskusjon om det også, og det har vi. Jeg opplever egentlig at det er bred tilslutning til både strategien og planen til regjeringen. Jeg oppfatter heller ikke at noen har levert en alternativ strategi som er godt begrunnet. Men hvis man kommer opp med det, deltar jeg gjerne i en diskusjon om det, sier Bent Høie.

– Alle tiltakene vi innfører med tanke på smittevern, har også negative konsekvenser. Det er nettopp de avveiningene vi gjør hver gang vi også diskuterer hvilke tiltak vi skal lette på. Derfor har vi sagt at vi prioriterer barn og unge og arbeidsplasser først, for det er de tiltakene som har de negative konsekvensene for samfunnet vårt, sier Bent Høie.

Warning
Annonse
Annonse