JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jonas Gahr Støre i Mo i Rana:

Det koker i Nord-Norge: Her er Støres tre oppløftende meldinger til nordlendingene

Jonas Gahr Støre gikk til angrep på regjeringens sentraliseringspolitikk. Samtidig kommer han med tre punkter som Arbeiderpartiet vil bedre.
Ordførerkandidat Geir Waage sammen med jonas Gahr Støre og Tor-Arne Strøm fra Fellesforbundet.

Ordførerkandidat Geir Waage sammen med jonas Gahr Støre og Tor-Arne Strøm fra Fellesforbundet.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomeda.no

Jonas Gahr Støre tar Nord-Norge på fire dager. Tirsdag startet han dagen i Mo i Rana der han deltok på et folkemøte på torget. Der gikk han til angrep på regjeringens sentraliseringspolitikk, som han mener nedprioriterer Nord-Norge.

Ap-lederen mener regjeringens politikk på flere områder rammer utviklingen i den nordlige halvdelen av Norge.

p

– Dette gjelder over hele landet, men også her i Mo i Rana. Jeg er veldig urolig over den opplevelsen mange i nord har. De blir overkjørt. Det er en politikk basert på tvang og kutt, mener Jonas Gahr Støre.

Her er de tre budskapene han fremførte i Mo i Rana:

1. Folket skal bli hørt i regionreformen

Han viser til tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark, lite satsing på infrastruktur, store mangler i gjennomføringen av politireformen og manglende investeringer som argumenter for det.

– Regjeringen bruker tvang når Troms og Finnmark blir sammenslått. Kommer vi i regjering etter valget i 2021, skal vi lytte til hva de folkevalgte mener om dette, Dersom flertallet i det nye fylket vil ut av sammenslåingen i 2021, går Arbeiderpartiet inn for å oppheve den, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

2. Nord-Norge-banen må opp på agendaen

Regjeringens utredning av Nord-Norgebanen leser han som en skrinlegging av prosjektet.

– Vår holdning er åpen og positiv. Vi må tenke nytt rundt transport og kommunikasjon i nord. Vi skal derfor ta et initiativ til en grundigere utredning i neste NTP-periode, sier Jonas Gahr Støre.

3. Politiet skal gjenreises

Støre står på at det nå er riktig å gi tydelig beskjed om at Arbeiderpartiet ikke kan stille seg bak politireformen slik den nå blir gjennomført.

– 90 prosent av de politiansatte oppgir at tilgjengeligheten for publikum til politiet har blitt dårligere, eller som før. Nærpolitireformen er underfinansiert og politiets brede samfunnsoppdrag lider. Kapasiteten for etterforskning er sprengt, og bemanningen er for svak flere steder. På punkt etter punkt svikter gjennomføringen, mener Støre.

(Saken fortsetter under bildet)

Jonas Gahr Støre på torget i Mo i Rana.

Jonas Gahr Støre på torget i Mo i Rana.

Helge Rønning Birkelund

Klimavalgkamp

Ap-lederen bringer også klimakampen inn i årets lokalvalg. Derfor la han sitt første besøk til industriparken i Mo i Rana. Her er det store målsetninger.

– Det er på arbeidsplassene og i hjemmet vi kan gjøre en innsats alle sammen. Men da må vi ha politikere i kommunene som går foran. Vi skal ha en ambisjon for å levere klimakutt der vi får innflytelse overfor klima, sier Jonas Gahr Støre.

Han benekter at han er på frierferd.

p

– Jeg gjør det jeg gjør hele året. Nå ser jeg på industrien sammen med ordføreren i Mo i Rana. Her er det store muligheter for ny industri. Og høre ordføreren snakke om det er veldig viktig, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

– Men i en valgkamp er jeg også opptatt av at dette kan bli en kommune som også kan ta i mot denne industrien, og hva det bringer med seg.

– Det er veldig fint å se at det er så bra liv her i industriparken. Her er det historie og tradisjon, men også en veldig stor fornyelse og omstilling. Det er spennende å se. Det kommer ny industri fordi det er dyktige fagfolk her, sier Jonas Gahr Støre.

– Vi har ambisjon om at vi skal bli landets fornybar industri-hovedstad, og det har vi kommet langt på veg til. Det grønne skiftet og det vi skal leve av i framtiden har vi allerede lagt et godt grunnlag for her i industriparken. Det er mye resirkuleringen og det grønne skiftet i praksis.

Støre besøker senere Mosjøen, Sandnessjøen og Dønna, før han reiser videre nordover til Bodø.

Annonse
Annonse