LIKE MULIGHETER: Skolehverdagen må gi barna like muligheter til å utvikle nye ferdigheter og til å vokse som individer, skriver Tonje Tovik.
colourbox.com
Debatt:
«Store helsereformer har tidligere gitt gode resultater og gir god grunn til å innføre skolemåltidet»
Barna er alltid uskyldige i forskjellene de opplever. Derfor er det vår plikt å jobbe fram gode løsninger som er rause og inkluderende så alle får delta, skriver Tonje Tovik.
Snart er skoleferien over og de fleste barn og unge i landet starter på skolen denne og neste uke. For mange blir det et møte med kjente og ukjente utfordringer nå når hverdagen starter opp igjen.
Veldig mange har kost seg med ferie og spennende opplevelser sammen med venner og familie, men mange barn og unge får ikke den muligheten. Det kan være mange grunner til det, men ofte er det økonomi, helse, rus og familiesituasjon som gjør at mange ikke har en god sommerferie. Det er trist og urettferdig at ikke alle barn og unge får like muligheter til en god sommer, at det finnes så mange som ikke har morsomme ting å fortelle fra ferien sin. Det er på bakgrunn av dette Framfylkingen ønsker å belyse to saker som opptar oss.
Fritid er en viktig del av vår kultur og barna må gis muligheter til god fritid, uavhengig av hvordan situasjonen til de foresatte er. Alle barn fortjener og trenger gode opplevelser i fritida si.
ph
Vi mener den beste måten å få til dette, er overordna universelle ordninger slik at ingen blir avhengig av veldedighet for å få tilgang til fritidsaktiviteter. I dag er det urettferdige forskjeller på hvem som får delta i fritidsaktiviteter, noe som bidrar til utenforskap for mange barn og unge. At alle barn og unge skal ha rett på minst en ukentlig aktivitet, ønsker mange organisasjoner å bidra til.
Kommunene må også kartlegge behovene hos sine innbyggere, og ta ansvar for at det finnes gode alternativer utover det det frivillige lag og foreninger kan bistå med. Framfylkingen har mange frivillige som sørger for mangfoldige tilbud lokalt og nasjonalt, og vi ønsker alle velkommen i våre aktiviteter. For å gjøre tilbudene våre best tilgjengelige for alle, har Framfylkingen derfor en medlemskontingent som er den laveste en organisasjon er pålagt å ha, femti kroner i året. Gjennom våre lokallag og alle våre frivillige, håper vi å kunne gjøre en forskjell for de som ønsker å være med.
Skolen er universell fordi alle er pålagt offentlig skolegang, derfor bruker barn og ungdom veldig mye av sin i oppvekst der, på skolen. Nettopp derfor er det viktig at skolehverdagen gir barna like muligheter til å utvikle nye ferdigheter og til å vokse som individer. Utenforskap kan oppstå når barna ikke får tilrettelagt undervisningen etter sitt behov. For å ha oversikt og gi nødvendig oppfølging, mener Framfylkingen at skolene må styrkes med gode lærerressurser som kan ivareta alle faglige behov. Vi mener også at skolehverdagen bør legges opp slik at lekser i stor grad gjøres på skolen, da har alle bedre forutsetninger for å holde faglig følge. Andre grep som kan tas handler ikke om det skolefaglige, men om helse.
ph
Skolemåltid gir barn og unge bedre muligheter til å holde energien oppe og mestre gjennom hele skoledagen. I dag er det alt for mange som spiser dårlig eller ingen mat, dette burde være en enkel sak å rette opp i, alle er jo på skolen uavhengig av bakgrunn og familiesituasjon. Det er et ansvar kommunene må ta på seg. En riktig fordeling av statlige midler til kommune og skole gir den muligheten. Store og gode helsereformer har tidligere gitt gode resultater og gir god grunn til å innføre skolemåltidet.
Disse sakene er det mange politikere og partier som er opptatt av. Vi ser en økende interesse blant flere av partiene til å ta tak i utfordringene og finne gode løsninger. I Framfylkingen har vi tro på at dette er mer en tomme ord og at vi er på vei mot en mer rettferdig skole for alle. Framfylkingen oppfordrer derfor alle til å stemme på de politikerne som vil sette i gang disse tiltakene i skolen.
Barna er alltid uskyldige i forskjellene de opplever og derfor er det vår plikt å jobbe fram gode løsninger som er rause og inkluderende så alle får delta. Dette mener vi er viktig for å utjevne forskjeller, demme opp for utenforskap og skape tryggere og bedre rammer for de yngste og mest sårbare innbyggerne våre.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen
Nå får heismontørene et særlig vern mot arbeid med helsefarlig støv
STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.
Paul S. Amundsen