Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum på sin første pressekonferanse under regjeringsforhandlingene-
Helge Rønning Birkelund
Ny regjering
Støre og Vedum varsler en mer aktiv stat og et taktskifte i industripolitikken
De to regjeringspartnerne vil ikke sitte å vente på at det private skal investere og komme med ny teknologi. Nå skal staten ta en viktigere rolle.
helge@lomedia.no
HURDAL: Det lød nok som musikk i manges ører i LO at industri- og næringspolitikk var det første temaet som ble «lekket» fra de ellers så hemmelige regjeringsforhandlingene.
Det var mindre musikk i ørene til journalistene som hadde møtt opp. De syntes det var lite konkret som kom ut av de 19 minuttene pressetreffet varte, før regnet jaget alle inn igjen.
– Det vi hører i norsk næringsliv er at de etterlyser en mer aktiv stat, som stiller opp og stiller krav og har tydelige mål, sa Jonas Gahr Støre.
Bakgrunn: Støre lover en egen «Norgesmodell» hvis han blir statsminister
I realiteten varslet han og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum en helt ny retning i næringspolitikken. Staten må ta sitt ansvar for å komme i gang med nye satsinger, og det skjer ikke uten et samarbeid mellom det offentlige og private, mener de to som skal lose en regjeringsplattform i land.
Staten må føre en politikk der man avlaster risiko for å komme i gang med ny teknologi, eller går inn i eierskapsposisjoner for å komme i gang med nye satsinger. Blant annet i forhold til naturressurser.
– Det grønne skiftet krever mer enn at markedet er der. Vi må få flere i arbeid og løfte kompetansen. Ny teknologi kan for den enkelte koste dyrt, men hvis staten stiller opp kan det gi større muligheter, mener Støre.
Aktuelt: Lysbakken klar for omkamper i Stortinget: – Kan gjøre vondt for Ap og Sp
Gravlegger Ernas industripolitikk
Også LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener vi er helt avhengig av en mer aktiv industri- og næringspolitikk, skal vi få til den grønn omstillingen.
– Vi har alle forutsetningene for å lykkes. Vi har fagarbeidere i verdensklasse og sterke industrielle kompetansemiljøer, og vi har god tilgang på fornybar kraft. Og nå får vi også en etterlengtet aktiv næringspolitikk med en aktiv stat, sier hun til FriFagbevegelse.
Hun har en klar tolkning av det som ble presentert utenfor Hurdalsjøen hotell. Hun er glad for signalene, og ser fram til en mer konkret politikk på området.
– Staten må etablere eller kjøpe seg inn i utvalgte selskaper på felt med strategisk interesse for Norge, sier LO-lederen. Og peker konkret på mineraler, helseindustrien og hydrogen som næringer hvor staten bør ta en større rolle.
LO-lederen mener at industri- og næringspolitikk er et av de områdene en ny regjering kommer til å skille seg mest ut fra den avtroppende regjeringen.
– Høyre-regjeringen har stort sett vært opptatt av å selge ut norske selskaper og virksomheter. Jonas og Trygve gravlegger nå Erna Solbergs passive industripolitikk, og bytter det ut med en aktiv, fremtidsrettet næringspolitikk, sier Følsvik.
Mye delt: Alenemamma «Emilie» måtte kaste opp før hun klarte å åpne brevet fra Nav
Har ventet i åtte år
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har ventet på disse signalene i åtte år med den borgerlige regjeringen.
– Det er et godt signal at regjeringen vil bruke staten aktivt sammen med de private for å bygge industri, skape arbeidsplasser og kutte utslipp. Det er dette vi har etterlyst gjennom åtte år med Erna Solberg. Vi har tatt til orde for dette lenge, en nasjonal forankring av strategiske satsinger, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.
Både NHO og LO var fornøyde med signalene som kom fra regjeringsforhandlingene, om en mer aktiv stat i industrien. (t.v. NHO-sjef Ole Erik Almlid, t.h. LO-leder Peggy Hessen Følsvik)
Leif Martin Kirknes
Fem tiltak fra NHO
NHOs administrerende direktør, Ole Erik Almlid, synes også dette er lovende signaler fra den påtroppende regjeringen.
– Det høres ut til å være på linje med hovedkonklusjonene i NHO og LO sin Energi- og industripolitiske plattform og NHO sin siste rapport om grønn energiomstilling. Samtidig vil vi advare mot at et sterkere statlig eierskap er hovedløsningen på det grønne skiftet. Det må stimuleres til at bedriftene er løsningen, sier Ole Erik Almlid til FriFagbevegelse.
Han mener norske politikere nå må ta flere aktive grep for at industribedriftene våre kan ta og holde posisjoner i den globale konkurransen; innenfor blant annet havvind, batterier, grønt hydrogen, kraftsystemer og maritim sektor.
– Vår analyse tydeliggjør særlig fem tiltak som norske myndigheter bør gjennomføre, og som gjelder i større eller mindre grad for alle de grønne verdikjedene. Vi må konkretisere strategi og ambisjoner med tydelig tidsplan for de ulike verdikjedene og føre en aktiv europapolitikk, og sikre like rammevilkår med andre europeiske land. Vi må øke omfanget av statlig finansiell støtte og risikoavlastning. I tillegg må vi øke tempoet i offentlige prosesser og behandlinger. Og legge til rette for å tiltrekke og bygge opp nødvendig kompetanse, sier Ole Erik Almlid.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox