JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny regjering

Støre og Vedum varsler en mer aktiv stat og et taktskifte i industripolitikken

De to regjeringspartnerne vil ikke sitte å vente på at det private skal investere og komme med ny teknologi. Nå skal staten ta en viktigere rolle.
Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum på sin første pressekonferanse under regjeringsforhandlingene-

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum på sin første pressekonferanse under regjeringsforhandlingene-

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

HURDAL: Det lød nok som musikk i manges ører i LO at industri- og næringspolitikk var det første temaet som ble «lekket» fra de ellers så hemmelige regjeringsforhandlingene.

Det var mindre musikk i ørene til journalistene som hadde møtt opp. De syntes det var lite konkret som kom ut av de 19 minuttene pressetreffet varte, før regnet jaget alle inn igjen.

– Det vi hører i norsk næringsliv er at de etterlyser en mer aktiv stat, som stiller opp og stiller krav og har tydelige mål, sa Jonas Gahr Støre.

Bakgrunn: Støre lover en egen «Norgesmodell» hvis han blir statsminister

I realiteten varslet han og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum en helt ny retning i næringspolitikken. Staten må ta sitt ansvar for å komme i gang med nye satsinger, og det skjer ikke uten et samarbeid mellom det offentlige og private, mener de to som skal lose en regjeringsplattform i land.

Staten må føre en politikk der man avlaster risiko for å komme i gang med ny teknologi, eller går inn i eierskapsposisjoner for å komme i gang med nye satsinger. Blant annet i forhold til naturressurser.

– Det grønne skiftet krever mer enn at markedet er der. Vi må få flere i arbeid og løfte kompetansen. Ny teknologi kan for den enkelte koste dyrt, men hvis staten stiller opp kan det gi større muligheter, mener Støre.

Aktuelt: Lysbakken klar for omkamper i Stortinget: – Kan gjøre vondt for Ap og Sp

Gravlegger Ernas industripolitikk

Også LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener vi er helt avhengig av en mer aktiv industri- og næringspolitikk, skal vi få til den grønn omstillingen.

– Vi har alle forutsetningene for å lykkes. Vi har fagarbeidere i verdensklasse og sterke industrielle kompetansemiljøer, og vi har god tilgang på fornybar kraft. Og nå får vi også en etterlengtet aktiv næringspolitikk med en aktiv stat, sier hun til FriFagbevegelse.

Hun har en klar tolkning av det som ble presentert utenfor Hurdalsjøen hotell. Hun er glad for signalene, og ser fram til en mer konkret politikk på området.

– Staten må etablere eller kjøpe seg inn i utvalgte selskaper på felt med strategisk interesse for Norge, sier LO-lederen. Og peker konkret på mineraler, helseindustrien og hydrogen som næringer hvor staten bør ta en større rolle.

LO-lederen mener at industri- og næringspolitikk er et av de områdene en ny regjering kommer til å skille seg mest ut fra den avtroppende regjeringen.

– Høyre-regjeringen har stort sett vært opptatt av å selge ut norske selskaper og virksomheter. Jonas og Trygve gravlegger nå Erna Solbergs passive industripolitikk, og bytter det ut med en aktiv, fremtidsrettet næringspolitikk, sier Følsvik.

Mye delt: Alenemamma «Emilie» måtte kaste opp før hun klarte å åpne brevet fra Nav

Har ventet i åtte år

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har ventet på disse signalene i åtte år med den borgerlige regjeringen.

– Det er et godt signal at regjeringen vil bruke staten aktivt sammen med de private for å bygge industri, skape arbeidsplasser og kutte utslipp. Det er dette vi har etterlyst gjennom åtte år med Erna Solberg. Vi har tatt til orde for dette lenge, en nasjonal forankring av strategiske satsinger, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Både NHO og LO var fornøyde med signalene som kom fra regjeringsforhandlingene, om en mer aktiv stat i industrien. (t.v. NHO-sjef Ole Erik Almlid, t.h. LO-leder Peggy Hessen Følsvik)

Både NHO og LO var fornøyde med signalene som kom fra regjeringsforhandlingene, om en mer aktiv stat i industrien. (t.v. NHO-sjef Ole Erik Almlid, t.h. LO-leder Peggy Hessen Følsvik)

Leif Martin Kirknes

Fem tiltak fra NHO

NHOs administrerende direktør, Ole Erik Almlid, synes også dette er lovende signaler fra den påtroppende regjeringen.

– Det høres ut til å være på linje med hovedkonklusjonene i NHO og LO sin Energi- og industripolitiske plattform og NHO sin siste rapport om grønn energiomstilling. Samtidig vil vi advare mot at et sterkere statlig eierskap er hovedløsningen på det grønne skiftet. Det må stimuleres til at bedriftene er løsningen, sier Ole Erik Almlid til FriFagbevegelse.

Han mener norske politikere nå må ta flere aktive grep for at industribedriftene våre kan ta og holde posisjoner i den globale konkurransen; innenfor blant annet havvind, batterier, grønt hydrogen, kraftsystemer og maritim sektor.

– Vår analyse tydeliggjør særlig fem tiltak som norske myndigheter bør gjennomføre, og som gjelder i større eller mindre grad for alle de grønne verdikjedene. Vi må konkretisere strategi og ambisjoner med tydelig tidsplan for de ulike verdikjedene og føre en aktiv europapolitikk, og sikre like rammevilkår med andre europeiske land. Vi må øke omfanget av statlig finansiell støtte og risikoavlastning. I tillegg må vi øke tempoet i offentlige prosesser og behandlinger. Og legge til rette for å tiltrekke og bygge opp nødvendig kompetanse, sier Ole Erik Almlid.

Warning
Annonse
Annonse