JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Helge Rønning Birkelund

Støre om Sp-angrep: – Vi er konkurrenter, men ikke motstandere

Jonas Gahr Støre vil unngå munnhuggeri med Senterpartiet. Selv starter han valgkampen på familiegården i Trøndelag.


29.07.2021
10:00
29.07.2021 10:00

helge@lomedia.no

Jonas Gahr Støre kan få sin store politiske triumf 13. september, hvis han vipper Erna Solberg av tronen som statsminister. Alternativet kan bli en politisk sorti uten å ha fått oppleve å være statsminister.

Selv sier han at man skal elske skjebnen.

– Jeg er veldig motivert, men også veldig spent. Meg skal det alltid gå bra med. Valget er viktigst for alle de som er avhengig av en ny retning for landet. Nå er det vanlige folks tur. Vi trenger å prioritere på en annen måte. At en valgseier vil bety mye for mange i hverdagen og at vi kan komme i gang med en ny politikk, er det viktigste for meg, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

47 dager før valget har de rødgrønne et stort forsprang på dagens regjeringspartier. På samme tid for fire år siden lå det også an til en klar rødgrønn seier.

– Det minner oss om at det er grenser for hva tallene på målinger kan si til oss. Men jeg har en bedre følelse for et skifte nå enn for fire år siden, selv om vi da hadde enda høyere målinger, svarer Jonas Gahr Støre.

Ap-lederen mener grunnen til det er at venstresidens saker engasjerer folk mer enn for fire år siden. Dette kom blant annet fram i en velgerundersøkelse i vår, der folk svarer at sosial ulikhet er deres viktigste sak foran valget i høst.

– Forskjellene har økt. Utfordringen med å skaffe ungdom arbeid er stor. Folk er opptatt av kapasiteten i helse- og omsorgssektoren og klimaendringene som er så store. Vi har et tydeligere prosjekt, som svarer bedre på vår tids store oppgaver, mener han.

Det gjør at han ser mer fram til denne valgkampen, og tror også det vil styrke den rødgrønne siden når valgkampen nå kommer i gang for alvor.

Konkurrent, ikke motstander

Valgets tredje statsministerkandidat, Trygve Slagsvold Vedum, har startet valgkampen med et angrep på sin mulige samarbeidspartner Ap. Det er en strategi Ap-lederen ikke vil følge opp.

– I politikken er vi alle konkurrenter, sier Støre.

– Men vi må skille mellom konkurrenter og motstandere. Målet er felles for begge «konkurrentene». Motstanderen er den samme for oss begge, framholder han.

– I dag er det Høyre og Frp som styrer politikken. Vi ønsker begge at det skal ta slutt. Jeg er trygg på at de tre rødgrønne partiene er enige om hovedretningen. Vi vil ha et mer rettferdig samfunn der flere kommer i jobb, fellesskapet stiller opp med gode velferdstjenester og hvor vi sammen gjennomfører en rettferdig klimaomstilling. Så kan jeg kan komme med en lang liste med saker hvor vi og Sp ser ulikt på ting, og som velgerne kan ta stilling til. Men det viktigste for meg er å tydeliggjøre forskjellene mellom vår side og høyresiden, sier Jonas Gahr Støre.

Svarer om politireformen

En av sakene Senterpartiet har flagget uenighet om er politireformen. Det mener Støre er et bomskudd.

– Det er regjeringen som har kjørt politireformen bort fra målet om å ha et bedre organisert politi, økte ressurser og kampen mot ny kriminalitet. Vi startet dette arbeidet etter 22. juli 2011. Sju ulike Frp-statsråder har ikke fulgt opp kjernen i reformen, som har blitt et stort byråkrati i direktoratet og lar lensmannskontor stå ubemannet.

Støre mener Senterpartiet aldri har vært noen pådriver for mer forandring. Målet hans er å sørge for større ressurser til politiet. Han vil ha et synlig og nærværende politi, samt reversere kuttet av skoleplasser på Politihøgskolen. Og satse mer på etterforskning både av kriminalitet og ekstremisme på nett uten å kutte på forebygging og arbeidet i nærmiljøet.

– Men vi kommer fortsatt til å gå inn for å gjøre endringer på hvordan politiet jobber, ikke tviholde på gamle organiseringer, poengterer han.

Penger til sykehusene

En annen sak med uenighet er sykehusdriften.

– Her er det mer snakk om nyanser. Vi er for at staten skal eie sykehusene. Vi er mot at privatisering skal føre til at lommeboka avgjør om du får hjelp. Vi vil ha et sykehusvesen med kvalitet og tilgjengelighet for hele landet. Og vi er villig til å finansiere det. Senterpartiet har ofte støttet lokale aksjoner rundt om i landet. Men har ikke alltid hatt penger til det i sine budsjetter, hevder Jonas Gahr Støre.

Høstens valg vil Støre vinne sammen med fagbevegelsen. Han skal ut i valgkampen med mange faglige kandidater og folk fra fagbevegelsen. De har begge et felles mål. Et krafttak for ungdom i arbeid, gjennom skole og lærlingplasser og faste stillinger.

– LO er en nøkkelpartner for å lykkes med en ny industri uten utslipp, påpeker han.

Sammen med nå avdøde LO-leder Hans-Christian Gabrielsen la Ap-lederen strategien i programarbeidet om at det nå er vanlige folks tur.

– Trygt arbeid, ordnede arbeidsforhold er viktig for mange. En stor del av hverdagslivet lever jo folk på jobb, påpeker han.

Han tror fagbevegelsen skal kjenne seg godt igjen i en eventuell ny regjering, og at fagbevegelsen skal bli hørt.

– Vi deler jo også det grunnleggende synet på hvordan landet skal utvikles, påpeker han.

Tilbake til røttene

Beskyldningene om det såkalte samrøret mellom Arbeiderpartiet og LO bekymrer ham ikke.

– Det har ligget der hele tiden mens høyresiden har eksistert. LO og Ap springer begge ut av den samme bevegelsen og de samme sakene er viktig for begge parter. LO og Ap er ikke enig i alt, men vi er begge opptatt av arbeidstakeres rettigheter, en trygg velferd og andre kjernesaker. Og vi er begge opptatt av at staten skal være en mer aktiv medspiller for hele den private delen av næringslivet, sier Jonas Gahr Støre.

Den store og lange valgkampen startet altså grytidlig torsdag morgen, i tidligere Nord-Trøndelag. Blant annet skal Ap-lederen innom gården som etternavnet hans stammer fra, Støre gård. Bestefaren til Jonas reiste til Oslo som 15-åring. Gården er ikke i familiens eie lenger, men navnet lever på gården.

Dagen etter vender Støre kursen mot Sør-Trøndelag og avslutter dagen i Trondheim.

Flere ganger krysser statsminister Erna Solberg og Jonas Gahr Støre hverandre. Mens Erna Solberg for eksempel skal på matfestival før duellen med Jonas Gahr Støre under Olavsfestdagene, skal Støre dit etter duellen. I likhet med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, har Ap-lederen som mål å rekke alle landets fylker i løpet av valgkampen.

29.07.2021
10:00
29.07.2021 10:00



Mest lest

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerpar gikk på millionsmell: – Dette er så bittert

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle ansatte av med tidligpensjon

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på fraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Lene og Vegard gikk opp 120.000 i lønn – med hjelp fra sjefen

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

Ny pensjonsalder: Dette har LO gått med på

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

– Sju partier har kastet hele det arbeidende folk under bussen

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Hanna Skotheim

Anja ser mer enn brannrisiko når hun drar hjem til folk

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Håvard Sæbø

Nå starter oppgjøret som avgjør lønna di. Dette er hovedkravet

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler  seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

Ole Dag Kvamme

Nadija går postruta med skuddsikker vest

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Alf Ragnar Olsen

Postbud flytter fra rotter og minus 28 – men frykter noe av lagfølelsen kan gå tapt

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

Brian Cliff Olguin

NTL-tillitsvalgt: Statsansatte søker andre jobber for å jekke opp lønna

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Colourbox

Lønnsgapet mellom kvinner og menn er størst i disse aldersgruppene

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Brian Cliff Olguin

Ansatte på bensinstasjon tjener dårligere enn i butikk: – Urettferdig

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Håvard Sæbø

Industrien vil gi noen arbeidere høyere lønn uten begrunnelse

Debatt

Myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, skriver Jorge Alex Dahl.

Myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, skriver Jorge Alex Dahl.

Håvard Sæbø

Sliterordningen er en bløff


Flere saker