Opinion-måling
Stort flertall sier nei til EU – og klart ja til EØS i ny måling
Det norske folk er ikke klare for EU-medlemskap, men hegner om EØS-avtalen.
Colourbox.com
helge@lomedia.no
Det er fortsatt stort flertall for å si nei til norsk medlemskap i EU. Men enda større flertall for å si ja til norsk deltakelse i EØS.
Det viser en undersøkelse som Opinion har utført på oppdrag fra FriFagbevegelse og Dagsavisen.
Undersøkelsen er foretatt mellom 7. og 16. februar.
– Dette er interessante tall. De viser at EØS-strategien til Arbeiderpartiet hadde noe for seg. Det er en stor og bred oppslutning om EØS-avtalen i Norge, sier valgforsker ved Norges arktiske universitet, Jonas Stein, til FriFagbevegelse.
Han underviser i europeisk politikk ved UiT - Norges Arktiske Universitet i Tromsø.
Om undersøkelsen
Målingen er gjennomført av Opinion blant et representativt utvalg av den norske befolkningen over 18 år.
Totalt gjennomføres det 1000 intervjuer.
Denne undersøkelsen ble gjennomført i perioden 7.-16. februar.
53 prosent mot EU
Meningsmålingen viser et fortsatt nei-flertall og relativt stor motstand mot norsk medlemskap i EU.
• 53 prosent ville stemt nei til EU hvis det var folkeavstemning om dette i morgen.
• 33 prosent ville svart ja til EU.
• 14 prosent svarte vet ikke på spørsmålet
Skjermdump
61 prosent for EØS
Det er enda klarere overvekt som sier de ville stemt ja til EØS-avtalen hvis det var folkeavstemning i morgen.
• 61 prosent ville svart ja
• 23 prosent ville svart nei til EØS.
• 16 prosent ville svart vet ikke.
Kvinner er mer positive både til EU og EØS, enn menn. Yngre personer er mer EU-skeptiske enn eldre. Det er størst ja-oppslutning til både EU og EØS hos de over 60.
Skjermdump
Ap-flertall for EØS
Velgerne til Arbeiderpartiet er klart mer positive til EU-medlemskap enn landsgjennomsnittet. Nesten annenhver Ap-velger sider ja til norsk EU-medlemskap (47 prosent ja / 39 prosent nei).
Også blant velgere fra Venstre, MDG og Høyre er det flertall for å si ja til EU.
Nei til EU-partiene er Senterpartiet, Rødt, SV og Frp. Senterpartiets velgere er mest negative til EU – hele 88 prosent er nei-folk.
Nei-partienes velgere er positive til EØS
Men i forhold til EØS-avtalen er det mer oppsiktsvekkende tall.
Senterpartiet, som forlot regjeringen på grunn av et EU-direktiv, er mer delt i dette spørsmålet enn man kunne ane. Partiet er delt på midten i spørsmål om ja eller nei til EØS.
Også Rødt er delt på midten.
SV har nesten ikke EØS-motstandere (73 prosent ja / 8 prosent nei).
SV har i denne stortingsperioden ønsket å si opp EØS-avtalen, men i forslaget til program for neste periode er dette punktet tatt bort og erstattet med at "partiet vil utvide handlingsrommet i EØS-avtalen".
De som er mest motstandere av EØS-avtalen, er velgerne til Fremskrittspartiet og Rødt, som begge har en knapp overvekt av nei-svar.
At Frp-velgerne er skeptiske til både EU og EØS, mener valgforsker Jonas Stein er helt i tråd med europeisk politikk. Ytre høyre har størst motstand mot en europeisk samling.
– Denne målingen tilsier at det ikke bare er Jens Stoltenbergs comeback som er årsaken til Aps framgang på meningsmålingene. Det faktum at statsminister Støre sto opp for EØS-avtalen har hatt stor gjenklang blant velgerne på venstresiden, mener Jonas Stein.
Og legger til:
– Jeg tror man i stor grad undervurderer at norske velgere har de synspunktene.
Stabil oppslutning
Leder av Europabevegelsen, Heidi Nordby Lunde, opplever at målingen viser en stabil oppslutning om EU-medlemskap, og registrerer at oppslutningen rundt EØS-avtalen alltid har vært høy og at denne målingen viser at det vedvarer.
Etter det som har skjedd med krigen i Ukraina og det så mye omtalte München-møtet i helgen, har dessuten Europabevegelsen mottatt rundt 70 nye innmeldinger.
33 prosent sier ja til norsk EU-medlemskap på denne målingen. Dette er en liten økning sammenlignet med en tilsvarende undersøkelse i Klassekampen i desember.
– Verden er blitt farligere og mer ustabil. Det er ikke bare på grunn av Trump, men også Russland og Kina. Det gjør at vi er helt nødt til å diskutere vårt forhold til Europa. Da er ikke EØS-avtalen nok, sier Heidi Nordby Lunde.
Hos Eurpabevegelsen er Nato den forsvarspolitiske bunnplanken.
– Men EU har større betydning for sikkerhetssituasjonen i Europa. Vi må generelt ta større ansvar for egen sikkerhet. Dette er ikke et tidspunkt for å sette vårt samarbeid med Europa i spill, mener Lunde.
Gleder seg over bredt nei-flertall
Einar Frogner er leder for Nei til EU. Han registrerer at det er stor stabilitet i holdningen til EU-spørsmålet.
– Det som er mest gledelig, er at det er et stort flertall mot norsk EU-medlemskap i alle aldre og alle landsdeler. Det er på ingen måte noe krav om å melde Norge inn i EU. Jeg registrerer også at det som skjer utenfor oss, utenfor landets grenser, ikke påvirker oss i veldig stor grad, sier Einar Frogner til FriFagbevegelse.
![Warning](/neodirect/static/9/New elements 2024/Icons/warning.png)