Arbeiderpartiets Lise Christoffersen skjønner ikke hvorfor politikerne ikke vil ha skjerpet straff for arbeidslivskriminalitet.
Jan-Erik Østlie
Arbeidslivskriminalitet under korona:
Stortinget stemte ned forslag om strengere straff for korona-juks
Samme dag som Frp foreslo nye virkemidler for bekjempelse av kriminalitet, stemte partiet ned et tilsvarende forslag fra Ap og SV.
helge@lomedia.no
Økokrim la torsdag fram sin trusselvurdering for 2020. Misbruk av regjeringens koronatiltak er et av hovedpunktene i vurderingen. Svindel med dagpenger, utnyttelse av nasjonale strakstiltak og konkurskriminalitet er blant koronapunktene i trusselvurderingen.
Senest for en uke siden stemte regjeringspartiene, Frp og Senterpartiet ned et forslag hvor Stortinget ba «regjeringen sørge for bedre kontroll og skjerpede straffer»for det som nå kalles korona-kriminalitet.
p
Det skjedde siste dag før påskeferien. Stortinget behandlet en innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om den ekstraordinære korona-situasjonen.
Hurtigarbeid
Proposisjonen fra regjeringen kom på fredag. Innstillingen fra komiteen kom mandag og behandlingen med begrenset taletid gikk i salen tirsdag.
I dette møtet foreslo Arbeiderpartiet og SV å «be regjeringen sørge for et robust kontrollregime for å fange opp useriøse og kriminelle arbeidsgivere som misbruker de nye reglene, blant annet for permittering, samt vurdere behovet for skjerpede sanksjoner i form av økt strafferamme, utvidede muligheter for bøtelegging og inndragning av urettmessig fortjeneste i denne type saker».
Bare Rødt og MDG støttet forslaget. De tre regjeringspartiene, Senterpartiet og Fremskrittspartiet stemte altså mot.
Saksordfører for saken, Lise Christoffersen (Ap) er forundret over at politikerne i landets nasjonalforsamling ikke kan være med å vurdere skjerpede sanksjoner mot dem som utnytter den situasjonen vi alle står i nå og som beriker seg gjennom å jukse med de nye reglene.
p
– Det må på plass en kontroll- og oppfølgingsplan som er realistisk og enkel. Og i den situasjonen landet er oppe i mener vi at en offentlig oversikt over hvilke firma som mottar ekstraordinær støtte må på plass, sier Lise Christoffersen til FriFagbevegelse.
– Toppen av nedrighet
– Det store flertallet av arbeidsgivere er seriøse. Men vi vet fra før at det finnes useriøse aktører i arbeidslivet. Det er liten grunn til å tro at de blir mer seriøse i dagens situasjon. Men det er toppen av nedrighet å prøve å utnytte dagens situasjon på den måten, sier Christoffersen til FriFagbevegelse.
– De som har ansvaret for tilsyn sitter opp etter ørene med oppgaver. De trenger mer ressurser. Det er helt opplagt, legger hun til. At Frp stemte mot, synes hun er veldig spesielt.
SV-leder Audun Lysbakken mener det er helt uansvarlig at flertallet på Stortinget stemte mot forslaget om strengere straff for de som misbruker endringene i permitteringsregelverket.
– Det er viktig å sikre at de som nå ikke kan jobbe får en inntekt å leve av. Men det er også viktig at vi sikrer endringene i regelverket legitimitet ved at vi hindrer misbruk av de nye ordningene, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.
Frp kom med eget forslag
Samme dag foreslo fire Frp-representanter et representantforslag som nettopp ber om nødvendige lovforslag for å sikre at relevant registerinformasjon deles mellom offentlige forvaltningsorgan for å avdekke og forhindre kriminalitet.
p
«Innsatsen mot dette må økes gjennom tilstrekkelige ressurser og nye virkemidler», heter det i forslaget. Videre står det at vi i Norge allerede «har sett at arbeidslivskriminaliteten endrer seg. Enkelte bedrifter misbruker permitteringsordningene ved å melde inn permitteringer, men likevel be sine ansatte møte på jobb, på «dugnad»».
– Det er grunn til å tro at de fleste bedrifter er seriøse og vil bruke krisepakkene i tråd med Stortingets intensjoner, men vi må sikre at kriminelle kriseprofitører blir tatt. I tillegg til arbeidslivskriminalitet er det grunn til å rope varsku også om annen kriminalitet, som nå øker.
Vil avsløre juks
Byggebransjens uropatrulje, Fair Play Bygg Oslo og omegn, har bedt alle stortingsgruppene på Stortinget om å ta grep, og sikre lovendringer som gjør at a-Krimsentrene effektivt kan avsløre og straffe de som jukser med permitteringsregelverket. Dette går først og fremst nettopp på muligheten til informasjonsdeling mellom etatene.
Stortingsrepresentant Bjørnar Laabak (Frp), som vikarierer for komitéleder Erlend Wiborg, er blant de fire Frp-representantene som står bak forslaget.
– Komiteen sluttet seg samlet til Frps merknad om kriminalitet vi nå ser øker i kjølvannet av korona. Det gjelder arbeidskriminalitet, men også digitale innbrudd, id-tyverier, svindel, overgrep mot barn med mer. I merknaden kommer det tydelig fram at en vurderer det uklokt å begrense innsatsen mot a-krim alene og at en derfor må se på eventuelle tiltak samlet, sier Bjørnar Laabak til FriFagbevegelse.
p
– Tiltak som økte straffereaksjoner må vurderes i en helhet
– Arbeiderpartiets og SVs forslag omhandlet kun a-krim og foreslo blant annet økte strafferammer for denne type kriminalitet. Det mente vi ikke var heldig, nettopp fordi en nå ser at kriminaliteten endrer seg og øker på flere områder. Tiltak som eventuelt økte straffereaksjoner må derfor vurderes i en helhet, og er kun ett av flere mulige tiltak, legger han til.
– Frp har fremmet et helhetlig forslag hvor vi ser til både norske eksempler og eksempler fra andre EU/EØS-land gjennom en nylig fremlagt rapport fra Europol. Økokrim går for øvrig i dag ut og forteller mye av det samme vi påpeker i forslaget, påpeker han.
– Arbeiderpartiet og SV kan derfor slutte opp om dette forslaget og få ivaretatt deres ønske om økt innsats mot A-krim, men samtidig bli med å sikre tilsvarende innsats på andre kriminalitetsområder, slik at vi evner å se det i sammenheng. Dette viser at vi snakker i riktig retning. Det er et godt utgangspunkt, sier Bjørnar Laabak.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktører om kaoset på Follobanen: – Tragisk at den måtte stenge
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB