JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NorthConnect:

Stortinget stoppet omstridt strømkabel til Storbritannia: – En spiker i NorthConnect-kista

Den omstridte NorthConnect-kabelen blir ikke noe av. Men bare Frp og Rødt sa tvert nei.
Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim

Tonje Paulsen Solem

helge@lomedia.no

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim konstaterer at Stortinget med et klart flertall stenger døren for NorthConnect-kabelen, selv om både Frp, Senterpartiet, SV og Rødt mener det burde skjedd på en klarere måte.

– Dette vedtaket er nok en spiker i NorthConnect-kista. Avtalen som ble inngått i 2018 forplikter, og nå ser vi at den stenger døren både for NorthConnect og alle andre kommersielle kabelprosjekter for all fremtid, sier forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, til FriFagbevegelse.

– Nå ligger ballen hos olje- og energiminister Tina Bru. I hennes korte tid som statsråd har hun levert på å stoppe kabelen. Nå må det også komme en like hurtig avklaring av energiloven. Så ligger det i avtalen at det er uaktuelt å diskutere flere kabler før vi kjenner konsekvensene av dem som allerede er satt i gang. Det blir verken i denne eller neste stortingsperiode. Når den tid kommer må det være en bred evaluering som tar med seg alle aspekter og som inkluderer partene i arbeidslivet. Slik vil den sikres både kvalitet og legitimitet, sier Frode Alfheim.

Tre forslag avvist

Representantforslagene i tre varianter om en gang for alle å avslå søknaden fra NorthConnect om konsesjon for å bygge strømkabel mellom Norge og Storbritannia, ble derimot ikke vedtatt. Selv om Espen Barth Eide og Arbeiderpartiet var skyteskive, hevder han at partiet går enda lenger og legger føringer for norsk krafteksport i lang tid framover:

– Det skal ikke bygges nye kabler som bidrar til å svekke konkurransesituasjonen for norsk industri, som bidrar til høyere priser i Norge, eller som ikke oppfyller de andre grunnleggende prinsippene som det ble slått bred ring om i den avtalen vi inngikk i 2018. Vi har ikke bare avklart det for NorthConnect, men også for alle andre framtidige prosjekter. Det skal ikke være rom for noen framtidige prosjekter som ikke eies av Statnett. Men vi vil heller ikke støtte kabler eid av Statnett hvis de bidrar til å svekke konkurransesituasjonen for norsk industri. Vi har vært opptatt av å legge langsiktige føringer på kraftpolitikken i Norge også i framtida, påpekte Espen Barth Eide.

Rimelig, riktig, rent

North Connect-kabelen har vært omstridt og blitt gjenstand for stor og hard debatt både politisk og i fagbevegelsen i snart fire år.

Det første Rødt gjorde på Stortinget, var å foreslå å avvise kabelen.

Da Acer-avtalen ble vedtatt for to år siden, skjedde det gjennom et kompromiss som Arbeiderpartiet inngikk.

En avtale som regjeringspartiene holder.

– Det er krystallklart hva som er hovedformålet med norsk kraftpolitikk. Det skal gi rimelig, riktig og ren kraft til norsk industri og forbrukeren. Spørsmålet om utenlandskabler må ses i lys av det ønsket. Vi er for kabler som bidrar til dette målet, slik for eksempel de vi har til Danmark gjør, og mot dem som har motsatt effekt. I tillegg til dette er det også viktig å slå fast at utenlandskabler må eies og driftes av Statnett, sier Espen Barth Eide.

Slik er det nemlig ikke i dag.

Det politiske kartet i salen var fargerikt. Det er ikke hver dag vi ser Fremskrittspartiet, Senterpartiet, SV og Rødt i en skjønn forening. De mener alle Stortinget burde sagt nei til kabelen der og da.

Arbeiderpartiet er også mot kabelen, men sa altså ikke direkte nei torsdag. Slik forklarer Espen Barth Eide nettopp det:

– Vi har nettopp fått avklart at det ikke skal bygges en ny utenlandskabel hvis det svekker konkurranseevnen til norsk industri, fører til høyere priser, og ikke oppfyller andre grunnleggende prinsipper. Dette er nå avklart, ikke bare for North Connect, men også alle andre framtidige prosjekter. Vi går altså lenger enn å bare si nei til denne kabelen, da vi også utelukker fremtidige kabler av samme type, fremholder Espen Barth Eide.

Skuffet opposisjon

Både Rødts Bjørnar Moxnes og SVs Solfrid Lerbrekk er skuffet over at den kontroversielle sjøkabelen ikke legges død.

– Det er ingen tvil om at sjøkabelen vil føre med seg høyere strømpris og større usikkerhet for industrien i Norge, som består av hjørnesteinsbedrifter rundt omkring i Bygde-Norge. De er svært utsatt for internasjonal konkurranse, og det er utfordrende i et høykostland som Norge. Disse bedriftene er i Norge på grunn av to stabile konkurransefortrinn, nemlig dyktige fagarbeidere og langsiktig avtale om lav strømpris. Skal vi begynne å gamble med dette gambler vi med tusenvis av bærekraftige arbeidsplasser som vi burde være stolte over å ha, sa Solfrid Lerbrekk (SV).

Jon Georg Dale (Frp) mener det er bra at regjeringen har valgt å utsette konsesjonsbehandlingen. Men han hadde ønsket at regjeringen gikk lenger, og sa nei.

Dale mener Arbeiderpartiet dilter etter regjeringen i denne saken.

– I den politiske debatten utenfor Stortinget har alt tydet på at partiet var i stand til å lande et forslag som sa nei til å bygge NorthConnect, i stedet for å dilte etter regjeringa på et forslag som i praksis handler om å utsette det. Det er synd, for i dag kunne Stortinget en gang for alle lagt rammene for å avslå søknaden fra NorthConnect fordi det ikke tjener norske forbrukere eller norsk næringsliv, sa Dale.

Venstre og MDG forsvarte kabelen. Hulda Holtvedt (MDG) la fram et løst forslag som ba regjeringen sørge for at Staten overtar eierskapet i NorthConnect, og samtidig sørger for at kabelen blir bygget så raskt som mulig. Det ble ikke vedtatt.

Mens Ketil Kjenseth (V) mener at det er mange paradokser i denne saken. – Det er vanskelig å forstå at det ikke vil påføre norske innbyggere noe som helst å bidra til et klimakutt. Vi må ha mer fornybart, og vi er i ferd med å utvikle et digitalt kraftsystem. Inn i dette hører NorthConnect hjemme, mener han.

Annonse
Annonse