JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingspresidenten får kniven på strupen – må forklare seg skriftlig

Stortingets tillit til Eva Kristin Hansen (Ap) henger i en tynn tråd etter pendleravsløringene. Nå skal både hennes sak og andre saker gjennomgås.
Det er fortsatt ikke avklart om Eva Kristin Hansen kan fortsette som stortingspresident etter avsløringene.

Det er fortsatt ikke avklart om Eva Kristin Hansen kan fortsette som stortingspresident etter avsløringene.

Ole Palmstrøm

I et møte med de parlamentariske lederne i Stortinget torsdag ble de enige om at hun skal gi et skriftlig svar.

– Jeg har vært på tilbudssiden og sagt at jeg kan gå på Stortingets talerstol og redegjøre, brette ut familielivet mitt og fortelle hvorfor jeg kjøpte meg den og den boligen, men det var ikke ønske blant de parlamentariske lederne, sier Eva Kristin Hansen (Ap) etter møtet.

Hun opplyser at den skriftlige redegjørelsen til Stortinget kommer i løpet av dagen.

Stortingspresidenten har allerede beklaget og sagt at hun misforsto reglene om pendlerbolig.

Hansen bodde fra 2014 sammen med sin mann i Ski utenfor Oslo, men leide samtidig en hybel i Trondheim. Ski er for nært Stortinget til å gi rett til pendlerbolig, men Hansen fikk pendlerbolig likevel fordi hun oppga hybelen i Trondheim som adresse.

Først i 2017 meldte Hansen flytting til Ski og sa opp pendlerboligen.

Kommentar: «Stortingspresidenten burde ha skjønt at hun hadde en «pendlerbombe» i sin egen bagasje»

Avventer spørsmålet om tillit

Det er fortsatt ikke avklart om Hansen kan fortsette som stortingspresident etter avsløringene. Politikere fra flere partier sa etter torsdagens diskusjoner at de nå vil se den skriftlige redegjørelsen før de tar stilling til dette.

– Jeg tror det er viktig å gjøre ting i riktig rekkefølge her. Mediene gjør en viktig jobb, det er det ingen tvil om. Men Stortinget som organ kan ikke basere seg på mediesaker. Vi må basere oss til saker som genereres her, blant annet gjennom skriftlige redegjørelser, sier Høyres Trond Helleland til NTB.

Venstre-leder Guri Melby sier hun vil ha alle fakta på bordet før hun tar stilling til om Hansen fortsatt kan ha tillit.

– Det er altfor tidlig å konkludere på tillitsspørsmålet og hva som skal skje videre, sier Melby til NTB.

Hun beskriver situasjonen som «trasig».

– Det er ingen tvil om at det er en vanskelig situasjon personlig for stortingspresidenten. Og så er det en vanskelig situasjon for alle oss politikere når det kommer saker som svekker vårt omdømme blant folk, sier Melby.

– Denne typen saker bidrar til å bryte ned tilliten.

Mye lest: Høyre-politiker utsatte jobbstart – fikk etterlønn fra Stortinget

Skal granske pendlerboligsakene

På møtet med de parlamentariske lederne ble det også avklart at Stortinget skal gjennomgå alle enkeltsaker som handler om mulige brudd på pendlerboligreglene.

Det skjer etter at Stortingets administrasjon først la sakene til side og viste til at administrasjonen ikke har hatt mandat til å gjennomføre slike granskinger.

Nå er et slikt mandat gitt.

– Det har vært en del saker, ikke fryktelig mange, med veldig forskjellig innhold. De vil bli fulgt opp. Vi skal komme tilbake til akkurat hvordan vi skal gjøre det, sier Svein Harberg (H), visepresident på Stortinget.

Han sier det ikke er klart om det blir Riksrevisjonen eller eksterne aktører som skal følge opp sakene.

Et eget utvalg skal samtidig se på hvordan reglene for pendlerboliger skal være i framtida. Dette utvalget skal ledes av Therese Johnsen, som blant annet har vært ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen.

Med i utvalget blir også Eirik Holmøyvik, Amund Noss, Brit Brenno og Thrine Skaga, samt én representant for arbeidsgiversiden. I tillegg skal også de tidligere stortingsrepresentantene Inger Enger (Sp) Kent Gudmundsen (H) og Karin Andersen (SV) sitte i utvalget.

Mye delt: Seks måneders karantene og 700.000 kroner til eks-justisminister Mæland

Uheldig, mener Støre

Statsminister Jonas Gahr Støre sier pendlerboligsaken skader folks tillit til politikere og folkevalgte.

På spørsmål fra TV 2 om Hansen bør fratre, svarer Støre at det er opp til Stortinget å avgjøre.

– Vi har tillit til at hun belyser spørsmålene om det hun har stått i, og at presidentskapet belyser det i et sånt utvalg. Og så må vi se til at det ikke oppstår slike situasjoner, for det er alvorlig for folks tillit til politikere og folkevalgte. Så vi må sørge for at regelverket er til å forstå, og at det blir fulgt, sier statsministeren.

Han beskriver saken som uheldig.

– Jeg tror alle ser at enhver sak er uheldig. Det er helt åpenbart. Da må de oppklares og opplyses, og det har jeg tillit til at hun gjør, sier Støre.

Warning
Annonse
Annonse