JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet og Fellesorganisasjonen ble ikke enige med NHO:

Streik i private omsorgsbedrifter

NHO kom ikke til enighet med Fagforbundet og Fellesorganisasjonen i meklingen om private omsorgsbedrifter. Dermed blir det streik fra arbeidstidens start lørdag morgen.
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.

Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.

Eirik Dahl Viggen

Meklingen startet torsdag etter at det ble brudd i forhandlingene i høst. Fristen for å komme til enighet var midnatt, men litt før klokken fire kom beskjeden om at partene ikke klarte å komme til enighet.

81 medlemmer i 18 virksomheter blir tatt ut i streik.

– Vi er skuffet. Vi ønsket ikke konflikt, men opplever at NHO ikke har villet komme oss i møte på noen punkter. Dermed blir det praktisk talt umulig for oss å ivareta medlemmene på en bra måte. Det ender da opp med at vi må ta i bruk vårt kraftigste kampmiddel, streik, sier Anne Green Nilsen i Fagforbundets arbeidsutvalg, som har ledet meklingen for Fagforbundet.

Saken fortsetter under bildet

Anne Green Nilsen fra Fagforbundet

Anne Green Nilsen fra Fagforbundet

Kathrine Geard

Sakket etter

Bakgrunnen for konflikten er at Fagforbundet mener deres medlemmer har sakket etter lønnsmessig over flere år i forhold til sammenlignbare grupper. I lønnsoppgjøret i 2019 løftet NHO sykepleierne i privat omsorg med 50-60.000 kroner. Nå krever Fagforbundet tilsvarende lønnsløft for alle sine medlemmer i sektoren, noe NHO har sagt nei til.

Fagforbundet og Fellesorganisasjonen har i første omgang varslet at de vil ta ut 80 medlemmer i streik fra lørdag. Streiken vil trappes ytterligere opp fra 14. januar.

En rekke private behandlingsinstitusjoner innen rus, psykiatri, barnevern, pleie og omsorg, samt i ideelle organisasjoner som Frelsesarmeen, Bymisjonen og Blindeforbundet omfattes av streiken. En kino og noen barnehager er også omfattet av tariffområdet.

Mye lest: Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp

Også Parat brøt

– Våre medlemmer skal ikke tjene vesentlig mindre enn kollegaene sine med samme oppgaver. NHO nektet å utjevne lønnsforskjellene, derfor går vi til streik, sier Ole Henrik Kråkenes, forhandlingsleder for Fellesorganisasjonen.

Også Parat og YS har parallelt forhandlet med NHO om sine medlemmer, og gikk også i brudd natt til lørdag.

– Dessverre viste NHO og landsforeningene ikke tilstrekkelig vilje til å komme oss i møte under meklingen. Parat, i likhet med Fagforbundet, hadde dermed ikke annen mulighet enn å bryte meklingen, sier Parats forhandlingsleder, Kjell Morten Aune.

Parat tar i første omgang kun ut ett medlem i streik fra lørdag morgen.

– Rammer sårbare grupper

Til NTB skriver NHO at de ikke synes det er ansvarlig av Fagforbundet og Parat å gå ut i streik nå.

– Vi reagerer på at Fagforbundet velger å ta ut barnehagene, barnevern og omsorgsbedrifter i streik nå. De ansatte som tas ut i streik i barnehagene ligger allerede over det som er kravet i forhandlingene, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom.

Hun legger til at NHO respekterer fagforeningens rett til å streike, men sier det vil ramme mange:

– Her rammer man sårbare grupper med et uttak som i liten grad er representativt for konflikten, sier hun.

Annonse

Flere saker

Annonse