Lønnsforhandlinger i Oslo
Streikefaren øker: Lønnsoppgjøret i Oslo kommune brøt sammen
Partene i lønnsoppgjøret i Oslo ble ikke enige om et anbefalt resultat. Dermed øker streikefaren i hovedstaden.
Leder i Fagforbundet Oslo Roger Dehlin og leder i LO Kommune Oslo Per Egil Johansen i de ansattes forhandlingsdelegasjon.
Anders Greif Mathisen, Fagforbundet Oslo
per.flakstad@fagbladet.no
Dette ble klart litt før forhandlingsfristen gikk ut ved midnatt natt til 1. mai. Nå går oppgjøret til mekling der fristen for å bli enige om et meklingsresultat er 23. mai.
For første gang på 38 år kan det bli streik i hovedstaden.
• Statsoppgjøret havarerte. Nå blir det mekling i mai
– Partene har dessverre ikke lykkes i å komme fram til en forhandlingsløsning, og vi trenger derfor bistand fra Riksmekleren, sier forhandlingssjef Harald Nævdal i Oslo kommune til NTB.
Skuffet over Oslo kommune
– Oslo kommune har vist en lite imøtekommende holdning. Det burde være i kommunens interesse å komme fram til en løsning, ikke stille ultimatum, sier Per Egil Johansen, leder i LO kommune Oslo, i en pressemelding.
Han mener Oslo kommune har vist en så steil holdning at han er svært bekymret med tanke på den kommende meklingen.
– Vi har jobbet for kronetillegg, sier leder i Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin. Også han er skuffet over måten de er blitt møtt på av Oslo kommune. Det gjelder både størrelsen på tilbudet og innretningen.
Avviser lokale forhandlinger
– Vi krever at hele oppgjøret skjer gjennom kollektive forhandlinger på sentralt nivå og at lønnstillegg gis i sin helhet på lønnstabellen, sier han.
Dehlin understreker også betydningen av sentrale forhandlinger: – Sentrale tillegg er et av de viktigste virkemidlene mot økende lønnsforskjeller mellom grupper og mellom kvinner og menn. At Oslo kommune insisterer på å sette av betydelige beløp til lokale forhandlinger etter flere oppgjør med reallønnsnedgang er svært umusikalsk, sier han.
Heller ikke han er videre optimistisk når det gjelder den forestående meklingen.
– LO Kommune har ikke vært i streik på 38 år, men hvis vi skal vi unngå streik i år, må det skje en tydelig endring fra Oslo kommunes side, sier Dehlin.
YS og Unio er også skuffet
Også YS er skuffet over at partene ikke klarte å bli enige: – Vi har i forhandlingene forsøkt å finne gode løsninger på både våre og arbeidsgivers utfordringer. Det var ikke mulig å finne felles løsning under forhandlingene, noe som er svært skuffende, sier forhandlingsleder for YS Oslo Kommune, Mona Bjørnstad i en pressemelding.
Heller ikke Unio var særlig fornøyd: – Det var ingen vilje fra Oslo kommune til å komme til enighet, sier forhandlingsleder Marianne Lange Krogh i Unio Oslo kommune.
Ifølge Akademikernes forhandlingsleder Julius Okkenhaug var tonen i forhandlingene god. – Men Dessverre kom vi ikke i havn med et resultat som alle partene kunne akseptere, sier han.