JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

BPA-streiken

Streikende personlige assistenter får støtte: – Dere har over én million LO-medlemmer i ryggen

LO-forbund i hovedstaden stilte i markering fredag for å vise sin støtte til brukerstyrte personlige assistenter (BPA).
GLAD: Tine Melby er glad i sine assistenter, og vil ikke miste dem til arbeidsgivere som lønner bedre. Her står hun sammen med  streikeleder June Minde Høst (fra venstre til høyre), Mari Sveine som er en av Tines assistenter, og Beate Jensen og Bjørg Lindvåg Kråkemo som begge er tillitsvalgte i Human Care.

GLAD: Tine Melby er glad i sine assistenter, og vil ikke miste dem til arbeidsgivere som lønner bedre. Her står hun sammen med streikeleder June Minde Høst (fra venstre til høyre), Mari Sveine som er en av Tines assistenter, og Beate Jensen og Bjørg Lindvåg Kråkemo som begge er tillitsvalgte i Human Care.

Per Flakstad

per.flakstad@fagbladet.no

– Lønn er ikke bare en rettighet, men også en anerkjennelse av den jobben du gjør. Og hvis alle mener vi gjør en viktig jobb, så må de lønne oss deretter, sa Bjørg Lindvåg Kråkemo under Fagforbundets fanemarkering i forbindelse med BPA-streiken.

Med fredagens tredje uttak av streikende er nå 29 brukerstyrte personlige assistenter (BPA) i streik. Men drøyt halvparten har fått dispensasjon og er i full jobb.

– Vi er opptatt av at brukerne ikke skal bli rammet unødig hardt av streiken, derfor har vi vært rause med å gi dispensasjoner, opplyste streikeleder Jane Minde Høst.

Jane Minde Høst.

Jane Minde Høst.

Per Flakstad

Lik lønn for likt arbeid

Bjørg Lindvåg Kråkemo er tillitsvalgt i Human Care der flere ansatte er tatt ut i streik.

– Våre brukere er avhengig av stabilitet rundt seg. Da blir det ekstra viktig at de brukerstyrte assistentene ikke plutselig flytter på seg på grunn av lønnsforskjeller mellom de ulike arbeidsgiverne. Det vi krever, er noe så gammeldags som lik lønn for likt arbeid. Det vil bety rettferdighet for oss og samtidig trygg stabilitet for brukerne våre, sa hun i sin appell.

Kommentar: Streiken som ikke når overskriftene

– Over én million LO-medlemmer i ryggen

Mange LO-forbund i hovedstaden hadde møtt opp med fanene sine for å markere sin støtte til streiken.

– Dere er en utrolig viktig yrkesgruppe, og i denne streiken skal dere vite at dere har 400.000 medlemmer i Fagforbundet og over én million LO-medlemmer i ryggen, sa Iren Luther som er leder i Fagforbundets Yrkesseksjon helse og sosial.

Ifølge henne strakk Fagforbundet seg langt i meklingen som endte i brudd 12. september.

– Men vi kunne ikke akseptere at de personlige assistentene med arbeidsgivere i NHO skulle tjene dårlige enn de som gjør en akkurat lik jobb, men med arbeidsgivere organisert i Virke, sa hun.

– Vi snakker også om lavtlønte assistenter. Det er de som merker den dyrtiden vi er inne i aller mest. At også de skal få økt kjøpekraft på lik linje med resultatene i de andre lønnsoppgjørene i år, mener vi burde være selvsagt, sa hun videre.

I tillegg mener hun at det skal lønne seg å være stabil i en jobb som dette. Derfor vil Fagforbundet ha en ansiennitetsstige som belønner de som har lang erfaring.

Iren Luther.

Iren Luther.

Per Flakstad

– Smålig

– Vi er en liten gruppe, og vi er spredd over hele landet. Derfor er det ikke så lett å synes. Derfor er vi helt avhengig av alle dere som støtter oss. Tusen takk til dere, sa streikeleder Jane Minde Høst. Hun er til daglig leder i Agder fylkesforening.

Spesielt takknemlig er hun for at brukerne og deres pårørende har støttet så helhjertet opp om streiken, la hun til.

Også Ingunn Gjerstad fra LO Oslo holdt appell, og der minnet hun om den viktige solidariteten mellom foreningene og organisasjonene.

– De brukerstyrte assistentene betyr for mange muligheten til å leve et godt og verdig liv og muligheten til å bo hjemme. Og de er forskjellen på et liv i kanskje isolasjon og muligheten til å komme seg ut blant folk, og også kunne jobbe etter evne til glede og nytte for både seg selv og samfunnet.

– Det er smålig å ikke verdsette dem for den viktige jobben.

– Vi må tåle å bli kalt smålige

Fanemarkeringen foregikk utenfor næringslivets hus på Majorstua i Oslo, der ledelsen for NHO Geneo sitter. De tok seg en tur ut for å lytte til appellene.

– Det er klart dette gjør inntrykk. Både vi og de ansatte har den samme grunnmuren og et felles ståsted i engasjementet for brukerne. Mye av det som er sagt her i dag kunne vi sagt selv, sa administrerende direktør i Geneo, Karita Bekkemellem.

– Hva synes du om å bli kalt smålig?

– Under en streik som dette er gjerne hele verktøykassa i bruk. Begrep som «Smålig» er noe vi må tåle i en slik situasjon, sa hun til Fagbladet.

Hun sa at NHO Geneo har respekt for Fagforbundet og de ansatte, og håper de snart kan sette seg ned og forsøke å finne en løsning.

På spørsmål om hvor mye penger det egentlig er snakk om i forskjellen på tilbud og krav, er forhandlingsleder i NHO Geneo ganske generell:

– Det var for stor forskjell på kravene vi møtte og tilbudet vi kunne gi, sa Sigurd Løkholm. Han mener NHO Geneo har gitt de brukerstyrte assistentene et anstendig og godt tilbud.

– Det er tre lønnsnivåer for brukerstyrte assistenter. De kommunalt ansatte ligger lavest, vi ligger i midten, og Virke ligger høyest. Når vi ga et tilbud som ligger over kommunalt nivå, mener vi at det er et godt tilbud, sa han.

Også han ønsker at partene kan sette seg sammen igjen for å finne en løsning.

– Men det betinger at også Fagforbundet er villig til å forhandle og legger bort sine ufravikelige krav, sa han.

Warning
Annonse
Annonse