JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bodø er Arbeiderpartiets «skrytekommune»

Stress er en utfordring også for de aller minste i dagens samfunn, sier ordføreren i Bodø

Alt starter med de små, ifølge Arbeiderpartiet i Bodø. De setter inn offentlig innsats for å nå barna fra de er helt små.
LITEN OG VIKTIG: Ordføreren sammen med mor AnnikenMoen Rottem og datter Maja Moen Rottem. Magda Hoff (t.h.) er helsesykepleier ved Sentrum Familiesenter.

LITEN OG VIKTIG: Ordføreren sammen med mor AnnikenMoen Rottem og datter Maja Moen Rottem. Magda Hoff (t.h.) er helsesykepleier ved Sentrum Familiesenter.

Frida Bringslimark

02.09.2019
12:09
04.09.2019 11:47

anne.siri@lomedia.no

– Å kjenne kommunen sin er viktig, sier ordfører Ida Maria Pinnerød, idet vi hopper inn i bilen hennes.

Hun skryter ikke på seg å kjenne samtlige av de 4600 ansatte, men hilser likevel på alle hun møter.

Pinnerød tar oss med til ulike virksomheter i Nordlands-kommunen. Til en institusjon der vi treffer en heldig hjelpepleier som gikk rett inn i heltidsstilling da hun var nyutdannet.

På Bratten Aktivitetspark prater vi med virksomhetsleder og energibunt Stig Rikardsen, han som brenner for aktiviteter og arbeid til barn og unge som behøver det lille ekstra.

Dette må du vite om fylkestingsvalget. Her er fem spørsmål og svar

Her har de egne busser, en scene og lydstudio for dem som vil spille inn musikk. Og ikke minst en utendørs treningspark, der du kan skimte Lofotveggen i det fjerne mens du svetter og står på.

Ordføreren hiver seg opp i turnringene, og er såre fornøyd med at alle disse herlighetene er gratis.

De viktigste er barna

På Aspmyra Stadion, Bodø-fotballens mekka, slår ordføren av en prat med Yusuf Osman Dhorre. Pinnerød er nysgjerrig, Dhorre forteller at han drømmer om å bli fotballspiller.

Enn så lenge er han i arbeidstrening via «Smart Ungdom», et permanent samarbeid mellom kommunen og NAV, for unge mellom 18 og 30 år. Flesteparten av dem er unge menn som lever litt «på siden», de mangler gjerne sosialt nettverk, de spiser dårlig og sover dårlig.

– Ingen vil at ressurssterk ungdom skal gå og ikke ha noe å gjøre. De behøver nye rutiner og fysisk aktivitet for å få kroppen i gang, sier Pinnerød, som selv har sittet i Aps arbeidslivsutvalg.

Hun forteller også at Bodø, som den eneste kommunen i landet, har ansatt en egen mangfoldskoordinator.

Saken fortsetter under bildet.

ASPMYRA STADION: Yusuf Osman Dhorre drømmer om å bli fotballspiller. Her har han Ap-ordfører Ida Maria Pinnerød ved sin side.

ASPMYRA STADION: Yusuf Osman Dhorre drømmer om å bli fotballspiller. Her har han Ap-ordfører Ida Maria Pinnerød ved sin side.

Frida Bringslimark

Dagens siste besøk gjør vi hos Sentrum Familiesenter, der de aller minste får sin første oppfølging av dyktige fagfolk.

– Stress er en utfordring også for de aller minste i dagens samfunn, derfor er det så viktig med tidlig innsats til absolutt alle barn, fortsetter Pinnerød, som sier at hun selv er veldig glad i barn.

På familiesenteret finnes helsestasjon med et team av ulike fagfolk og åpen barnehage med egen pedagog. Tilbudet er gratis for alle familier med barn opp til seks år.

Fødslene skulle bli tryggere med sentralisering. Slik gikk det ikke, advarer jordmødrene

Skjørt demokrati

Bodø viser seg fra sin aller beste side i vindstille solskinn. Nordland Musikkfestuke er godt i gang, folk går på gratiskonsert på torget i lunsjpausen og drikker vin på uteserveringene til langt på kveld. Pinnerøds og Aps drøm er jo at alle skal med.

De kan være enige om mange saker, men den store forskjellen mellom Ap og høyresiden er viljen til å bruke offentlige midler på kommunale tjenester, hevder Pinnerød.

Ordføreren er overbevist om at konkurranseutsetting splitter opp tjenester og gjør dem dårligere. I mange byutviklingssaker har de et godt samarbeid med høyresiden, forteller hun.

Bodø Høyre ble valgvinner i 2015 med 33,8 prosent av stemmene, mens Arbeiderpartiet fulgte hakk i hæl med 30,2 prosent. Høyre gikk kraftig frem fra valget i 2011, Ap litt tilbake. I bystyret fikk Ap likevel flertall sammen med SV, Sp, Rødt og MDG. Siden har de brutt det formelle samarbeidet med Rødt, selv om Rødt fortsatt har varaordføreren, mens MDG valgte borgerlig side under budsjettforhandlingene i fjor høst. Nå er MDG-representaten fristilt.

– Det som skjedde da vi mistet budsjettenigheten på venstresiden var selvsagt en stor nedtur for oss, og viser hvor skjørt demokratiet kan være, innrømmer Pinnerød.

Selv ble hun valgt inn i bystyret for første gang i 2011.

Saken fortsetter under bildet.

Frida Bringslimark

Lærlinghoppet

Arbeiderpartiet har absolutt ikke havnet på defensiven av den grunn, skal vi tro Pinnerød. Hun drar frem lange lister for å fortelle hva de har fått til etter snart fire år ved roret. Antallet lærlinger i kommunen har for eksempel steget til himmels. Pinnerød tok skjeen i egen hånd og oppsøkte barnehager, sykehjem, skoler og andre arbeidsplasser i kommunen med spørsmål om de ikke kunne tenke seg lærlinger. En offensiv lærlingetjeneste fulgte opp de politiske målsettingene, og vipps, så gikk kommunen fra å ha 38 lærlinger i 2015 til 103 i august i år. Videre har Bodø-skolene fått hundre nye ansatte de siste årene. Nye Tverlandet skole åpnet nå nylig og flere skoler totalrenoveres. Kommunen har ansatt pedagogiske rådgivere og psykiske helserådgivere i skolene.

Eiendomsskatten

Ved et langbord inne på Aspmyra stadion sitter tidligere fotballspillere og drikker sin daglige kaffe mens de nyter synet av Bodø/Glimt på formiddagstrening. Her er også en tidligere Høyre-ordfører. Oddleiv Olafsen styrte kommunen fra 1995-1999. Han både roser og kritiserer dagens folkevalgte.

– Ida er et folkelig menneske. Bodø har vært velsignet med edruelige ordførere, og de som sitter i bystyret for de førende partiene gjør en god jobb, sier han, og nikker mot Ida Maria Pinnerød.

– Men jeg liker ikke at vi må betale mer i eiendomsskatt. For alminnelige folk er det vanskelig å takle, sier Olavsen.

I bilen etterpå vil Pinnerød gjerne nyansere uttalelsen.

– Eiendomsskatten var for høy, og derfor satte vi den ned, men når vi legger den sammen andre kommunale avgifter, som vann og renovasjon, er vi nå i nedre sjikt på landsbasis over samlede kommunale utgifter, kommenterer hun.

Hun understreker at det er takket være eiendomsskatten at de nå kan bygge nye skoler og dele ut gratis trygghetsalarm til eldre. De har også satt ned prisen og innført søskenmoderasjon i SFO.

– Men en skal ikke kimse av folks pengebruk, fortsetter hun.

Faktisk.no: Nei, Ap har ikke doblet eiendomsskatten i Bergen

Saken fortsetter under bildet.

Frida Bringslimark

Heltid motiverer

Bodø er en av kommunene som satser på et storstilt heltidsprosjekt. Å jobbe for heltidsstillinger, især i helse- og omsorgssektoren, fremfor å fortsette i sporet med mange deltidsstillinger, er både et nasjonalt likestillingsprosjekt og et kvalitetsprosjekt, mener Pinnerød.

Likestilling fordi kvinner får høyere lønn, større pensjon og mer frihet. Kvalitet fordi brukerne får ha de samme ansatte rundt seg ved at stillingene ikke er oppsplittet. Nesten 41 prosent ansatte har nå hel stilling i helse- og omsorgssektoren, mot 27 prosent i 2014.

Flere par høyhælte sko i ulike farger står inntil veggen på det romslige ordførerkontoret. Pinnerød har ikke fått skapplass ennå, og det er fortsatt bare hun og noen få til som har flyttet inn i splitter nye Bodø rådhus. Pinnerød føler seg langt fra ferdig i ordførerstolen. Heltidprosjektet er en av hovedmotivasjonene hennes for å fortsette. Hun nevner at partiet Høyre allerede har kuttet kraftig i prosjektet som gjør satsingen på heltid mulig.

– Det tar mye mer enn fire år å komme i havn med noe så stort og viktig, avslutter Ida Maria Pinnerød.

Dette er utstillingskommunene:

9. september er det kommunestyre- og fylkestingsvalg. Vi har spurt de politiske partiene på Stortinget om å peke ut sine utstillingskommuner. I denne artikkelserien kan du lese om det som rører seg i partienes egne «skrytekommuner».
Senterpartiet: Gloppen
Frp: Os
Rødt: Kragerø
Arbeiderpartiet: Bodø
SV: Skien
• KrF: Hå
Venstre: Eid
• MDG: Oslo
Høyre: Eidsberg
• By- og bygdeliste: Hamar

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.09.2019
12:09
04.09.2019 11:47