EUs fjerde energipakke og EUs energibyrå Acer:
Strømmen styres mer og mer av EU, mener Nei til EU. Nå varsler de kamp mot ny energipakke
Nei til EU mener EUs fjerde energipakke vil gi EUs energibyrå Acer enda mer makt.
Ole Palmstrøm
Stortinget sa i fjor ja til å la Norge bli med i Acer, til tross for heftig politisk debatt og kraftig motstand mot byrået.
22. mai vedtok EUs ministerråd EUs fjerde energimarkedspakke. Denne har de jobbet med siden 2016, og et av de uttalte målene til pakka er å koble europeisk klimapolitikk med energipolitikken, skriver Klassekampen.
– EUs fjerde energipakke fjerner all tvil om at strømmen styres mer og mer av EU. Acer, som var en del av den tredje energipakken, vil få enda mer makt, sier Nei til EU-leder Kathrine Kleveland til avisen.
p
Medlemslandene i EU må implementere den nye energipakken i nasjonalt lovverk innen ett til to år. Implementeringen av energipakken vil på sikt også komme opp i Stortinget.
– Med den nye energipakken får Acer som energibyrå flere oppgaver og mer makt til å skjære gjennom ved uenighet. Helt konkret kan Acer treffe vedtak om kostnadsfordeling, nettariffer og opprette samsvarsoffiserer, sier Kleveland.
Hun sier hun er bekymret for om Arbeiderpartiet vil klare å holde løftet de ga i forkant av Acer-vedtaket dersom Norge slutter seg til pakken.
– Ap forsikret i forkant av Acer-vedtaket i Stortinget at Norge fortsatt skulle ha full kontroll over alt som har med energisikkerhet å gjøre, sier Kleveland.
Aps energi- og klimapolitiske talsperson Espen Barth Eide opplyser til avisen at partiet ikke har tatt stilling til den nye pakken.