SV-leder Audun Lysbakken (midten), Torgeir Knag Fylkesnes (SV) og Kirsti Bergstø da de meddelte pressen at det var brudd i sonderingene mellom SV, Ap og Sp på Hurdalsjøen hotell.
Terje Pedersen / NTB
Støre-regjeringen:
SV advarer regjeringen: – Går dere for mye til høyre, møter vi dere på en mer uforsonlig måte
SV-leder Audun Lysbakken advarer Støre-regjeringen.
– Nå er det opp til regjeringen hvordan de vil gå fram. Vil de være en grå sentrumsregjering som kjører slalåm i Stortinget, eller vil de søke et rødgrønt samarbeid? spør SV-leder Audun Lysbakken foran denne ukens debatt i Stortinget om regjeringserklæringen.
– Den veien regjeringen velger å gå, vil avgjøre hvordan vi møter dem. Hvis regjeringen ofte velger å søke samarbeid med høyresiden i Stortinget, så vil jo vi møte dem på en mer uforsonlig måte, sier Lysbakken til Dagsavisen.
Tillitsvalgte kritiserer Støre: – Henter inn for mange karrierepolitikere
Bygger på enighet
Mandag la statsminister Jonas Gahr Støre fram sin regjeringserklæring i Stortinget. Der varslet Støre blant annet at Ap/Sp-regjeringen skal kutte utslippene med 55 prosent innen 2030, og at det årlig skal lages et forpliktende budsjett for klimagassutslipp. Han varslet også en storrengjøring i arbeidslivet.
Onsdag og torsdag skal både erklæringen og trontalen debatteres i Stortinget, og det er også i Stortinget regjeringen må finne støtte til sitt prosjekt. Støre har vært klar på at SV er den foretrukne forhandlingspartneren, men utelukker ikke at de også kan gå til andre.
SV-lederen understreker at SV gleder seg over å ha fått en ny regjering, selv om de trakk seg fra forhandlingene på Hurdalssjøen og ikke ble med i den selv.
– Det er en stor glede at vi har fått en ny regjering. Det er jo også mange eksempler på saker i Hurdalsplattformen som bygger på enighet i Stortinget mellom SV, Ap og Sp i forrige stortingsperiode, sier Lysbakken.
– Dette er saker som vi er klare for å samarbeide med regjeringen om, og som vi vil ha gjennomført. Det gjelder mange ting, som rett til heltid, at vi vil skrote aupair-ordningen, få slutt på anbudene i barnevernet, innføre klimabudsjett, og at Norge skal slutte seg til konvensjonen for rettigheter for funksjonshemmede. Ja, denne listen er så lang at jeg kunne fortsatt lenge! hevder Lysbakken.
Få oversikt: Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet
– Ikke kraftfull nok
Likevel: SVs velvilje har sine klare grenser, skal vi tro SV-lederen, noe han kommer til å gi klart uttrykk for i salen under debatten om regjeringserklæringen.
– For det er samtidig sånn at du ser jo veldig tydelig i den plattformen, hvorfor det ikke ble en rødgrønn regjering der SV var med. Plattformen er altfor svak på flere viktige områder, og den er for lite konkret, mener Lysbakken.
– Vi mener jo at hovedoppgaven for en ny regjering må være å få forskjellene i Norge ordentlig ned. Vi må få gjort noe med den økende ulikheten i makt og rikdom, vi må sette Norge på kurs mot å nå klimamålene, og få til raske utslippskutt. Dette mener vi er de to store, definerende oppgavene for de neste årene. På begge de to områdene, ulikhet og klima, mener vi regjeringen mangler en plan. Denne regjeringsplattformen er ikke kraftfull nok til å få ulikheten ned eller nå klimamålene. Det er her vi mener det blir for mye grått, og for lite rødt og grønt, sier SV-lederen.
Fikk du med deg denne? Henrik Asheim er redd LO skal få for stor makt
– Velger de å være konsekvente på å søke rødgrønt samarbeid i Stortinget, så ser vi langt mer positivt på denne regjeringen. Gjør de det siste, så står vi klare til å tilføre dette prosjektet den rødfargen og den grønnfargen som trengs skal vi nå målene, sier Lysbakken.
– I debatten i Stortinget kommer jeg til å legge vekt på begge deler: På vår kritikk av denne regjeringen for å ha for lite trøkk på forskjeller, klima og natur – noe som var grunnen til at vi dro fra Hurdal. Jeg kommer også til å peke på de områdene og konkrete enkeltsakene som ligger i plattformen som vi er for, og hvor vi ser fram til å danne flertall med dem.
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.
Jan-Erik Østlie
– Folk bør være 1000 ganger mer bekymret for Putin enn for Acer
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Kommentar
Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.
Brian Cliff Olguin
«Strømstøtten må ikke bli så omfattende at vi alle straffes med et rentesjokk»
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Martin Guttormsen Slørdal
Gerd-Liv Valla kritiserer regjeringen: – Strøm er ikke en vare. Det har den dessverre blitt
Regjeringen har presentert en «kraftfull satsning på havvind» for å øke kraftproduksjonen i Norge. Fra venstre: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).
Lise Åserud / NTB
Professor om strømstøtte til bedrifter: – Staten skal ikke være en trygdekasse for næringslivet
Kommentar
Håvard Sæbø
«Velgere har grunn til å være skuffet. Strømsjokket har ført til politisk kortslutning»
Bård Hoksrud og Frp vil hasteinnkalle Stortinget for å instruere regjeringen i strømpolitikken.
Jan-Erik Østlie