JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav-skandalen:

SV er provosert over Hauglies hemmelighold: – Ofrene fortjener den fulle og hele sannheten

Nye svar fra arbeidsministeren til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Nanna Aanes Wolden

En enstemmig kontrollkomité har bedt om innsyn i dokumenter som er relevante for den såkalte Nav-saken, som de ikke har fått. De har spesielt etterspurt dokumenter fra møte mellom arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og Nav-direktør Sigrun Vågeng 25.oktober 2019.

p

Dette er andre gang en samstemt komité ber om innsyn i de relevante møtedokumenter som finnes. Komiteen har argumentert med at det er etablert praksis å gi denne typen innsyn, og viser blant annet til den såkalte SSB-saken.

– Likevel kommer ikke Hauglie med de opplysningen vi etterspør. Det er jeg oppriktig overrasket over, og egentlig ganske provosert, sier komitémedlem Freddy Øvstegård (SV) til Dagsavisen.

– Står i veien for tillit

Han mener det er respektløst av Hauglie å ikke være åpen om opplysningene komiteen etterspør.

– Ofrene fortjener den fulle og hele sannhetene. Vi må vise at alle steiner har blitt snudd. Når Hauglie ikke gir innsyn i viktige dokumenter står det i veien for å gjenopprette tilliten til myndighetene og hele Nav-systemet, mener Øvstegård.

Hauglie skriver i sitt svar at det ikke finnes referater fra møtene komiteen vil ha informasjon om.

Hauglie:– Følger Stortingets praksis

Videre viser hun til at Stortinget tidlig på 2000-tallet vurderte å gi rett til innsyn i interne dokumenter for kontrollkomiteen, men at et forslag fra Frp og SV om dette ikke gikk gjennom.

I svaret til komiteen skriver også statsråden:

«Jeg presiserer at jeg har gitt – og fortsatt gir – fullstendige opplysninger til Stortinget om alle relevante faktiske forhold i denne saken. Jeg har også fulgt den praksis Stortinget selv har etablert for hvilke dokumenter komiteen kan kreve innsyn i og den praksis som er fulgt av skiftende regjeringer.»

p

Øvstegård synes ikke svaret til Haugli gir mening.

– Voteringen hun viser til er ikke relevant her. Det er en samstemt komité som ber om innsyn i dokumentene som vi mener vi har krav på, og det står vi sammen om nettopp fordi vi mener det er prinsipielt viktig, sier Øvstegård.

Freddy Andre Øvstegård, sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen for SV.

Freddy Andre Øvstegård, sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen for SV.

Martin Guttormsen Slørdal

Annonse
Annonse