Korona:
SV og Rødt om Erna Solbergs koronatiltak: – Gavepakke til de rike
SVs Kari Elisabeth Kaski mener regjeringen ikke leverer den krisepakka norsk økonomi trenger.
SVs Kari Elisabeth Kaski
Stortinget
helge@lomedia no
SVs finanspolitiske talsperson mener i stedet regjeringen kommer med gavepakke for de rikeste. Norsk økonomi trenger ikke kutt i formuesskatten.
– Norsk økonomi trenger en krisepakke som redder jobbene til folk flest og stiller om og gjør den norske økonomien grønn og mindre oljeavhengig, sier hun til FriFagbevegelse.
– Den krisepakken fikk vi ikke i dag. Vi må gi skattekutt til dem med lave og vanlige lønninger for å holde økonomien i gang, sette i gang infrastrukturprosjekter som rassikring og få i gang grønne industriprosjekter. Det er utrolig at ikke regjeringen bevilger mer til kommunene som har så mye av ansvaret for å håndtere denne krisen, legger hun til.
• Her er korona-tiltakene Erna setter inn
– Det er på tide å innse at Norge vil rammes av denne typen sjokk så lenge vi er lenket til oljen. Vi trenger varig grønn omstilling. De som ligger på bunnen av lønnsfordelingen har ikke hatt reallønnsvekst på ti år. Det siste de trenger er flere tiltak som gir de rike mer i lommebøkene, sier hun til FriFagbevegelse.
p
Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener mange lavtlønte arbeidsfolk rammes av krisen.
– Permitteringene kommer brått på og betyr flere tusen kroner i redusert inntekt.
Rødt krever at permitteringslengden øker til 52 uker, slik at bedriftene slipper å si opp de ansatte.
– Dette må skje raskt. Under siste finanskrise kom dette tiltaket på plass alt for seint. Da ble bedrifter slått konkurs mens krisepakka ble lagt fram, sier han ti FriFagbevegelse.
– Dagens regelverk for dagpenger gir bare 62 prosent av lønna for de permitterte. I tillegg er det tre dager uten lønn før man får dagpenger. En nedgang på nesten 40 prosent i inntekt er svært dramatisk for mange av dem som nå blir permittert, poengterer han.
– Staten må dekke de tre ventedagene før man får dagpenger for permittering og vurdere å øke dekningsgraden for de lavtlønte som nå blir permittert, legger han til.
– Den første bølgen med permitteringer har rammet mange hundre lavtlønte ansatte innen reiseliv og servering. Det vil være dypt urettferdig om de lavest lønte må betale den høyeste prisen for de økonomiske nedgangstidene, mener Moxnes.