JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV og Sp i Agder med felles front mot høye lederlønninger i staten

SV og Senterpartiet håper å bruke et nytt stortingsflertall til å kutte i lederlønningene i statlige selskaper og innføre lønnstak.
Konsernsjef i Bane Nor, Gorm Frimannslund, tjener over 3 millioner kroner i året.

Konsernsjef i Bane Nor, Gorm Frimannslund, tjener over 3 millioner kroner i året.

Ole Palmstrøm

Stortingskandidater fra de to partiene i Agder reagere blant annet på direktørlønnen i Nye Veier, som har hovedkontor i Kristiansand.

Det statlige veiselskapet ble etablert i 2015, og direktør Anette Aanesland tjener 2,3 millioner i året. Tar man med andre ytelser, er lønna oppe i 2,6 millioner, skriver Fædrelandsvennen.

– Det er ikke rett med så høye lønninger, og her må vi ha et lønnstak. Dette er skattebetalernes penger, og staten skal ikke være lønnsledende, sier stortingskandidat Gro-Anita Mykjåland for Senterpartiet i Agder.

I andre statlige selskaper er lederlønningene høyere. I Avinor er den på 3,9 millioner, mens den i Bane Nor er 3,1 millioner. Både SV og Sp begrense lederlønningene i statlige selskap.

– Det er ingen som trenger en så høy lønn, og det fører heller ikke til at jobben blir gjort bedre, hevder Solveig Skaugvoll Foss, SVs stortingskandidat i Agder.

– Det er provoserende at det skal være så store forskjeller mellom de på toppen og de som faktisk utfører oppgaven, legger hun til.

Administrerende direktør Anette Aanesland i Nye Veier har ikke ønsket å kommentere saken, mens styreleder Harald Nikolaisen sier at de følger statens lederlønnserklæring om å være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende.

Se oversikten: Så mye økte lønna til lederne i statlige selskap

Annonse
Annonse